Hegyvidéki Önkormányzat

Budapest XII. kerület, Böszörményi út 23-25.
Levelezési cím: 1535 Budapest, Pf: 925
E-mail cím: onkormanyzat@hegyvidek.hu
Telefon: 06 1 224 5900, Fax: 06 1 224 5905
Zöld szám: 06 80 200 907

vida_balazs02_660

Végéhez közeledik a Lóvasút épületének felújítása

2017. 04. 19.

Az EGT Alap és a magyar állam támogatásával, a műemléki helyreállításokat szakmai tanácsaival segítő norvég INTBAU Scandinavia közreműködésével javában zajlik a Zugligetben az egykori lóvasút-végállomás épületének rekonstrukciója. A munkálatok részleteit, valamint a műemlék jövőbeli funkcióit sajtótájékoztatóval egybekötött rendezvényen ismertették a projektben résztvevő szervezetek képviselői.

„Érdekes látni a hasonlóságokat a zugligeti lóvasút-végállomás épületének helyreállítása, valamint más, norvégiai műemlék-felújítások között a felmerült problémákat és az azokra adott válaszokat illetően” – mondta Audun Engh, az INTBAU Scandinavia vezetőségi tagja és projektmenedzsere a kerületünkben megvalósuló beruházás koncepciója kapcsán. A norvég szervezet képviselője két oslói villamos-végállomás rekonstrukcióját is megemlítette példáinak sorában: mindkét csarnoképületben – amelyek a zugligeti állomáshoz hasonlóan már régen elvesztették eredeti funkciójukat – kulturális célú hasznosítás történt; az egyikben rendezvényközpontot, míg a másikban villamosmúzeumot alakítottak ki.


audun_engh05


A Zugligeti úti műemlék faszerkezeteinek felmérését és felújítását szakmai tanácsaival segítő INTBAU Scandinavia munkatársa beszélt arról is, hogy az épület rendkívül rossz állapotba került az elmúlt évtizedekben, ám így is megmaradt a fából készült homlokzati díszek jelentős része. A végéhez közeledő felújítás Audun Engh szerint „fantasztikus példája annak, milyen kiváló eredményeket lehet elkötelezett emberekkel elérni”.


„Sokat dolgoztunk azon, hogy a régi fa tetőszerkezet minél több elemét megőrizhessük, ennek érdekében számos egyedi megoldásra volt szükség” – szólt a rekonstrukció részleteiről Vida Balázs, a Hegyvidéki Városfejlesztő Kft. ügyvezetője. Elmondta, hogy az épület két szélső, pavilonszerű részében az eredeti tetőszerkezet 70%-át meg tudták őrizni, középen viszont – amely az 1920-as évek elején történt beépítésig oldalról nyitott várócsarnok volt – új tetőzetet kellett emelni, itt csak „tanúfák” maradtak az eredeti szerkezetből.

Vida Balázs hangsúlyozta, hogy a műemlék helyreállításával párhuzamosan egy új épületrészt is kialakítanak a hegyoldalba süllyesztve, valamint kibővítik a pinceteret, ahol egyebek mellett a gépészeti berendezéseket fogják elhelyezni. Az épülettömb hűtését és fűtését korszerű és környezetbarát, talajszondás rendszer biztosítja majd, ehhez nyolcvan méteres mélységbe fúrtak le csöveket a földbe.


vida_balazs02


A régi és az új épületrészeket a kulturális örökségeink ápolásáért, megőrzéséért tevékenykedő Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény veheti hamarosan birtokba. Az intézmény vezetője, Balázs Attila a sajtótájékoztatón felidézte a hajdani zugligeti lóvasútvonal történetét, kitérve rá, hogy a régi végállomás-épület a kerület és a főváros története, valamint közlekedés- és irodalomtörténeti szempontból egyaránt kiemelt jelentőségű. Az egykori indóházban a környékbeli természetjárás, sportolás, vendéglátás, illetve a lóvasút-közlekedés múltját szeretnék bemutatni, nem csak kiállításokkal: múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, helytörténeti sétákkal és egyéb programokkal szólítanák meg az érdeklődőket.


balazs_attila04


A Hegyvidéki Önkormányzat kommunikációs vezetője, Szabó Krisztina arról számolt be, hogy a megújuló épület működéséhez kapcsolódva kommunikációs arculati pályázatot írt ki az önkormányzat. Ennek célja, hogy az emblémák, feliratok, tájékoztató táblák, plakátok könnyen azonosíthatóvá tegyék a Lóvasút kulturális és rendezvényközpont épületét és annak szolgáltatásait, tükrözzék a modern és a régi, a természeti táj és az épület kapcsolatát, harmóniáját, egyúttal kifejezzék azt is: a Lóvasút a Normafa „alsó kapuja”. Szabó Krisztina hozzátette: a pályázati anyagokat elbíráló hétfős szakmai zsűri legalább két, legfeljebb három megvalósításra alkalmasnak tartott pályaművet jelöl majd meg, amelyek közül egy nyilvános szavazás keretében választhatják ki a Hegyvidéken élők a nekik leginkább tetsző tervet.


szabo_krisztina04

Idoesek_Egeszseg_Iskolaja_2017_szept_okt

2017. szeptember - október

Szolounnep

2017.09.22. - 2017.09.24

Klimabarat_este_frissitett-1

2017. szeptember 21. (csütörtök) 18:00

Han_Automentes_nap

2017. szeptember 24. 10:00 és 18:00

Innobuildings

2017. október 2. 10:00 - 17:00

termenyunnep_plakatterv-1

2017. szeptember 24

Mihalynapi_vasar

2017. szeptember 23. (szombat) 9-14 óráig

szarvasboges

Szarvasbőgés túrák és szakvezetések a Pilisi Parkerdőben és a Budakeszi Vadasparkban

Nevtelen

Programajánló

logotype_250x250

Programfüzet

Egeszseges_Hegyvidek227

Az Egészséges Hegyvidék program 2017-ben is folytatódik.


«
»

Zold_Iroda_konferencia_banner

Széchenyi 2020

Zöld Iroda

Hegyvidéki baba

Hegyvidek_ONvedelem_banner

Lovasut_banner

gyorsnet_banner

Kóstolja meg Ön is

kerekpar_regisztracio

matyasbanner

E-ügyintézés


local_taxes_banner250

Ter-koz2

Hegyvidék TV

banner_ovodasok_2017

Amire büszkék vagyunk

Telefonon a Hegyvidék

Pokorni Zoltán

Váczi János blogja

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hegyvidék Kártya

Hegyvidék újság

Kiadványaink

Minerva térinformatika