Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Jókívánság lufikkal a betegekért

Jókívánság lufikkal a betegekért

Tizenegy éve szervez virágültetést a Hegyvidéki Önkormányzat és a Magyar Hospice Alapítvány, hogy így hívják fel a figyelmet a betegek, és különösen a végstádiumban lévők támogatásának fontosságára. Idén is a Királyhágó tér adott otthont a programnak, amelyen a környék iskoláinak alsósai és az óvodások először környezetbarát, lebomló anyagból készült sárga lufikat engedtek az égbe, majd nárciszhagymákat tettek az erre a célra kialakított ágyásokba.

És, hogy miért sárga, és miért nárcisz? Ennek magyarázata, hogy ez a sárga színű virág a reményt szimbolizálja, és a hospice ellátás, illetve a rák elleni küzdelem jelképe az egész világon. Erről is beszélt a gyerekeket köszöntő Fonti Krisztina, aki kifejtette, hogy nagyon hosszú időre tekint vissza ez a hagyomány, hiszen 11 éve minden októberben közösen ültetik el a Magyar Hospice Alapítvánnyal a remény virágait.

narcisz_ultetes01

„Jövő tavasszal megnézhetjük majd, ahogy előbújnak ezek a kis növénykék. Virágot bontanak és itt fognak virítani szebbé téve a Királyhágó teret. Aztán lassan elhervadnak, elhalnak átadják a helyüket másnak. Ez maga az élet körforgása, amin mi emberek is keresztülmegyünk. Megszületünk, felnövünk és öreg korunkban egyszer itt hagyjuk a földi létet. Mert a születés és az elmúlás ugyanúgy része annak a csodának, amit úgy hívunk élet” – emlékeztetett az alpolgármester, majd arra kérte a gyerekeket, hogy mielőtt elengednék a lufikat, fogalmazzanak meg egy jókívánságot. Mert így is ki tudjuk fejezni együttérzésünket és gondoskodásunkat a betegek iránt. Fonti Krisztina külön köszönetet mondott a kicsiket elkísérő pedagógusoknak, akik segítenek abban, hogy a gyerekek megértsék mennyire fontos a gondoskodás, mások támogatása. Ha pedig ezt már kis korukban megtanulják felnőttként természetes lesz számukra az elesettek segítése.

narcisz_ultetes08

Az alpolgármester szavait követően a gyerekek mondták el gondolataikat: azt kívánták, hogy minden ember legyen boldog és egészséges. „Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg, de akkor még mindig ott van az a támogató ápolás, amit a Magyar Hospice Alapítvány nyújtani tud” – hangsúlyozta Korda Nikoletta. Az alapítvány programigazgatója megígérte, hogy átadja a gyerekek üzeneteit a betegséggel küzdőnek, hogy ezzel is szebbé tegye a mindennapjaikat.

lufi01