Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Átalakuló kulturális intézmények a Hegyvidéken

Átalakuló kulturális intézmények a Hegyvidéken

Hatékonyabbá, átláthatóbbá és gazdaságosabbá tenné kulturális intézményeinek működését a Hegyvidéki Önkormányzat. Ennek megvalósítására előterjesztés is született, amelyről a képviselőtestület dönthet.

A Hegyvidéki Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait jelenleg a MOM Kulturális Központ, valamint a Virányosi Közösségi Ház közművelődési intézmény látja el.

MOM Kulturális Központ, tevékenysége a 2010-ben nonprofit gazdasági társasággá történt átalakulása óta folyamatosan bővült.

2014-ben a főként konferenciák, művészeti programok, kiállítások, gyerekprogramok megrendezésére alkalmas Barabás Villát vette át, 2017-től pedig a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont és a Hegyvidéki Kulturális Szalon is az intézmény kezelésébe került.

A rekonstruált zugligeti lóvasút-végállomás őrzi a régi korok hangulatát, miközben modern, világos, letisztult belső terek és korszerű szolgáltatások jellemzik. Akárcsak az épület kialakításánál, a programokban és rendezvényekben is megfér egymás mellett a régi és az új, a nosztalgikus és a kortárs. A rendezvényközpontban működik a Helytörténeti Gyűjtemény, itt rendezi kiállításait és helytörténeti programjait. Ezen felül egyéb kulturális rendezvényeknek - kortárs színházi előadások, zenei programok, ismeretterjesztő előadások, vidám gyerekprogramok, fiataloknak szóló workshopok, körasztalos beszélgetések – ad helyet az épület. Közművelődési feladatokat a Lóvasút főként a jeles ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódóan lát el.

A Hegyvidéki Kulturális Szalon alapvetően nem profitorientált intézmény, látogatói célcsoportja elsősorban kerületi lakosok, rendezvényei általában 100 fős létszám alattiak. Tevékenysége szempontjából kiemelten fontos a tudományos és kulturális értékközvetítés, a hagyományápolás, generációk közötti kapcsolatépítés, a közösségépítés, az önkéntesek bevonása az intézmény működésébe és a napjainkban egyre szükségesebb mentálhigiénés tevékenység. Több mint 30 klub, kör, civil szervezet, egyesület, alapítvány tevékenységének ad otthont. 2018 őszétől a Szalon a Törpe u. 2. szám alatti új épületben, modern és igényes környezetben végzi tevékenységét, a kulturális és közösségi élet újabb színtereként szolgálva a hegyvidéki polgárok szórakozási, időtöltési, kapcsolatépítési lehetőségeit.

Míg korábban elsősorban kerületi nyugdíjasok látogatták az intézményt, mára számos családoknak, gyerekeknek, fiataloknak is szóló program várja a látogatókat. A programok száma naponta átlagosan 15-18 esemény, éves szinten több mint 3000 rendezvény. Naponta átlagosan 5-600 látogató fordul meg az intézményben.

A Polgármesteri Hivatal a kulturális területen történt beruházásokat és szélesebb körű programkínálat kialakítását követően áttekintette a kerületben zajló kulturális tevékenységet, és megállapította, hogy a MOM Kulturális Központ és a Virányosi Közösségi Ház programjai között sok átfedés van. Az intézmény Virányosi úti épületében kevés az önállóan szervezett program, és az épület nem kellő kihasználtsággal működik. Ezért az önkormányzat a Virányosi Közösségi Házat a MOM Kulturális Központtal egységes irányítás alá tervezi vonni.

Az önkormányzat vezetése szerint e lépéssel javulni fog a kötelező önkormányzati közművelődési feladatok ellátásának hatékonysága. Az átszervezésnek köszönhetően kiküszöbölhető lesz a párhuzamos feladatok ellátása, és a szabadtéri nagyrendezvények esetén egyszerűsödni fog a kapcsolattartás, az együttműködés. A munkaerő-gazdálkodás is hatékonyabb lesz különösen a nyári és hétvégi rendezvények idején.

Az önkormányzat javaslata szerint tehát a Virányosi Közösségi Ház jogutód nélkül megszűnne, feladatait a MOM Kulturális Központ venné át.

A régóta kulturális tevékenységnek helyet adó Jókai Klub, valamint a Barkácsműhely a MOM Kulturális Központ irányítása alá kerül, annak telephelyeként működik tovább.