Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

avatas17_660

Tolsztoj újra Budapestre érkezett

2017. 05. 26.

Ritkán történik meg, hogy egy teret és szobrot egyszerre avassanak fel. A Hegyvidéken megtörtént. Csütörtöktől a Tolsztoj tér nevet viseli a Németvölgyi út és a Bürök utca találkozásánál lévő, fákkal teli kis zöld részt, ahol a nagy orosz író fejszobra lett elhelyezve. Az ünnepélyes felavatáson kerületünk polgármestere és helyettesei mellett nagyköveti és kulturális szinten is több orosz résztvevő jelent meg a helyszínen.

„Őt tartom az írásművészet csodájának. Nem értem, miként jöhetett létre ilyen emberfölötti teremtőerő, ilyen tökély. (…) Korhely és szent. Katona és békebarát. Vadász és állatvédő. Európai és ázsiai. Író, aki a világsajtó riportereinek környilatkozatot ad, s apostol, aki a fényképészek sorfala előtt áldja meg a muzsikokat. Gazdag és szegény. Forradalmár és családapa. Gróf és paraszt. Pogány, aki imádja az életet, s keresztény, kit a Szent Szinódus nem akar eltemetni. Ez a kettőség nem alakoskodás, hanem lénye legbensőbb mivolta. Mi ez a sok ellentmondás? Hajdan értetlenül tekintettek volna rá. Ma tudjuk, hogy az ellentétek lelki életünkben majdnem egyet jelentenek. Mindnyájan ilyen kétlaki emberek vagyunk. Érzéseink közel sem olyan egyirányúak, határozottak, mint valaha vélték. Azok szakadatlanul keringenek, átalakulnak, mint a villamos áram pozitívvá és negatívvá. A szeretet gyakran álarcos, önmagát burkoló megnyilvánulása a szilaj gyűlöletnek. Ami finomságnak rémlik, az talán csak ravasz durvaság és megfordítva. Az erők kölcsönösen hatnak egymásra, föl sem ismerhetők mindig, annyira váltogatják ruháikat. Amint a természetben a nagyon hideg tárgy megsüti ujjunkat, s a nagyon meleg tárgy már nem is éget, azonképpen a bennünk lakozó ellentétek is találkoznak egy ponton. Ha így tekintjük Tolsztoj kettősségét, akkor egy hatalmas, egységes jelenséget bámulunk.”


avatas10


E szavakkal méltatta hajdanán a nagy orosz írót Karinthy Frigyes, és nem egyedüli volt a magyar írók sorából, aki példaképként tekintett Tolsztojra. Az irodalmat végzett és egy ideig irodalmat tanító Pokorni Zoltán, a Hegyvidék polgármestere „személyes kötődésnek” nevezte, amit számára Tolsztoj és a XIX. századi nagy orosz írók jelentettek.


„A mi időnkben még szokás volt az olvasás, ami akkor a valóság megismerésének egy fontos módja volt – mondta a polgármester. - Az én korosztályomnak egyfajta szenvedélye volt a nagy orosz írókhoz való kötődés. Nehéz megfejteni, hogy miért volt ránk ekkora hatással ez az évszázad, a realista orosz prózairodalom fénykora. Tolsztoj a magyar és a nagy európai kultúrának is a részévé vált. Ha arra gondolunk, hogy a művészetnek és az irodalomnak egyik feladata, hogy olyan emberek között is kapcsolatot hozzon létre, akiknek különböző a nyelve, a kultúrája, a származása, akkor azt kell mondanom, hogy Lev Nyikolajevics Tolsztoj az elmúlt száz évben ezt a feladatot mindenki másnál fantasztikusabban és jobban teljesítette. Tolsztoj egy helyütt azt írta: az boldog, aki otthon boldog. Remélem, hogy itt a budapesti Tolsztoj téren az ő szobra valóban otthonra talál, magunkénak fogjuk érezni nem csak ma, az átadás napján, hanem a mindennapokban is, mert az írásai, regényei ott élnek a magyar emberek lelkében és szívében.”


A szintén köszöntőbeszédet mondó Csutora Zsolt, a Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti nyitásért felelős helyettes államtitkára szerint ha csak annyit mondana, hogy „Háború és béke”, azzal már mindent elmondana a nagy orosz íróról, attól az embertől, akinek az univerzális igazságai mára sem veszítettek semmit az aktualitásukból.


csutora_zsolt03


„Éljen Magyarország! Éljen Oroszország! A mai napon együtt vagyunk.” E szavakkal kezdte köszöntőbeszédét a szobor alkotója, Gregory Pototsky, aki szerint Magyarország hatalmas történelemmel rendelkezik, és ez az Európa szívében lévő ország az ő számára rendkívüli hely, amelyet nem lehet nem szeretni.


gregory_pototsky04


Az ünnepségen felolvasták a nagy orosz író egyik leszármazottjának, az orosz állami DUMA elnök-helyettesének a levelét is, amelyben megköszönte a város vezetőinek és azoknak a magyar embereknek a munkáját, akiknek segítségével létrejött Budapesten a Tolsztoj tér és a szobor elhelyezése. Oroszország budapesti nagykövete, Szergej Vlagyimir Nyikolajevics úgy fogalmazott: sokat mondó, hogy a Városliget után a második szobor kerül felavatásra Budapesten annak az orosz írónak a tiszteletére, aki mindig is az egész emberiség írójának tartotta magát.


avatas21


A köszöntőbeszédek után Pokorni Zoltán, Fonti Krisztina és Váczi János alpolgármesterek, valamint a szobor alkotója leplezte le közösen a Hegyvidék és Budapest új szobrát.


avatas13


koczoghjo_227

2017. június 13. 17:00

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Latogatokozpont_szavazas_banner

Kerekparparkolok_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika