Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

gulyas_gergely05

Teljesen megújul a Korányi intézet

Nagyszabású fejlesztések indulnak az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben, amely orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre 200 millió forintot, épületfelújításokra 1,1 milliárd forintot kap a kormánytól.

Az elkövetkező években, 16,6 milliárd forintos beruházással egy új tömbkórházi egység jöhet létre az intézményben.

„Az Egészséges Budapest Program keretében az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet teljes megújítására sor kerül” – közölte Gulyás Gergely országgyűlési képviselő az intézményben tartott sajtótájékoztatón. Mint mondta, a kormánydöntések alapján orvosi műszerekre és informatikai fejlesztésekre 200 millió forint, több épület teljes rekonstrukciójára, infrastrukturális fejlesztésére pedig közel 1,1 milliárd forint áll rendelkezésre.

A politikus arról is beszámolt, hogy a következő években, 16,6 milliárd forintos beruházással a Korányi főépülete is megújulhat, illetve kibővülhet. A felújítandó főépülethez hidakkal kapcsolódó új szárnnyal együtt egy korszerű, a 21. századi fekvő- és járóbeteg ellátási igényeket kielégítő tömbkórházi egység jön majd létre. Megvalósul egy új „aktív” tömb új műtőblokkal és intenzív egységgel, amely hosszabb távon biztosíthatja az intubált lélegeztetésre, intenzív terápiás kezelésre szoruló betegek biztonságos ellátását.

latvanyterv
Gulyás Gergely megjegyezte, a XII. kerületben több más, jelentős beruházás is elindul az Egészséges Budapest Program részeként. Teljeskörű rekonstrukció lesz a Szent János Kórházban, míg a Kútvölgyi Klinikai Tömbben egy új, modern járóbeteg szakrendelőt hoznak létre.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár kiemelte, az ország versenyképessége lehetővé teszi, hogy kormányzati forrásokból a következő tíz évben több mint 700 milliárd forint értékben fejlesszék a budapesti ellátórendszert. Ennek kapcsán megújul két centrumkórház és egy új épül majd, 25 kórházban lesznek fejlesztések és a központi régióban megújítanak 16 szakrendelőt.

pz_kovacs_gabor01
„Biztonságot ad az itt élők számára, hogy több jelentős, országos hatáskörű egészségügyi intézmény működik a Hegyvidéken, köztük a Korányi, amely a tüdőgyógyászat csúcsellátását képviseli” – nyilatkozta Pokorni Zoltán polgármester, aki szerint nagy szakmai rangja van az intézetnek, ám ráfér a felújítás, korszerűsítés. Hozzátette, hogy az önkormányzat időnként kisebb gyorssegítséget tud nyújtani az intézmény számára, az elmúlt évben négy betegőrző monitor beszerzéséhez biztosítottak ily módon anyagi támogatást.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet főigazgatója, Kovács Gábor elmondta, hogy a 20. század legelején épült, régi nagy épületek közül az „A” épület felújítása már megvalósult, míg a „B” épület korszerűsítése és új pavilonnal történő bővítése része az említett fejlesztési programnak. Az idén a tervezésre és a kivitelező kiválasztására lefolytatják a közbeszerzéseket. A tervek szerint 2020-21-re épülne fel az új egység; ezt követően kezdenék el a régi épület felújítását, amely várhatóan 2023-ig tartana.