Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

faultetes07

Suhángprogramot indított az önkormányzat

Az „Urban Green Belts (UGB) – Városi zöldövezetek” címmel meghirdetett, európai uniós támogatású projekt keretében a Hegyvidéki Önkormányzat a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány együttműködésével elindította a Hegyvidéki Csemete- és Suhángprogramot.

A kísérleti program első helyszínén, a Nárcisz utca Orbánhegyi út és Istenhegyi út közötti szakaszán, az eddigi gyakorlattól eltérően nem többször iskolázott fákat, hanem suhángokat ültettek. Ezek a fiatal fák a szakemberek reményei szerint ellenállóbbak lesznek, a gyökérzetük jobban alkalmazkodik majd a környezetükhöz.

„Azért a Nárcisz utcát választottuk első helyszínnek, mert az itt élők kérték, hogy az út és a járda közti sávot ültessük be növényekkel. Most csertölgyet telepítünk, de a későbbiekben más őshonos fajok ültetését is tervezzük, hogy a biológiai sokféleség a fasorainkban is megjelenjen” – mondta el Rózsa Zoltán, a Hegyvidéki Zöld Iroda vezetője.

Az irodavezető arról is szólt, hogy az UGB-projekt részeként már elindított gondnoksági programhoz kapcsolódva a zöld sávokba ültetett suhángok gondozásába is szeretnék bevonni a környéken élőket. A Nárcisz utcaiak közül már többen is jelezték, szívesen részt vennének ebben.

debreczy_zsolt08

„A Gellérthegyen végzett vegetációrekonstrukciós munkáink során már megtapasztalhattuk, sokkal ellenállóbbak a fiatal fák, mint azok, amik az ideális faiskolai körülmények után, több év elteltével helyeznek egy ökológiailag megpróbáltatott környezetbe. A drága pénzen megvásárolható, többször iskolázott példányok kínlódnak a városi körülmények közé kerülve, és egyáltalán nem garantált, hogy a járda és az úttest között meg tudnak maradni” – magyarázta dr. Debreczy Zsolt, a Nemzetközi Dendrológiai Alapítvány kutatásvezetője, miért hoztak egészen fiatal, mindössze egy évig nevelt csertölgyeket a Nárcisz utcába.

faultetes08

A most elültetett suhángok védőkaróira, ismeretterjesztési céllal molinókat helyeztek ki. Ezeken a Hegyvidéki Csemete- és Suhángprogram rövid összefoglalója mellett a csertölgy jellemzőiről is olvashatunk, továbbá falevélképek alapján megismerkedhetünk a Hegyvidéken előforduló fajokkal, köztük a leggyakoribb tölgyfélékkel.