Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Működés

14/2000. (VII. 12.) Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat

rendelete a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat

közművelődési feladatairól

 

A Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján – a kerületfejlesztési tervekkel és a kerület középtávú közművelődési koncepciójával összhangban - a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat közművelődési feladatairól az alábbi rendeletet alkotja:

 

A rendelet célja

 

1. §

 

A rendelet célja, hogy a Budapest Főváros XII. kerületi Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) – a helyi társadalom művelődési és kulturális szükségleteinek figyelembevételével, a helyi hagyományok, lehetőségek és sajátosságok alapján, egységes alapelvek szerint – meghatározza az Önkormányzat kulturális feladatait, azok ellátásának formáját, módját és finanszírozásának elveit.

 

A rendelet hatálya

 

2. §

 

A rendelet hatálya kiterjed

 

            a) a XII. kerületi helyi közművelődési tevékenység megvalósításában résztvevőkre, a közművelődési szolgáltatókra,

            b) az Önkormányzat közművelődési intézményeire, közösségi színtereire,

            c) azokra a nem önkormányzati közművelődési intézményekre, társadalmi és civil szervezetekre, egyházakra, gazdasági társaságokra, társulásokra és magánszemélyekre, amelyekkel (akikkel) az Önkormányzat Képviselő-testülete – a kerület közművelődését gazdagító tevékenységek, szolgáltatások, feladatok ellátására – külön közművelődési megállapodást köt,

            d) a közművelődési szolgáltatást igénybe vevő polgárokra.

 

A közművelődési feladatok ellátásának alapelvei

 

3. §

 

A XII. kerület minden polgárának és közösségének joga, hogy

 

            a) igénybe vegye az önkormányzati fenntartású közművelődési intézmények szolgáltatásait, továbbá a közművelődési megállapodások alapján biztosított ellátásokat;

            b) műveltségét gyarapítsa, közművelődési jogainak érvényesítése, művelődési céljainak megvalósítása érdekében az Önkormányzat közművelődési intézményeitől színteret, szakmai segítséget kapjon.

 

4. §

 

            (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatait elsősorban az általa fenntartott intézmények útján látja el.

 

            (2) Az Önkormányzat és intézményei biztosítják, hogy a kerület polgárai megfelelő tájékoztatást kapjanak a közművelődési lehetőségekről.

 

5. §

 

            (1) Az Önkormányzat – szükség szerint – közművelődési megállapodás megkötésével segítheti elő a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok ellátását.

 

            (2) Az Önkormányzat a közművelődési feladatai ellátása során együttműködik a civil közösségekkel, szervezetekkel, valamint a kulturális tevékenységet is végző gazdasági vállalkozásokkal, igényli és elősegíti ilyen irányú tevékenységüket.

 

Az Önkormányzat közművelődési feladatai

 

6. §

 

            (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatkörében

 

            a) a kerületben kialakult művelődési hagyományokra, a kerület fejlesztésének koncepciójára építve, a közművelődési intézmények, a civil szervezetek és a polgárok tevékenységére alapozva közművelődési feladattervet fogalmaz meg, és valamennyi korosztály számára biztosítja az e rendelet szerinti közművelődési ellátást;

            b) a közművelődés sajátos eszközrendszerével elősegíti a kerület lakosságmegtartó képességének növelését, a civil társadalom önszerveződési folyamatának erősítését, a kerületi polgárok életminőségének, életesélyeinek javítását;

            c) elősegíti a kerület kulturális értékeinek (környezeti, szellemi, művelődési) hagyományainak feltárását, megismerését, ápolását, gazdagítását, továbbá a környezeti kultúra javítását, a városesztétikai kultúra fejlesztését;

            d) elősegíti a nemzettudat erősödését, az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúrák megismerését, gyarapítását, a kultúrák közötti kapcsolatok ápolását;

            e) közreműködik az iskolarendszeren kívüli ismeretszerzési, tanulási, továbbképzési lehetőségek megteremtésében, támogatja az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységét;

            f) részt vesz a szabadidő kultúrált és művelődési célú eltöltésének feltételei biztosításában;

            g) gondoskodik a közművelődési lehetőségek, szolgáltatások, programok nyilvános meghirdetéséről (helyi sajtó, plakátok, műsorfüzetek, stb.).

 

 

 

            (2) Az Önkormányzat közművelődési feladatait középtávú közművelődési koncepció és éves feladatterv alapján látja el. Ennek tartalmát az Önkormányzat Képviselő-testülete a közművelődési intézményekkel, a civil szervezetekkel és a lakossággal egyeztetve határozza meg.

 

Az önkormányzati közművelődési feladatok ellátásának

szervezeti keretei

 

7. §

 

            (1) Az Önkormányzat a rendelet 6. §-ában felsorolt feladatok ellátása érdekében közművelődési intézményeket működtet és közművelődési közfeladatokat is ellátó kulturális közalapítványt támogat.

 

            (2) Az Önkormányzat által fenntartott közművelődési intézmények felsorolását a rendelet melléklete tartalmazza.

8. §

 

            (1) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik

 

            a) a XII. kerületben működő nem önkormányzati fenntartású közintézményekkel,

            b) a XII. kerületi székhelyű közművelődési célú társadalmi szervezetekkel,

            c) a XII. kerületi székhelyű, kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

            d) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

e) egyházakkal,

            f) kisebbségi önkormányzatokkal és

            g) közművelődési feladatokat ellátó országos, helyi önkormányzati, valamint egyéb szervekkel.

 

            (2) Az Önkormányzat a rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására az (1) bekezdésben felsorolt intézményekkel, szervezetekkel közművelődési megállapodást is köthet.

 

Az önkormányzati közművelődési feladatok

ellátásának finanszírozása

 

9. §

 

            (1) Az Önkormányzat a rendeletben megfogalmazott közművelődési feladatait költségvetéséből finanszírozza. Ennek forrása az Önkormányzat saját bevétele, a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulásból, központosított előirányzatokból származó összeg és az elkülönített állami pénzalapokból, alapítványoktól pályázat útján elnyerhető támogatás.

 

            (2) A közművelődési feladat-finanszírozás részletes szabályait az Önkormányzat éves költségvetési rendelete határozza meg.

 

 

Záró rendelkezések

 

10. §

 

            Az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

 

11. §

 

Ez a rendelet kihirdetése napján lép hatályba.