*

idosek

Operettgála az idősek világnapján

Zenés műsorral, valamint ajándékcsomaggal lepte meg az önkormányzat mindazokat a nyugdíjasokat, akik az idősek világnapja alkalmából részt vettek a MOM Kulturális Központban rendezett ünnepségen.

„Magyarországon itt élnek a legtovább az emberek, nálunk a legjobbak az életkilátások” – mondta el Pokorni Zoltán polgármester a hegyvidéki időseket köszöntve. Kiemelte, hogy az idősek átlagon felüli arányára való tekintettel az önkormányzat minden tevékenységében hangsúlyos szempontot jelent az itt élő nyugdíjasok igényeinek kiszolgálása, és speciális szolgáltatások egyre bővülő körével igyekeznek megkönnyíteni mindennapjaikat.
pokorni_zoltan01

A polgármester említést tett az „Otthon megöregedni” programról, aminek keretében az önkormányzat akadálymentesítési munkákat végez el a lakásokban, hogy az idősek minél tovább maradhassanak saját, megszokott környezetükben. Szólt arról is, hogy a nyugdíjas korosztálynak számos sportprogramot, aktív mozgást kínáló eseményt szerveznek a fittségük megőrzése érdekében, illetve sok egyéb közösségi rendezvény is várja őket, mindenekelőtt a Hegyvidéki Kulturális Szalonban, aminek most adták át az új, a korábbiakhoz képest jóval tágasabb otthonát.

„Kik azok, akiket időseknek nevezhetünk? Ebben a kérdésben még a gerontológusok és a társadalomtudósok sem tudtak egységes álláspontra jutni, általánosan elfogadható meghatározást adni, hiszen huszonöt-harminc éve olyan viharos változások időszakát éljük, ami átalakítja az egyének életkorának társadalmi értelmezését, értékelését” – osztotta meg a közönséggel gondolatait Druskóczi Tünde, a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője, aki egy humoros anekdotával is érzékeltette, milyen nehéz megválaszolni az előbbiekben feltett kérdést.

Az intézményvezető elmesélte, hogy amikor egy unoka megkérdezte a nagyapjától, hány éves, ő ekképpen válaszolt: a számítástechnika korszaka előtt született, amikor még nem lépett ember a Holdra. Nem léteztek sugárhajtású utasszállító repülőgépek, nem volt radar, hitelkártya, lézersugár, ismeretlen volt a vezeték nélküli telefon, a mobiltelefonról nem is beszélve. Az ő idejében a fű olyasmit jelentett, amit nyírnak, és nem szívnak, valamint az övék volt az utolsó nemzedék, amely azt hitte, hogy egy asszonynak férjre van szüksége ahhoz, hogy gyermeke születhessen. „És most mondd, hány éves vagyok?” – kérdezett vissza a nagyszülő, mire az unokája döbbenten így szólt: „Hű, nagyapa, legalább kétszáz!”
showszinhaz13

A történet megnevettette az időseket, akik a köszöntőket követő műsorban is örömüket lelték. A MOM Kulturális Központ színpadán a Budapesti Showszínház társulata lépett fel a „Hazám, hazám, te mindenem” című produkciójával, amiben örökzöld operettslágerek, a boldog békeidők legszebb dalai csendültek fel, látványos táncbemutatókkal kísérve. Az ünnepségről senki sem távozhatott üres kézzel: minden résztvevő egy-egy ajándékcsomagot vehetett át a Hegyvidéki Szociális Központ munkatársaitól az idősek világnapja alkalmából.