Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Százötven éves a gyakorlóiskola

Százötven éves a gyakorlóiskola

A budai tanítóképző alapításának 150. évfordulója alkalmából nagyszabású gálaestet rendezett az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola a MOM Kulturális Központban.

„Félig nem olyan fontos az, mit tanítunk gyerekeinknek, mint az, hogy tanítjuk. Amit az iskolában tanultunk, annak legnagyobb részét elfelejtjük, de a hatás, melyet egy jó oktatási rendszer szellemi tehetségünkre gyakorol, megmarad” – idézte báró Eötvös Józsefet Pokorni Zoltán polgármester az ELTE gyakorlóiskola jubileumi gálaestjén. Mint mondta, terméketlenek azok a viták, amik kizárólag arra koncentrálnak, mi mindent kellene tanítani, és nem foglalkoznak azzal, hogyan lehet életet teremteni az iskolákban.

A polgármester arról is beszélt, hogy egy intézmény működésének minősége nem csak a külső körülményektől függ, leginkább a pedagógusok kezében van az iskolák sorsa. Erre utalt ironikusan VII. Frigyes dán király mondásával, miszerint „az, hogy szegények vagyunk, még nem ok arra, hogy ostobák is maradjunk.”

„Iskolánk kezdettől fogva meglévő jó hírnevét annak köszönheti, hogy magas szintű, alkalmazásképes tudást tud adni tanítványainak. Egyik titkunk, hogy jól értünk az érzelmi, értelmi és testi intelligenciafejlesztés ideális arányainak megtalálásához és személyre szabásához” – mondta az ünnepségen Mesterházy Ferenc igazgató.

mestehazy_ferenc01

A gyakorlóiskola vezetője arról adott hírt, hogy a kompetenciaméréses eredményei alapján az ország legjobb iskolái között vannak, idén a 2440 intézményből álló listán, a tavalyi eredményüket tovább javítva a hetedik helyre kerültek. Elújságolta azt is, hogy a „Plant for the planet” („Ültess a bolygóért”) nemzetközi kezdeményezés magyarországi bázisiskolájává váltak, és már huszonnégy klímanagykövet tanulójuk van, akik a megszerzett ismereteikkel terjesztik tovább a környezettudatos szemléletet.

Az ELTE Gyertyánffy István Gyakorló Általános Iskola gálaműsorában a legkisebbektől a legnagyobbakig felléptek a diákok, továbbá a tanárok és a szülők is részt vettek a produkciókban. A zenés, táncos műsorszámok, valamint a színpadi játékok történelmi időutazásként mutatták be, hogyan változott az intézmény és a világunk az elmúlt százötven évben.

padlason_neptanc05