Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kt02_2

Elkészült a Testnevelési Egyetem építési szabályzata

A Hegyvidék több részére, köztük a Testnevelési Egyetem területére vonatkozóan is új építési szabályzatokat fogadott el az önkormányzat képviselő-testülete.

Jóváhagyta a képviselő-testület a Testnevelési Egyetem és környékének Kerületi Építési Szabályzatát (KÉSZ). A szabályzat kapcsán Váczi János alpolgármester elmondta, hogy az egyetem fejlesztéséről a kormány döntött, amely nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűnek minősítette a beruházást. A környéken élők által megfogalmazott kritikák alapján sokat változtak az első tervek, az épületmagasság, a szintterületi mutató, a beépíthetőség, illetve a zöldterületek vonatkozásában az önkormányzat szigorúbb előírásokat fogalmazott a kormány által kijelölt paraméterekhez képest.

Váczi János az eredmények között említette, hogy kétszáz férőhelyes mélygarázs lesz a Csörsz utcai atlétikai pálya alatt, négyszáz parkolóhely pedig az Alkotás utcai kampusz területén – utóbbi helyszínen a történelmi kert is megmarad. A Csörsz parkból egyetlen négyzetméternyi területet sem kell majd elvenni a fejlesztés miatt, sőt, egy több mint százmillió forintos program keretében az önkormányzat megújítja a parkot. A kerületi szabályozás arra is lehetőséget biztosít, hogy az Alkotás utcai mentőállomás változatlanul a mostani helyén működhessen – az egyetem jelenlegi tervei szerint maradni is fog az állomás.

A képviselők elfogadták Kovács Lajos alpolgármester módosító indítványát, amely szerint a Csörsz utcai sporttelepen belüli parkolás számára behajtó a Csörsz utca lakóövezettel határos szakaszán, illetve egyedüli bejáratként a Hegyalja út irányából nem létesíthető. Ezt a módosítást a környék lakóterületeinek védelme indokolja, hogy a leendő mélygarázst elsődlegesen az Alkotás utcából, vagy az Alkotás utca és a Győri út sarkáról lehessen megközelíteni.

A Testnevelési Egyetem és környéke mellett öt másik területre vonatkozóan is Kerületi Építési Szabályzatokat alkotott a képviselő-testület. Váczi János alpolgármester elmondta, hogy az Észak-Hegyvidék KÉSZ a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a fogaskerekű vasút, valamint a Normafa területére korábban megalkotott szabályzatok egységesítésével készült, tartalmilag minimális változást a Lauder Javne iskola tornaterem-építéséhez szükséges paramétermódosítások jelentenek. Az Istenhegy KÉSZ lehetőséget ad műemlékek, értékes épületek felújításának támogatására és a Mártonhegyi úti bölcsőde bővítésére, míg a Városmajor utca–Csaba utca–Maros utca–Magyar jakobinusok tere által határolt területre megalkotott szabályzat a Hegyvidéki Sportközpont és Tanuszoda két újabb medencével történő bővítéséhez teremti meg a kereteket.

A Tóth Lőrinc utca–Ráth György utca–Kékgolyó utca–vízmű-terület által közrezárt tömbben a Magyar Igazságügyi Akadémia belső átalakítására nyílik lehetőség (az épületben lévő uszoda átalakításával növelnék az oktatási funkciójú terek méretét, és így a teljes szintterületet), a Böszörményi út–Ugocsa utca–Kiss János altábornagy utca–Beethoven utca tömbjében pedig összhangba kerülnek a fizikailag elhelyezhető és az előírt paraméterek adta lehetőségek, ez pedig némi szintterület-csökkenést jelent.

Újraalkotta a közterületek használatáról szóló rendeletét az önkormányzat. Váczi János alpolgármester arról számolt be, hogy az új szabályokat a megváltozott jogi környezethez és a valós élethelyzetekhez igazították, továbbá figyelembe vették más kerületek, települések gyakorlatát. Eszerint változnak – számos esetben csökkennek – az eddigi díjtételek, illetve a Normafára vonatkozóan speciális díjszabást alakítottak ki.

Módosította a képviselő-testület a tavalyi, illetve az idei költségvetésről szóló rendeleteket. Az előbbi kapcsán Pokorni Zoltán polgármester kiemelte, hogy a Normafa rehabilitációs programjának keretében 2017-ben biztosított központi támogatások egy részének felhasználása 2018-ra húzódik át. Az idei költségvetésben egyebek mellett a Tamási Áron iskola bővítésének támogatása hoz változást, amely – a beruházás összköltségének 10%-ával számolva – 46 millió forint kiadást jelent az önkormányzat számára.