Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

CSETE GYÖRGYRE ÉS CSETE ILDIKÓRA EMLÉKEZTEK

CSETE GYÖRGYRE ÉS CSETE ILDIKÓRA EMLÉKEZTEK

Halálának ötödik évfordulóján Csete György (1937-2016) Kossuth díjas építész, a Nemzet Művésze és felesége, alkotótársa, Csete Ildikó (1940-2018) Magyar Örökség díjas textilművész emléktáblájának avatására került sor azon a budai épületen, ahol a művészházaspár ötven éven át élt és alkotott.

Az emléktáblát Pokorni Zoltán polgármester és a házaspár több évtizedes barátja, dr. Keserű Katalin akadémikus, művészettörténész avatta fel.

keseru_csete_pokorni02

A Hegyvidéken, a Nárcisz utca 48. alatti modernista épületet nézve nem gondolnánk, hogy azt ugyanaz a Csete György tervezte, aki az orfűi Forrásházat, az ópusztaszeri emlékpark jurtáit vagy a debreceni református templomot. A magyar organikus építészeti irányzat alapítójaként tisztelt építész és felesége életműve a szó szoros értelmében ebben az épületben született, hiszen a benne található egyik 56 négyzetméteres lakás nem csak lakóhelyük, hanem műtermük is volt.

 keseru_katalin01

A Csete-hagyaték gondozását a fiai által életre hívott Csete Alapítvány tavaly kezdte meg, első lépésként a rajzok, tervek, fotók, textiliák felleltározásával. Idén a táblaavatás mellett többek között konferenciát rendeznek Csete György és a hetvenes évek progresszív építészközössége, az általa vezetett Pécs Csoport emlékére. Az emléktábla avatáson dr. Keserű Katalin és Pokorni Zoltán mellett Csete Örs, a hagyaték gondozója, a házaspár fia is beszédet mondott.

csete_pokorni01