Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

kosa_gyurko_jakupcsek_belso_bereznai06_660

Szülői segítség otthon és online

2017. 06. 06.

Mit tehetnek a szülők annak érdekében, hogy megóvják gyermekeiket a digitális világ veszélyeitől? Erre a kérdésre adtak pszichológiai megközelítésű, illetve technikai jellegű válaszokat a Szülői Akadémia legutóbbi programjának előadói, dr. Belső Nóra pszichiáter, Bereznai Gyula, a Magyar Telekom munkatársa, Jakupcsek Gabriella kommunikációs szakértő, dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, prof. dr. Kósa Éva pszichológus, valamint Szily Nóra pszichológus, televíziós műsorvezető, a beszélgetés moderátora.

„Az országos adatokkal összehasonlítva megállapítható, hogy az átlagosnál magasabb a XII. kerületi gyerekek digitális eszközökkel való ellátottsága, illetve korábban kerül a kezükbe ilyen eszköz: a nyolc éves gyerekek többségének már van mobiltelefonja és rendszeresen internetezik” – ismertette prof. dr. Kósa Éva egyetemi tanár, pszichológus a hegyvidéki iskolások, tanárok és szülők körében tavaly végzett felmérés eredményeit.

A professzor asszony a kutatási eredmények alapján arra hívta fel a figyelmet, hogy a szülők messze alábecsülik a gyerekeket érő problémákat. A gyermekek több mint ötöde találkozott már olyan személlyel, akit a neten ismert meg, ezzel szemben a szülők 90%-a állította azt, hogy ilyesmi nem történhetett meg. Pornográf vagy szexuális tartalmat a gyerekek 39%-a látott a neten, 15% pedig már szexuális tartalmú ajánlatot is kapott, mindezt ugyanakkor csak a szülők 16%, illetve 2%-a feltételezte. A gyerekek 30%-a számolt be arról, hogy fenyegették, zaklatták már online közösségekben, 20%-uk pedig elismerte, hogy maga is küldött durva, zavaró üzeneteket. A szülők jóval kisebb arányban (21%) gondolták, hogy a gyermeke szenvedő alanya lehetett valamilyen internetes agressziónak, és alig vannak olyanok (3%), akik úgy vélik, a „család szeme fénye” másokat zaklathatott a közösségi oldalakon.


kosa_eva02


Szűrőprogramokkal a káros tartalmak ellen

A Magyar Telekom munkatársa, Bereznai Gyula arról beszélt, hogy a káros tartalmak kiszűrése érdekében, a gyerekek által is használt okostelefonokra, számítógépekre érdemes lenne mindenkinek szűrőprogramot telepítenie. Ezeket a programokat az internetszolgáltatók díjmentesen biztosítják az előfizetőknek, illetve sok más helyről is letölthetőek ingyenesen. Bár a szűrőprogramok sem nyújtanak 100%-os védelmet, ezzel együtt nagy segítséget nyújthatnak a szülőknek.

„A szülők 96%-a nem használ szűrőprogramot. Akik pedig használnak, általában azok se foglalkoznak a program egyéni beállítási lehetőségeivel, pedig ezekkel is jelentősen növelhető a káros tartalmakkal szembeni védekezés hatékonysága” – jegyezte meg dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő, az ESZTER Alapítvány Jogsegély Szolgálatának munkatársa a Tudatos Vásárlók Egyesületének felmérésére hivatkozva.

