*

Kikerültek az utcanévtáblák a Fácános térre

Kikerültek az utcanévtáblák a Fácános térre

Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester közreműködésével kerültek helyükre a Fácános tér utcanévtáblái. A Normafa-program részeként, a szomszédos Zugligeti Általános Iskola bővítéséhez kapcsolódva kialakított új közterület elnevezéséről a hegyvidéki polgárok szavazáson döntöttek.

Budapest minden bizonnyal legszebb fekvésű, és egyik legmodernebb iskolatömbjét alakította ki kormányzati segítséggel a Hegyvidéki Önkormányzat az egykori Fácán vendéglő épületében, az intézményt idén szeptemberben vettek birtokba a Zugligeti Általános Iskola felsősei.

Közel négyezer négyzetméteren nyolc osztályterem, két csoportterem, saját könyvtár, gyógytornaterem, természettudományi előadó, informatikaterem, ebédlő, melegítőkonyha, 15x30 méteres impozáns tornaterem, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatóival együtt használt alkotóműhely, tágas aula és közösségi terek állnak a gyerekek rendelkezésére. A kertben sportpályát is kialakítottak, az épületen belül lift működik.

facanos_ter02

Az utóbbi évek egyik legjelentősebb kerületi fejlesztésének részeként az iskola környezete is megújult, ennek keretében építették át az itteni buszfordulót és jött létre a Fácánosnak elnevezett új tér – erről is beszélt a közterület utcanévtábláit Váczi János alpolgármesterrel hivatalosan átadó Pokorni Zoltán polgármester, aki az előzményekről elmondta, hogy még 2018 júniusában kérte fel az önkormányzat Zubreczki Dávidot a „keresztelő” megszervezésére. Az Urbanista blog szerkesztője hirdette meg, hogy az önkormányzat várja az ötleteket a Zugligeti út, Béla király őt, Janka út és Harangvölgyi őt találkozásánál megszülető tér elnevezésére. A beérkező javaslatokból első körben azt az ötöt választották ki, melyek a leginkább összekapcsolhatók voltak Zugligettel, illetve a környékkel. Így maradt versenyben a Zugliget tér, a Fácán tér, a Laszlovszky tér, a Sigray Pál tér és a Fácános tér elnevezés. Az önkormányzat honlapján leadott szavazatok közel kétharmadát utóbbi kapta, így a képviselő-testület ezt terjesztette a közterületek elnevezéséről dönteni hivatott fővárosi közgyűlés elé. A budapesti városatyák elfogadták a névadást, a terület neve tehát hivatalosan is Fácános tér lett, míg a névtáblák mostanra készültek el. Lakcímkártyákat nem kellett emiatt lecserélni, hiszen ezen a részen nincsenek lakóházak.

 facanos_ter08

„Büszkék lehetünk az átépítés eredményére, hiszen tulajdonképpen egy „talált” területből sikerült a mai kor igényeinek megfelelő teret kialakítani. Senki sem gondolta volna, hogy az omladozó régi téglakerítés mögött, amit a rossznyelvek szerint az itt visszaforduló buszok időről, időre megrongáltak, egy ilyen jól alakítható teresedés bújik meg. Ezt használtuk ki a meglévő buszforduló bővítésekor” – hívta fel a figyelmet Pokorni Zoltán emlékeztetve arra, hogy az itt vezető út korábban meglehetősen szűk volt, ráadásul éppen az iskola előtt egy kisebb kanyar is nehezítette a közlekedést. A buszok sem fordultak meg könnyen, a manőver közben pedig rendre feltartották a forgalmat.

A Fácános tér tervezésekor ezeket az anomáliákat is megszüntették, az ésszerű kialakításnak köszönhetően immár tökéletesen belátható az útszakasz, a busz pedig a sofőrök életét megkönnyítő szervízutat kapott. Különösen a diákokat autóval szállító szülők és a pedagógusok számára jelent könnyebbséget, hogy tizennyolc parkolót, egy további mozgássérült-parkolót, valamint iskolabusz-megállót is építettek. Elkészült az iskolába irányuló áruszállítást megkönnyítő, a tervek szerint a közforgalom előtt megnyíló parkolórész is, ahol további 30+1 parkoló kapott helyet.

facanos_ter01

Gondoltak a gyalogosokra is, az ő biztonságukról a kényelmes járdák és a két új középszigetes gyalogátkelő gondoskodik a Normafa egyik kapujaként funkcionáló közterületen.