Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907
ovodakostolgato09

Több mint ötszázzal bővült az óvodai férőhelyek száma

2017. 02. 15.

A kerület óvodáival ismerkedhettek, valamint a jelentkezés feltételeiről tájékozódhattak azok a hegyvidéki szülők, akik ellátogattak a Jókai Klubban megrendezett, Óvodakóstolgató című programra. A szülői fórumon elhangzott: elektronikusan is intézhető az óvodai jelentkezés, az ehhez szükséges regisztrációt pedig a nyílt napokon is el lehet majd végezni.

„Az óvoda nem gyár, hanem szeretetteli burok” – osztotta meg véleményét a szülőkkel Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint mindannyian büszkék lehetünk a Hegyvidéken működő kiváló intézményekre. A kiemelkedő színvonalat igazolja – tette hozzá –, hogy a város más részeiből és az agglomerációból is sokan szeretnék hegyvidéki óvodába íratni gyermeküket. Az önkormányzat azonban csak a kerületben lakó gyerekek számára tud elhelyezést garantálni, mindenki mást a fennmaradó férőhelyekre lehet felvenni.


ovodakostolgato06


Fonti Krisztina alpolgármester arról szólt, hogy az elmúlt években több olyan esetre is fény derült, amikor egy lakásba nem a kerületben élő családok jelentkeztek be, hogy a gyermekeiket hegyvidéki óvodába járathassák. Ezért az óvodai jelentkezés során minden szülőnek nyilatkoznia kell arról, hogy a bejelentett lakcímén életvitelszerűen tartózkodik gyermekével.


Az alpolgármester tájékoztatása szerint az óvodák idén május 8-tól 12-éig várják azoknak a jelentkezését, akik ez év augusztus 31-ig a harmadik életévüket betöltik. Ha a gyermek augusztus 31-e után lesz három éves, de szeretnék óvodába íratni, akkor egy regisztrációs lapot érdemes kitölteni, így tudnak ugyanis az intézmények kalkulálni azzal, hogy várhatóan mennyien tartanak majd igényt az évközi beíratásra. Ha a nevelési év kezdete, azaz szeptember 1-je után kérik a beíratást, akkor az önkormányzat oktatási irodáján lehet jelentkezni, amint betöltötte a gyermek a harmadik életévét.


ovodakostolgato12


„Azt a kerületben lakó gyermeket, aki 2017. augusztus 31-ig betölti a harmadik életévét, kötelesek vagyunk felvenni. A szülők azonban dönthetnek úgy, hogy nem kívánják beíratni a gyermeküket, például azért, mert még egy ideig otthon maradnak vele, vagy inkább magánóvodát választanak. Ilyen esetekben egy lemondó nyilatkozatot kell kitölteni, amelyhez a területileg illetékes óvodavezető és a védőnő egyetértő nyilatkozatát is csatolni kell” – mondta el Fonti Krisztina.


Az óvodai jelentkezés során szem előtt tartják, a szülő melyik óvodába szeretné beíratni gyermekét, ám a választott intézmény a férőhelykorlát miatt nem mindig tudja teljesíteni az összes felvételi igényt. Így csak azt tudják biztosan ígérni, hogy valamelyik hegyvidéki óvodába felvételt nyer az augusztus 31-ig harmadik életévét betöltő kerületi gyermek – hívta fel a figyelmet az alpolgármester.


Az elmúlt években jelentősen bővítette az önkormányzat az óvodai kapacitásokat, 2009 óta 514-gyel bővült a férőhelyek száma – tudtuk meg Fonti Krisztinától. Idén, mint mondta, ismét lesz bővülés: az Orbánhegyi Óvodák Kiss János altábornagy utcai tagóvodájában egy újabb csoportszobát vehetek birtokba a gyerekek.


ovodakostolgato15


„A jelentkezés előtt érdemes ellátogatni az óvodák nyílt napjaira, amikor a szülők akár a gyermekeikkel együtt betekintést nyerhetnek az intézmény életébe, találkozhatnak az óvónőkkel. A nyílt napokon már arra is lehetőséget biztosítunk, hogy a látogatók regisztrálják magukat az önkormányzat elektronikus ügyintézési rendszerébe, így az óvodai jelentkezést akár otthonról, online is el lehet majd intézni a beiratkozás hetében” – tájékoztatott az újdonságokról az alpolgármester.


Az „e-ügyintézés” kapcsán Gyurkovics László, az anyakönyvi és ügyfélszolgálati iroda vezetője elmondta: ha nem az óvodák nyílt napjain regisztrálják magukat a szülők, akkor az önkormányzat ügyfélszolgálatán is elintézik soron kívül a regisztrációt. Akinek pedig van Ügyfélkapu-hozzáférése, ami a magyarorszag.hu weboldalon ügyintézésre jogosít, azzal már a hegyvidéki ügyfélportálra is be tud lépni – ebben az esetben tehát nincs szükség az egyszeri alkalommal történő személyes azonosításra.


ovodakostolgato17


Szülői kérdések kapcsán Gilicze Zoltán, az oktatási és közművelődési iroda vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy május 8-12. között az óvodák egységes nyitva tartással, hétfőn, szerdán és pénteken 8-12 óráig, kedden és csütörtökön 14-17 óráig várják a jelentkezőket, a jelentkezések sorrendje azonban nem befolyásolja a felvételi eljárás eredményét. A felvétel során elsőrendűen azt vizsgálják, hogy a gyermek az óvoda körzetében lakik-e, míg a szülő körzetben található munkahelye másodlagos jogosultságot jelent. A körzetes gyerekek közül azt részesítik előnyben, akinek a testvére a kiválasztott intézménybe jár, nagycsaládban él, vagy a szülője egyedül neveli, továbbá sajátos nevelési igényű. A felvételről az első fokú döntést az óvodavezető hozza meg, ennek határideje 2017. június 16.

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika