Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

noverszallo15

Felújították a Szent János Kórház nővérszállóját

Kormányzati, illetve európai uniós támogatással teljes egészében megújult a Szent János Kórház Kútvölgyi úti nővérszállója.

„Kulcsfontosságú, hogy megfelelő körülmények között dolgozhassanak és pihenhessenek azok, akik az ápolási munka nehézségeit vállalják” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Szent János Kórház megújult nővérszállójának átadásán. Szólt arról is, hogy a kormány elkötelezett a János kórház újjáépítése, illetve a Kútvölgyi úti szakrendelő felújítása mellett – ez utóbbi cél megvalósítására már át is utaltak 9,3 milliárd forintot. Szerinte a következő négy évnek Budapesten az egészségügyi fejlesztések jegyében kell telnie, ezekhez pedig az Egészséges Budapest Program adhatja meg az irányokat.

noverszallo15

Gulyás Gergely kitért rá, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat tavaly indította el rendelőfelújítási programját, amelynek keretében az összes XII. kerületi, gyermekeket és felnőtteket ellátó háziorvosi rendelő megújul. „A cél az, hogy az alapellátástól a járó- és fekvőbeteg ellátásig megfelelő infrastruktúrájú, modern intézmények álljanak a betegek rendelkezésére” – hangsúlyozta. Szintén a betegek érdeke – tette hozzá –, hogy akik ápolják őket, rendezett körülmények között élhessenek. Ezt szolgálja a mostani fejlesztés, a Szent János Kórház nővérszállójának felújítása, valamint az is, hogy az ápolói bérek 51 százalékkal nőttek az elmúlt kormányzati ciklusban.

noverszallo16

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arról beszélt, hogy a nehéz munkát végző egészségügyi dolgozókhoz méltatlan állapotban volt a Szent János Kórház nővérszállója, amelynek felújítását a kormány 350 millió forinttal támogatta. Az energetikai korszerűsítésre fordított európai uniós forrásokkal együtt összesen 486 millió forintból valósult meg a beruházás.

noverszallo14

A tárcavezető megemlítette, hogy az Egészséges Budapest Program szinte mindegyik egészségügyi intézményt érinti a környéken. Ennek révén a Szent János Kórház mellett például a Szent Ferenc Kórházban, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben, valamint a Budai Irgalmasrendi Kórházban is látványosan javulhat a betegellátás színvonala.

noverszallo11

„Hosszú idő óta ez az első olyan, igazán kézzelfogható, jelentős beruházás, ami azt igazolja, hogy a János kórház a megújulás útjára állt” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a nővérszálló rendbetétele kapcsán. Kiemelte, hogy rendkívül lepusztult állapotban volt az épület, ahol mostantól színvonalas elhelyezést biztosíthatnak a Szent János Kórház szakdolgozóinak. Úgy látja, hogy a nővérhiány miatt nagy szükség van a szálláshelyre, amely elsősorban a vidéken élők számára teremti meg annak lehetőségét, hogy az intézményben munkát tudjanak vállalni.

A Szent János Kórház műszaki osztályvezetője, Hanusz Ákos tájékoztatása szerint száztíz egyágyas szobát alakítottak ki a felújítás során épületszerkezetig visszabontott szállóban, ahol korábban csak kétágyas elhelyezésre volt lehetőség. Új bútorok és műszaki berendezések kerültek minden szobába, amelyek lakói ingyenesen vehetik igénybe a tévé- és internet-szolgáltatást. A helyiségekben egyedileg szabályozható, mennyezeti hűtő-fűtő paneleket szereltek fel, a környezetkímélő és gazdaságos energiafelhasználás érdekében pedig levegő-víz hőszivattyút, valamint napelemes rendszert telepítettek a tetőre.