*

KORONAVÍRUS: Látogatási tilalom Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében

A koronavírussal kapcsolatos minden fontos kormányzati információ megtalálható a folyamatosan frissülő https://koronavirus.gov.hu/ oldalon, valamint a Koronavírus-fertőzés Elleni Védekezésért Felelős Operatív Törzs hivatalos Facebook oldalán.

Látogatási tilalmat rendelt el az országos tisztifőorvos Magyarország valamennyi fekvőbeteg-ellátó és bentlakásos szociális szolgáltatást nyújtó intézményében az új koronavírus miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ vasárnap az MTI-vel.

A tilalom március 8. napjától visszavonásig érvényes.
A közlemény szerint Müller Cecília határozatának indoklásában kifejti: az eddigi járványügyi adatok alapján a megbetegedés súlyos formája elsősorban az idős és/vagy egyéb megbetegedésben szenvedőket érinti.
A fertőzés a zárt közösségekben, intézményekben képes gyorsan elterjedni, és nagyszámú, súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést okozni. Az intézkedés meghozatalára a fokozott védelemre szoruló csoportba tartozók életének és egészségének védelme, fertőződésük megelőzése érdekében volt szükség - hangsúlyozzák a közleményben.
A látogatási tilalom nem érinti a különösen méltányolandó eseteket, például a végstádiumban lévő betegektől való elbúcsúzást. Ilyenkor azonban a szolgáltató köteles megfelelő védőöltözetet biztosítani a látogatóknak - tájékoztatott a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KORONAVÍRUS: Egész Közép-Európában nő a fertőzöttek száma

Az Operatív Törzs vasárnapi tájékoztatóján közölt adatok szerint a koronavírus-fertőzöttek száma:

 • Ausztriában 104
 • Csehországban 26
 • Horvátországban 12
 • Romániában 13
 • Szlovéniában 12
 • Lengyelországban 6
 • Szerbiában 1
 • Ukrajnában 1

Magyarországon továbbra is egyedi esetek vannak, a cél a csoportos megbetegedések megelőzése.
Magyarországon 9 új koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, közülük 5 iráni, 1 brit, és 3 magyar állampolgárt.

Az első két fertőzött két iráni egyetemista, egyikük egy gyógyszerészhallgató, a másik a Szent István Egyetem hallgatója. A harmadik beteg egy brit férfi, aki Debrecenben él és gyakran járt Milánóba. A negyedikre kontaktkutatások során találtak rá, ő az iráni gyógyszerészhallgató barátnője. Az ötödik beteg egy 70 éves magyar, súlyosan beteg férfi. A hatodik fertőzött egy 22 éves iráni férfi, aki a Magyarországon elsőként diagnosztizált iráni gyógyszerészhallgatóval együtt egy születésnapi partin vett részt. A hetedik beteg a brit férfi 59 éves magyar felesége. A nyolcadik és kilencedik fertőzött egy iráni SE hallgató és egy magyar nő - az idős magyar férfi beteg 74 éves felesége.

2020. március 9.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KORONAVÍRUS: két fertőzött van Magyarországon

A Szent László Kórházban ápolják a két Magyarországon tanuló iráni diákot, akiknél hazánkban elsőként koronavírust állapítottak meg. A hírt Orbán Viktor jelentette be. A két férfit és velük élő közeli hozzátartozóikat elkülönítették. A diákok február 22-én tértek vissza Iránból Magyarországra.
A miniszterelnök elmondta, hogy a mai naptól a védekezés szakaszába léptek, minden délben ülést tart az operatív törzs, azután pedig sajtótájékoztatót tartanak. Hozzátette: az operatív törzs megállapította, hogy a védekezéshez minden szükséges személyi, tárgyi és jogi feltétel, a megfelelő létszámú orvos és ápoló, eszközök és jogszabályok rendelkezésre állnak.

2020. március 4.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Teendők a felsőlégúti fertőzések megelőzése érdekében

 • Gyakran és alaposan mosson kezet vízzel és szappannal, vagy ha erre nincs lehetőség, használjon alkoholos kézfertőtlenítő gélt. Tanítsa meg erre a gyermekeit is!
 • Ne nyúljon a szeméhez, orrához, szájához, hiszen a kórokozók legtöbbször ezeken a „kapukon” jutnak be.
 • Egyszer használatos zsebkendőbe köhögjön, tüsszentsen, amelyet használatot követően dobjon ki!
 • Szó szerint legyen „távolságtartó” (kézfogás, udvariassági gesztusok kerülése) az emberekkel (1,5 méter).
 • Kerülje a zsúfolt helyeket, összejöveteleket!
 • Rendszeresen tisztítsa, fertőtlenítse személyes használati tárgyait, a mobiltelefonokat, billentyűzeteket és más, gyakran érintett felületeket!
 • Sűrűn szellőztessen!
 • A vírusos fertőző betegség esetében a betegek már több nappal előtte, utána pedig még rövidebb-hosszabb ideig fertőzhetnek.
 • Lázas betegség kialakulása esetén maradjon otthon, telefonon vegye fel a kapcsolatot háziorvosával, utasításai és tanácsai alapján járjon el!
 • Az „egyszerű” sebészi maszk minden köhögős, lázas beteg számára ajánlott. Az egészségügyi dolgozók speciális védőmaszkot használnak a fertőző betegek ellátásakor.
 • Kérdés esetén 0-24h között hívható zöld szám: 0680-277-455 vagy 0680-277-456.
A fertőtlenítő kézmosás menetének folyamatábrája az Országos Tisztifőorvosi Hivatal ajánlása szerint itt érhető el.

2020. március 2.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

KORONAVÍRUS: Felhívás bölcsődés, óvodás korú gyermekek szüleihez

Tisztelt Szülők!

Bizonyára Önök is értesültek arról, hogy a környező országokban is megjelent a koronavírus fertőzés. Megelőző intézkedéseket már az első fertőzésről érkezett jelentést követően alkalmaznak óvodáinkban.

 

A Kormány tájékoztatása alapján a koronavírus terjedésének megakadályozása, valamint a gyermekek megfelelő ellátása érdekében kérjük a Tisztelt Szülőket, ha gyermekükkel a közelmúltban a fertőzés által különösen érintett észak-olaszországi térségben tartózkodtak, a terület elhagyásától számított tizennégy napig ne vigyék a gyermekeiket óvodába, fokozottan figyeljék gyermekük egészségi állapotát. Amennyiben gyermekük ez idő alatt belázasodna, feltétlenül hívják fel a háziorvost, és a kapott instrukciókat tartsák be.

 

A lezárt települések listájáról a Zöld számon 06 80/277-455 vagy a 06 80/277-456, illetve a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján lehet tájékozódni: www.nnk.gov.hu

 

Kérjük továbbá, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján közzétett információkat folyamatosan kövessék, illetve tartsák be a higiéniai ajánlásokat is.


Köszönjük szíves együttműködésüket!

2020. március 2.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


KORONAVÍRUS: Ezt kell tennie, ha koronavírussal fertőzött területeken járt

Magyarországon továbbra sem tudunk koronavírusos betegről, de sajnos nem zárható ki, hogy ide is megérkezik a vírus, hiszen hazánkhoz egyre közelebbi országokban megjelent már: a gócpont Észak-Olaszországban van - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

A járvány megelőzéséhez mindenki együttműködésére és felelősségvállalására szükség van. Ezért a kormány tízpontos ajánlást tett közzé azok számára, akik a közelmúltban koronavírussal fertőzött területeken jártak. Az ajánlást ezen a linken olvashatja.

2020. február 28.