Jakupcsek Gabriella műsorvezető, kommunikációs szakértő a közönség előtt bevallotta: eddig ő sem használt szűrőprogramot, de elhatározta, hogy telepíteni fog egyet. Kilenc éves lánya ugyanis nemrégiben kiscicákra keresett rá a neten, ám a cukiságok mellett egy felnőtteknek szánt oldalra is rátalált, ahol nem a macskák nyávogtak kéjesen…


gyurko_szilvia01


Fontos a jó szülő-gyermek kapcsolat

„A káros internethasználat mögött sokszor a nem megfelelő szülő-gyermek kapcsolat áll. Ha a gyermek otthon, vagy a barátok között nem tudja őszintén kifejezni az érzelmeit, akkor ennek lehetőségét legtöbbször az online térben találja meg, ahol reagálnak rá, ugyanakkor könnyen a zaklatók célpontjává válhat” – mutatott rá a problémák hátterére dr. Belső Nóra pszichiáter, hozzátéve azt is: nem jó megoldás, ha probléma esetén a szülő a rendőr szerepét veszi fel, ehelyett inkább baráti viszonyra kellene törekednie.

Dr. Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő a kommunikáció fontosságát hangsúlyozta, szerinte ez a bizalmi légkör kialakításának az alapja. A szülőket óva intette attól, hogy titokban a gyermekük üzenetei között kutakodjanak – nemcsak a magánélethez való jog miatt, ami a gyerekeket is megilleti, hanem azért is, mert ha a gyermek rájön, hogy akarata ellenére megfigyelik, akkor még kevésbé lesz hajlandó megosztani a problémáit a szüleivel.

„Vezessük be otthon az analóg időket!” – tanácsolta a szülőknek Gyurkó Szilvia. Néhány hasznos példát felhozva azt javasolta, ne helyezzünk el televíziót a gyermekszobában, valamint tabletet se adjunk a gyereknek elalváshoz. A közös étkezések közben ne legyen kéznél mobiltelefon, és általában véve érdemes úgy beállítani a készüléket, hogy ne társuljon hangjelzés minden egyes értesítéshez, mert ezek is mindig arra ösztönöznek bennünket, hogy a mobil után nyúljunk. Ki lehet jelölni olyan, a gyermekkel együtt töltött alkalmakat is – például a közös sportolás, vagy a kutyasétáltatás idejét –, amikor nincs nálunk a telefon.


belso_nora01


Tanítani kell az online tér használatát

„A szülők és az iskola feladata, hogy megtanítsák a közösségi oldalak biztonságos használatát” – mondta dr. Belső Nóra. Véleményéhez csatlakozott dr. Gyurkó Szilvia is, aki szerint a hazánkban élő, 1,8 millió 18 év alatti gyermek többségét senki sem készíti fel az online tér használatára, ahogyan az egészséges testképről, párkapcsolatokról, vagy a kortársak közötti zaklatások problémájáról és azok megelőzésének módjairól sem kapnak szakszerű felvilágosítást, holott nagy szükség lenne rá.

Szily Nóra műsorvezető úgy látja, mintaértékű Magyarországon a Hegyvidéki ONvédelem program, amelybe minden érintettet, tehát a tanárokat, a diákokat és a szülőket is be kívánja vonni az önkormányzat. Tavaly ősszel indult a pedagógusok akkreditált továbbképzése „Út a médiaértéshez a digitális világban” címmel, míg az év elején kortárs mentorképzés kezdődött azzal a céllal, hogy a diákok a későbbiekben önkéntesként készíthessék fel néhány évvel fiatalabb iskolástársaikat a tudatos médiahasználatra és az internet, a közösségi média veszélyeire.

A szülők felkészítése céljából a Szülői Akadémia várja időről időre az érdeklődőket: a pszichológiai vonatkozású kérdések megvitatása mellett ezúttal technikai ismereteiket is bővíthették a megjelentek Bereznai Gyula, a Magyar Telekom szenior ügyfélélmény-menedzsere közreműködésével. A közönség kifejezetten aktív résztvevője volt a programnak: a szülők számos olyan praktikus kérdést tettek fel, amelyek megvitatásából mindenki sokat tanulhatott. A szülők és a szakértők diskurzusa a tervek szerint ősszel, a közvetkező Szülői Akadémián folytatódhat.


kosa_gyurko_jakupcsek_belso_bereznai03

koczoghjo_227

2017. június 13. 17:00

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Latogatokozpont_szavazas_banner

Kerekparparkolok_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika