Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

giotto_bognar_fk03

Folytatódik a kulturális együttműködés Araddal

Három évvel ezelőtt kötött testvérvárosi szerződést Hegyvidék és Arad. Azóta a két település még szorosabbra fűzte kulturális kapcsolatait, az idei évre vonatkozó együttműködési megállapodást Fonti Krisztina és Bognár Levente alpolgármesterek látták el kézjegyükkel.

Az eseményhez kapcsolódva a polgármesteri hivatal folyosó galériájában Giotto Doichita, aradi kortárs festőművész munkáit állították ki.
giotto_bognar_fk05
A tárlatot megnyitó Fonti Krisztina mindenekelőtt arról beszélt, hogy Hegyvidék és Arad kulturális kapcsolatai immár nyolc éves múltra tekintenek vissza, a programkínálat a kezdetek óta folyamatosan gazdagodik. Mindkét polgármester és az alpolgármesterek is szívükön viselik az együttműködést, munkatársaikkal együtt azon dolgoznak, hogy valódi tartalommal, élettel töltsék meg az egymást gazdagító rendezvényeket. Az utóbbi években a Solti György Zeneiskola többször fellépett Aradon, ahogyan a hegyvidéki képzőművészek is rendszeresen lehetőséget kapnak a bemutatkozásra. Nagy sikert aratott az Aradi Kamaraszínház hegyvidéki vendégjátéka, míg az erdélyi város tánccsoportjával a tavalyi Hegyvidéki Napokon találkozhattak a kerületiek – sorolta fel néhányat a közelmúltban megvalósult programok közül az alpolgármester, külön kiemelve a Sashegyi Arany János Iskola és az Aradi Csiky Gergely Főgimnázium között létrejött intézményi kapcsolatot.
szerzodes02
„Három évvel ezelőtt írtuk alá a testvérvárosi megállapodást, amely a kulturális együttműködésnek is újabb lendületet adott. Ennek hozadéka az azóta minden évben megkötött kulturális megállapodás” – hangsúlyozta Fonti Krisztina, aki szerint példaértékű, ahogyan Hegyvidék és Arad a „konfliktusoktól terhelt Európa szívében” még szorosabbra fűzi az együttműködését, megmutatva, „mennyi szépség és érték vesz körül minket, amelyek békésebbé, élhetőbbé és tartalmasabbá teszik az életünket”.
Ami a közeljövő közös megjelenéseit illeti, a júniusi Hegyvidéki Napokra eljönnek a Csiky Gergely Főgimnázium néptáncosai, szeptemberben az Aradi Filharmonikusok adnak koncertet a MOM Kulturális Központban, a hegyvidéki Fúvós Kvartet és egy néptánccsoport pedig az Aradi Napok vendége lesz. Ennek a programsorozatnak egyik állomása az Európa szerte és Kanadában is elismert Giotto Doichita kiállítása – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, majd a művészt idézve az alkotásokat úgy jelemezte, hogy azok „absztrakt és figuratív elemekből, valamint szavakból álló képi keverékek”.
szerzodes03
Bognár Levente kifejtette, hogy a kiállítás idén már a második közös tárlat, ezúttal az aradi kortárs művészet egy másik arcát szerették volna megmutatni a hegyvidéki közönségnek.

Ahogyan Arad alpolgármestere fogalmazott, az eddigi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a művészet az egyik legjobb színtere az együttgondolkodásnak. Alkalmat ad arra, hogy egymás értékeit még jobban megismerjük – hangsúlyozta Bognár Levente hozzátéve, hogy ennek lehet egy újabb színtere a Kölcsey Egyesület hegyvidéki bemutatkozása, ami a civil kapcsolatokat is tovább erősítheti.
Giotto Doichita kiállításáról elmondta, hogy az alkotó egyéni stílust képvisel, a világot járva igyekszik dialógust kezdeményezni a helyi művészekkel. Lírikus, absztrakt, sajátosan expresszív kifejezésmódja megpróbál harmóniát teremteni a különböző karakterek között. Ütközteti és ötvözi a világ sokszínűségét, legnagyobb erénye, hogy mindenkor az összhang szükségességét hirdeti.
A kiállítás munkaidőben, június 15-ig tekinthető meg a polgármesteri hivatal első emeletén.