Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

vaczi_janos02_crop_660

Sportról, magas fokon

2017. 03. 22.

Jogosan vonzott telt házat kedden az a Nemzetközi Sportmenedzsment Konferencia a MOM Kulturális Központban, amely négy éve dr. Váczi János hegyvidéki alpolgármester kezdeményezésére indult el.

Jellegéből, valamint színes és gazdag előadásaiból fakadóan olyan nívós rendezvénnyé nőtte ki magát az esemény, hogy mára olimpikonok, neves bajnokok, sportvezetők és sportszakemberek rangos találkozójává vált.


Közhelyszámba megy, hogy „a magyar sportos nemzet”, de a közhelyek lényege, hogy igazak. Nem véletlen, hogy Magyarország is ott volt 1894-ben azon a párizsi Sorbonne-on tartott kongresszuson, amelyen tizenhárom ország képviseltette magát, és eldöntötte: felújítják az ókori olimpiai játékok hagyományát. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) alapító tagjai között is ott voltunk, s bár olimpiát a kezdetek óta egyszer sem rendezhettünk, Hajós Alfréd első magyar olimpiai aranyérme óta a magunk 491 érmével (175 arany, 147 ezüst, 169 bronz) a világ élvonalához tartozunk.


Sok minden változott a NOB megalapítása óta, minden szinten. Ma már nem amatőr, hanem profi sportolók veszik fel egymással a versenyt, és komoly üzletággá nőtte ki magát a sport világa. Sporttal kapcsolatos konferenciákban idehaza sem szűkölködünk, de olyan jellegű tanácskozás, ami a profi sport hátterében zajló, annak menedzselésével foglalkozó konferencia lett volna, nemigen akadt. Egészen négy évvel ezelőttig.


„Nagyon sportos önkormányzat vagyunk, nálunk stratégiailag fontos ágazat a sport, a költségvetésünk négy százalékát költjük a sporttal kapcsolatos feladatokra. Ezért gondoltam arra, hogy hol másutt lehetne megtartani sportmenedzseléssel foglalkozó konferenciát, mint nálunk, ahol nagy hangsúlyt helyezünk erre a területre” – mondta négy évvel ezelőtt, az első konferencia megrendezésekor dr. Váczi János, a Hegyvidék alpolgármestere, aki a marketingszakember dr. Berkes Péter egyetemi docenssel karöltve fogott hozzá az első rendezvény megszervezéséhez.


A nemzetközi szakembereket is felvonultató tanácskozás évről évre egyre nagyobb eseménnyé nőtte ki magát, s minden alkalommal más és más tematika mentén bővült az előadások száma. Az idei konferenciának „A nagyszabású sportesemények” volt a témája, ami igen aktuális Magyarország számára, hiszen a következő öt hónapban jóformán minden héten valamilyen nagy nemzetközi sportesemény házigazdái leszünk: az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiváltól kezdve a vizes, a cselgáncs-, a szkander-, a kick-box-világbajnokságon át a ritmikus sportgimnasztika Európa bajnokságig.


papp_buranits_ban_szalay_mezei02


szabo_tunde02


A „Miért üzlet a sport” tematika mentén többek között Szabó Tünde sportállamtitkár a magyar sport új rendszerén keresztül mutatta be, hogy mi a szerepe a sport állami irányító szervének a kiemelt magyarországi események megvalósításában, s hogy milyen jelentőséggel bírnak számunkra az általunk rendezett nagy nemzetközi versenyek. Míg Nick Kós, a Price Waterhouse magyarországi ügyvezető igazgatója arról tartott előadást, hogy e sporteseményeknek milyen gazdasági és társadalmi hatásai vannak a rendező városra és az országra, Szántó Éva, a vizes világbajnokság szervezőbizottságának ügyvezető igazgatója arról beszélt, mi mindennel jár, és milyen hozadékai lesznek a vébének, amelyhez hasonló nagyságú sportrendezvény még nem volt Magyarországon.


nick_kos02


szanto_eva01


Sok érdekes adattal szolgált a sportturizmus jelentőségéről dr. Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség általános vezérigazgató-helyettese. Az elmúlt öt-hat évben 4,5 százalékról 9 százalékra nőtt a világban a kifejezetten sporteseményekre utazó turisták száma, és önmagában a magyarországi nemzetközi futóversenyekre ideérkező külföldiek 3 milliárd forintos bevételt jelentenek hazánknak. Mint mondta, a nemzetközi sporteseményekre ellátogató küldöttségek nemcsak az itt tartózkodásuk alatt növelik a bevételeinket, hanem azáltal is, hogy később a családtagjaikkal is visszatérnek hozzánk.


princzinger_peter01


Ami pedig a XII. kerületet illeti: dr. Váczi János szerint helyi közösségi szinten is megéri sporteseményt rendezni, amire az idén három példa is lesz a Hegyvidéken. A kick-box- és szkander-világbajnokság mellett az immár tizenöt éves Nemzetközi Fitparádé mind olyan rendezvény, ami gazdasági szinten érezteti hatását a XII. kerületben, valamint a rendező MOM Sport életében.


nagy_kovacs_szivos_mezei02


Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika