Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

hospice_futas13

Jó ügyért futottak a kerületi gyerekek

Az egymás iránti felelősségre, a jótékonyságra hívja fel évről évre a figyelmet a gyerekeknek szervezett Nárcisz futás. A Magyar Hospice Alapítvány felhívására idén közel négyszáz kerületi óvodás és iskolás jött el a Gesztenyéskertbe, hogy a közös sportolással fejezzék ki együttérzésüket, segítő szándékukat beteg kortársaik iránt.

 hospice_futas12

Tavasszal az elsők között nyílik a nárcisz, amely világszerte a reményt és az újjáéledést szimbolizálja. A gyógyíthatatlan betegeket gondozó Magyar Hospice Alapítvány is ezt a sárga virágot választotta jelképéül és hirdette meg évekkel ezelőtt a szemléletformáló Nárcisz-programját. Ennek része az immáron ötödik alkalommal meghirdetett Nárcisz futás – tudtuk meg Korda Nikolettől. A programigazgató kifejtette, hogy minél fiatalabb korban igyekeznek megértetni a gyerekekkel az elmúlást, amely az élet természetes lezárása. „Arra törekszünk, hogy megértsék milyen fontos a betegek és elesettek támogatása egészen az utolsó pillanatig. A Nárcisz program keretében az óvodáknak és iskoláknak oktatócsomagokat biztosítunk, a pedagógusok ezeket is felhasználva beszélnek a gyerekeknek a veszteségfeldolgozásról és arról, hogyan lehet ezeket az élethelyzeteket kezelni” – hangsúlyozta a szakember emlékeztetve, hogy a közös futással a résztvevők szolidaritást vállalnak a rászorulókkal. „Erőt fejtenek ki és ezzel megtanulják, hogy másokat segíteni sokszor fáradtságos, de szép feladat” – tette hozzá.

hospice_futas05

A futókat elindító Fonti Krisztina elmondta, hogy régi a kapcsolat az önkormányzat és az alapítvány között. A Hospice kezdeményezésére évek óta közösen ültetnek nárciszokat a közeli oktatási intézményekbe járó gyerekekkel a Királyhágó téren, illetve az iskolákban és óvodákban.
„A nárciszok fejlődése nagyszerűen példázza az emberi élet előre haladását. Megszületünk, felnövünk, aztán mindannyian elmegyünk, mint a virágok. A Nárcisz futás pedig arról szól, hogy ahogyan most együtt vagyunk, úgy legyünk majd az életük végén a szeretteink mellett támogatva, bátorítva őket. A legfontosabb, hogy ne hagyjuk magukra őket és méltósággal zárhassák le az életüket” – emlékeztetett az alpolgármester.

hospice_futas20

A Nárcisz futáson jelképes nevezési díj fejében lehetett részt venni, a befolyt összeget a Magyar Hospice Alapítvány számlájára utalják át. Cserébe, a célban valamennyi futót meghívták egy doboz kakaós italra és túró rudira.

hospice_futas21