*

Kultúra

VIRÁNYOSI KÖZÖSSÉGI HÁZ


viranyos02

 

Cím: 1125 Budapest, Szarvas Gábor út 8/c.

Telefon: +36 1 200 8713

Email: viranyosikh

Honlap: www.viranyos.hu

Igazgató: Herczeg Józsefné

Igazgatóhelyettes: Nagyné Orvos Gabriella

 

Az 1989-ben épült Virányosi Közösségi Ház elegáns villaépületek szomszédságában, a Virányos-Kútvölgy-Zugliget találkozásánál, a 156-os busz végállomásánál, a Szarvas Gábor út 8/c. alatt helyezkedik el.
Az intézmény a környék villaépületeinek stílusát követve simul a kellemes zöldövezeti környezetbe. A háromszintes épület 100 négyzetméteres, tetőtéri, légkondicionált nagyterme koncertek, előadások, táncestek, tanfolyamok, ünnepségek befogadására alkalmas. A középső szinten 40 fős előadóterem – amely egyben színvonalas kiállításoknak is helyet ad - és társalgó áll a látogatók rendelkezésére a kellemes időtöltéshez, ingyenes WIFI használathoz.
A földszinten a Virányosi Gondozási Központ fogadja szolgáltatásaival a környék idősebb polgárait, az alsó szinten pedig a Bless You Gym tornatermében tornázhatnak a mozogni vágyók.
A Virányosi Közösségi Ház a hét minden napján várja az érdeklődőket. Hétköznapokon főként gyerekeknek szóló tanfolyamok (Kerekítő tippentő és Hangszervarázs, angol nyelv oktatása a Helen Doron módszerrel) fogadják a látogatókat. Néptáncra a Prima Primissima-díjas Csillagszemű gyermek táncegyüttes vezetője, Timár Sándor Kossuth-díjas, Állami Díjas, Érdemes Művész, a Budapest Hegyvidék díszpolgára, a Nemzet Művésze és Timár Böske táncművész oktatja az óvodás és kisiskolás gyermekeket, balettre pedig az Óbudai Mozgásművészeti Iskola (OMI) tanára, Mády Krisztina. A sakk fortélyait Rollinger Károlytól leshetik el a 6 éves kortól. A legkisebbek szüleikkel együtt látogathatják keddenként a Baba-mama Klubot, míg a kamaszok a Harmónia Táncklub óráira iratkozhatnak be.
A felnőtt korosztály számára is változatos programokat kínál a Közösségi Ház: karbantartó- és meridián torna, jóga, zumba, latin-tánc és sport jóga órák látogathatóak, hétvégén pedig a méltán népszerű, Székely Attila által vezetett társastánc tanfolyam. Egy héten háromszor tart felnőtt művészi tornát az olimpiai bajnok Tass Olga.
Az intézményben számos klub és baráti kör tartja összejövetelit. Az APS Stúdió a fotózás mellett magas színvonalú irodalmi programokkal várja az érdeklődőket. A Kertbarát kör havi összejöveteleinek résztvevői értékes és érdekes előadásokat hallhatnak neves szakemberektől kertészeti témákban.
A Szabadság Vándorai a természetjárók összetartó baráti közössége, akik (főként külföldi) utazásaik során szerzett élményeiket elevenítik fel és osztják meg a látogatókkal fényképek, rövidfilmek vetítésével. A Téry Ödön Baráti Társaság tagjai a hazai erdőkben tett túráikat tervezik meg összejöveteleiken, és szívesen szolgálnak tanácsokkal a még tapasztalatlan erdőjárók számára. Az Asperger Kortárs Klub autista fiataloknak nyújt segítséget tréningek és kulturális programok szervezésével. A közösségi házban havi rendszerességgel találkoznak és tapasztalatokat cserélnek a Foltos MaMoK virtuális modern foltvarró szakmai műhely tagjai.
Népszerűek az előadóteremben havi rendszerességgel megnyíló képzőművészeti kiállítások. Az Egészségvédő Klub előadásain az egészséges életmód, a betegségek megelőzése és az alternatív gyógymódok lakossággal való megismertetése a fő cél. Az elmúlt évben és jelenleg is a lelki egészséggel foglalkozunk, így az érdeklődők színvonalas előadásokat hallgathatnak havi rendszerességgel mentálhigiénés témakörben.
Telephelyünkön a Lívia-villában is havi rendszerességgel szervezünk kiállításokat, és tudományos interaktív kiállításokat iskolás csoportok részére. Évek óta rendszeresen megemlékezünk nagy emberek, események évfordulóiról egy előadásokkal egybekötött emlékkiállítás keretében.
A Virányosi Közösségi Házban dolgozók számos rendezvényt is szerveznek, többek közt gyermekszínházi előadásokat – ezek népszerű fellépői közé tartozik Gryllus Vilmos –, a Méz és Lekvár Fesztivált, az Erkel Ferenc Sakk Emlékversenyt, a Hegyvidéki Néptánc Találkozót, a Hegyvidéki Zenés Péntek Délutánokat a Városháza téren, és a Svábhegyi Pünkösdi Búcsút a Diana parkban. Társszervezői több kerületi rendezvénynek: a Hegyvidéki Napoknak, a Sörfesztiválnak, a Szőlőünnepnek.
A Virányosi Közösségi Ház munkatársainak célja, hogy a látogatók minden rétege megtalálja a színes és változatos kínálatból a neki tetsző programot és örömmel térjen vissza, akár napról napra a patinás intézménybe.