Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kokosz_talalkozo03

A környezetet védi a KOKOSZ

A Zölderdő Óvoda volt a házigazdája a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) óvodai munkacsoport országos találkozójának. A kétnapos programon az önkormányzat „zöld” programjai is bemutatkoztak.

Képviseli a környezeti nevelés, képzés, továbbképzés és közművelődés valamennyi területét, környezetvédelmi akciókat szervez, összefogja az oktatóközpontok hálózatát – ezek a Környezetvédelmi- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ) legfontosabb feladatait. Az oktatóközpontok vezetői gyakorló pedagógusok, valamint különböző közintézmények munkatársai.

A KOKOSZ évente kétszer tart közgyűlést, az őszin valamennyi tagszervezet képviselteti magát, tavasszal viszont csak az óvodai szekció vesz részt – tudtuk meg a Zölderdő Óvodát vezető Adamecz Mónikától. Elmondta, hogy a kétnapos programon az óvoda munkájának bemutatása mellett jutott idő a XII. kerület felfedezésére. A vendégek eljutottak a Bajor Gizi Színészmúzeumba, az Ördögorom tanösvényhez, valamint a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontba.

Találkoztak az önkormányzat képviselőivel, a kulturális szalonban az oktatási irodát vezető Csepreginé Volosinovszki Mária fogadta a szekció tagjait, majd Rózsa Zoltán ismertette a zöld iroda munkáját. Mint kifejtette, a környezetvédelmi stratégiaalkotás, a szemléletformálás, a lakossági akciók szervezése tartozik hozzájuk. Ilyen a Klímabarát Esték sorozat, a környezeti világnapokhoz kapcsolódó rendezvények szervezése, a lakossági ágaprítási és komposztálási program vagy a gesztenyefák permetezésének támogatása.

kokosz_talalkozo05

Több óvoda tetejére került fotovoltaikus rendszer, a napelemek szinte az épületek teljes elektromos fogyasztását fedezik, ahogy érdemi költségmegtakarítást eredményeznek a homlokzatszigetelések is. Az önkormányzat a Together program keretében vállalta, hogy 3 év alatt, 9 intézményben, 10 százalékkal csökkenti az energiafelhasználást, amit sikerült véghezvinni.

A gyerekek legnagyobb örömére elhozták a Hegyvidékre a pillekő programot ezen, pillepalackokból készíthetnek kültéri, beltéri játékokat, kerti bútorokat az óvodások.

Több óvoda kapott kerékpártámaszokat, új kezdeményezés az óvodakert program, ennek keretében információs táblákat telepítenek, madáretetőket, madárlest, ágyásokat alakítanak ki. Januárban indult a kerületben a BeePathNet projekt, ami egy méhbarát hálózat kiépítése. Célja, hogy a gyerekek körében is eloszlassa a méhekkel kapcsolatos félelmeket.

A nemzetközi pályázatok közül a Rózsa Zoltán beszélt a városi zöldövezetek programról, amely hozzájárul a közösségi zöldfelületek fejlesztéséhez. Ide tartozik a zöld információs pontok létrehozása, vagy az örökbefogadási program. Utóbbi lényege, hogy kisebb méretű közterületet, jellemzően zöldsávokat vesznek gondozásba társasházak, baráti társaságok vagy éppen intézmények.