Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Nevtelen_1

Hild János-díjat kapott a Hegyvidék

A Magyar Urbanisztikai Társaság Hild János-díjat adományozott a Hegyvidéki Önkormányzatnak kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért.

„Korábban magunk sem gondoltuk volna, hogy urbanisztikai szempontból kiemelkedő tevékenységet végez az önkormányzat. Az elismerés azt igazolja, hogy a polgármesteri hivatal munkatársai a fejlesztések előkészítése és megvalósítása során tudásuk legjavát adják, magukénak érzik a Hegyvidéket és igyekeznek vigyázni az értékeire” – mondta a díj átvétele alkalmából Pokorni Zoltán.

A polgármester felidézte, hogy történelmi fejlődését tekintve meglehetősen hányattatott sorsú a XII. kerület: az I. kerületről vált le fizikailag, majd később jogilag is azután, hogy megépült a Déli Vasút, azonban sokáig nem volt igazi központja. Az ezredforduló táján az egykori MOM gyártelepén bevásárlóközpont, majd a szomszédságában sportcentrum épült, később megújult a MOM Kulturális Központ és környezete, így egy „laza beépítésű, zöld, XXI. századi”városközpont alakult itt ki, ahol egyszerre találhatók meg a kereskedelmi, szolgáltató és szabadidős funkciók. Az önkormányzat célja az, hogy ez az új központ érjen össze a hasonló funkciókat betöltő Böszörményi úttal, ezáltal pedig egy jól működő alközpont jöjjön létre a XII. kerületben.

Pokorni Zoltán kitért rá, hogy a Normafa rehabilitációs programja is évek óta zajlik, ami a természeti szépségek megőrzését tűzte ki célul. Ez a program az önkormányzat más fejlesztéseihez hasonlóan az érintett lakók, civil és szakmai szervezetek bevonásával valósul meg: az előkészületek során igyekeztek minél több érintett véleményét megismerni, kellő időt hagyni arra, hogy mindenkit meghallgathassanak.

„A Hild János-díjat azért alapítottuk ötven évvel ezelőtt, hogy bemutassuk azokat a személyeket, illetve önkormányzatokat, amelyek a településfejlesztés és rendezés terén kiemelkedő eredményeket értek el” – mondta el Körmendy Imre, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke. Hozzátette, hogy a Hegyvidék erős mezőnyben indult az idén, hiszen a szintén nagyszerű eredményeket felmutató Budaörs, illetve Ferencváros is a jelöltek között szerepelt.

A Hegyvidéki Önkormányzatnak ítélt Hild János-díj indoklásában olvasható, hogy a XII. kerület „világos fejlesztési térségeket, tengelyeket jelöl ki”, és a felmerülő új szempontok és lakossági visszajelzések fényében folyamatosan korrigálva hajtja végre terveit. A Hegyvidék egyedülálló abból a szempontból is, hogy 2014-ben az országban elsőként Zöld Irodát hozott lére, aminek munkatársai átfogóan foglalkoznak a kerület fenntarthatósági kérdéseivel és nemzetközi projektekben is részt vesznek.