Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

start04

Gyorsabban a fogasnál

Több, mint ezer résztvevő, hamisítatlan hegyvidéki hangulat és nagyszerű teljesítmények – így lehetne röviden összefoglalni a 16. Előzd meg a fogaskerekűt futó-, kerékpáros- és teljesítménytúra versenyen történteket. És még valami: idén négy versenyző volt gyorsabb a menetrendszerűen közlekedő fogaskerekűnél!


A 4,5 kilométeres táv – túrázóknak 7 kilométer – nem tűnik soknak. Ha viszont hozzávesszük, hogy eközben 325 méter szintkülönbséget is le kell győzni, akkor máris érthető, miért számít az Előzd meg a fogaskerekűt, az egyik legnehezebb hazai futó- és kerékpáros versenynek.

Idén a szokásokkal ellentétben nem ősszel, hanem áprilisban került sor erre a nagyszerű, fiatalokat és időseket, amatőröket és profikat egyaránt megmozgató sporteseményre, amelyet a Budapest, Európa Sportfővárosa programsorozat részeként rendezett meg az önkormányzat és a Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft.

fogaskereku02

Ezúttal hét kilométeres útvonalat jelöltek ki a túrázóknak, nekik a Zugligeti Általános Iskolától indulva a Szilassy utat, a Tündérhegyi utat, a Normafa lejtőt, a Hegyhát utat bejárva kellett eljutni a Rege parknál felállított célba.

4,5 kilométer várt a kerékpárosokra és a futókra (utóbbi számban váltóban és kutyával is lehetett indulni), akik a Diósárok – Béla király út – Istenhegyi út – Költő utca - Diana utca Karthauzi út – Agancs út – Rege út vonalát követve próbálták megelőzni a menetrend szerint közlekedő fogaskerekűt.

start04

Végül ez mindössze négy férfi kerékpárosnak sikerült, ami azt mutatja, hogy igencsak komoly kihívásról van szó. Ezzel egyetértettek a győztesek is, ahogyan Makács Gábor, a leggyorsabb biciklis fogalmazott, az Előzd meg a fogaskerekűt az egyik legerősebb hazai hegyi verseny. „Korábban már nyertem itt, tavaly egy baleset után lábadozva csak harmadik lettem, idén pedig újra győztem, úgyhogy elégedett vagyok. Annál is inkább, mert a Diós árok annyira meredek és hosszú, amihez hasonlóval ritkán találkozni Magyarországon” – nyilatkozta a Szerpentin Kerékpáros Egyesület amatőr versenyzője.

dijatadas07

„Tavaly országútival nyertem, most mountain bike-kal, de a taktika ugyanaz volt, az elejétől kezdve mindent beleadtam. És bár ismertem a pályát, azért a közepén egy kicsit meglepődtem a nagy emelkedőn, alig vártam, hogy túllegyek rajta” – mesélte a leggyorsabb női kerékpárosnak bizonyuló, szintén amatőr Balázs Beáta.

„Azért tettük át próbaképpen tavaszra a programot, hogy elkerüljük a rossz időt. Szerencsére a változtatás bejött, talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekektől a szépkorúakig, valamennyi korosztály képviseltette magát a versenyen” – hangsúlyozta a díjak átadásában közreműködő Fonti Krisztina. Mint az alpolgármester rámutatott, a rendezvény nagyszerűen szolgálta a sport népszerűsítését, ami mellett az önkormányzat is elkötelezett. Többek között a kerület vezette be elsőként Budapesten a mindennapost testnevelést, ahogyan az ingyenes sportolási lehetőségeket biztosító Aktív Hegyvidék programot is folyamatosan bővítik.

start10

A szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft-t vezető Móczán Mónika a résztvevők nagy számát emelte ki. „Jó volt látni, milyen sokan jöttek el, különösen örültünk, hogy sok család teljesítette a távot” – tette hozzá. Nemcsak a versenyzők, hanem a kísérők szórakoztatásáról is gondoskodtak, a szokásoknak megfelelően a Rege parkban egymást követték a színpadi produkciók. Volt tombola, fellépett a barátok közt sorozatból ismert Pásztor Virág, a HSE Szivárvány Táncszínház, a hegyvidéki Csillagszeműek, valamint Veronika Berger és Zumba csapata.

Minden versenyszám és kategória (kivéve túraverseny) első 3 helyezettje érmet és értékes ajándékokat kapott, ahogyan az összes indulónak járt a befutócsomag, valamint az emlékpóló. A fogaskerekűt megelőző versenyzők külön pénzdíjban is részesültek.


Eredmények az abszolút kategóriában.

Női kerékpár: Balázs Beáta, Hollósyné Csik Dóra, Stanitz Bernadett,Szépné Csibi Mónika, Hollósy Hanna.

Férfi Kerékpár: Makács Gábor, Simon Tamás, Lippai Marcell, Urbán Jakab, Varga Kristóf.

Női futók: Mbogo Jane Ngima, Kácser Zita, Ősi Eszter Aliz, Kovács Zita, Csákvári Laura.

Férfi futók: Tanui Evans Kipngetich, Nagy Tamás, Matheka Benard Muinde, Khoór Bence, Berec Lajos.