Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Emléktáblát avattak a Maros utcai vérengzés áldozatainak

Emléktáblát avattak a Maros utcai vérengzés áldozatainak

Nyolcvannyolc ember, betegek, ápolók és orvosok nevei olvashatók azon emléktáblán, amit az 1945. január 12-én lezajlott nyilas tömegmészárlás évfordulóján avattak fel a Maros utcai rendelőintézet, egykori zsidókórház udvarán.

„Fontos, hogy fennmaradjon a nevük azoknak az embereknek, akik 76 évvel ezelőtt az életüket adták a hitükért vagy a munkájukért. Gondoljunk rájuk, hogy tanuljunk a sorsukból, mert a megosztottság, a gyűlölködés démona a mai napig nem veszett ki az emberiségből. Mindenki tehet valamit a maga területén azért, hogy nagyobb békességben tudjunk élni” – jelentette ki dr. Bodroghelyi László, a Budavári Önkormányzat Maros utcai rendelőintézetének főigazgatója az emléktábla avatásán.

emlektabla_avatas02

„Ahol a gyűlölet testet ölt, ott az emberi méltóság megszűnik. Ilyen gyűlölet tölthette el azt a húsz-huszonkét, nyilasokból és köztörvényes bűnözőkből álló csoportot, amelynek tagjai 1945. január 12-én, a Maros utcai zsidókórházban 84 embert kegyetlenül lemészároltak” – erről Földváry Gergely, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szakmai felelőse beszélt a megemlékezésen.

A történész felidézte, hogy az egykori zsidókórház udvarán 40 férfit és 44 nőt öltek meg, ápolókat, orvosokat, betegeket egyaránt. Öt nővért még áthurcoltak a Németvölgyi út 5. szám alatti nyilasházba, ahol másnap közülük négyet lelőttek. Egyetlen nővér élte túl az eseményeket, ő is csak azért, mert halottnak tettette magát.

A Maros utcai tömeggyilkosság után két nappal, 1945. január 14-én a Városmajor utca 64–66. szám alatti Bíró Dániel Kórházban folytatták a nyilasok a vérengzést, ahol 150 embert gyilkoltak meg. Pár nappal később pedig, január 19-én, az Alma utca 2. alatti zsidó szeretetotthon 94 védtelen idős lakóját terelték ki a városmajori parkba, ahol megölték őket.

„Az általuk kiállt rettenetes szenvedéseknek nem lett volna szabad megtörténniük, ezért mindent meg kell tennünk közösen annak érdekében, hogy ezek soha többé ne ismétlődhessenek meg. A békesség útja az, ha elutasítjuk a gyűlöletkeltést és a nemzeti, etnikai, vallási megkülönböztetést” – mondta Földváry Gergely, hozzátéve: „nemcsak a zsidóknak kell emlékezniük az áldozatokra, hanem a magyar nemzet minden tagjának, mivel ők nem csupán zsidók voltak, hanem honfitársaink, magyarok, de legfőképpen emberek.”

varadine_pokorni02

A Maros utcai áldozatoknak emléket állító táblát közösen készíttette el a Hegyvidéki Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata. Az emléktábla avatásán a XII. kerület képviseletében Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester, míg az I. kerület részéről Váradiné Naszályi Márta polgármester és Gelencsér Ferenc alpolgármester vett részt.

emlektabla_avatas05