Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Turultörténeti kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában

Turultörténeti kiállítás nyílt a Hegyvidék Galériában

Földváry Gergely történész, a hegyvidéki helytörténeti Gyűjtemény vezetőjének szakmai előadásával és Pokorni Zoltán polgármester beszédével nyílt kedden este turultörténeti kiállítás a Hegyvidék Galériában.

A megnyitón az érdeklődők mellett önkormányzati képviselők, intézményvezetők, történészek is részt vettek.

vago_fonti_pokorni01

A turulról mint szimbólumról rendkívül nehéz általános, egységes és elfogulatlan képet alkotni, amit jól jelez a XII. kerületi Turul-szobor körül kialakult politikai és emlékezéstörténeti vita. Ennek bemutatására is vállalkozik az önkormányzat decemberig látható kiállítása, ami eredeti dokumentumok, műtárgyak és képek segítségével tárja elénk a szimbólum történetét az Árpád-kori gyökerektől a millenniumi ünnepségeken és a nyilasterroron keresztül napjainkig.

foldvary_gergely01

A kiállítótér közepén egy 4 méter hosszú idővonal látható, ami a turulszimbólum történetét hét különböző időszakra bontja. Mind a hét szakaszhoz egy-egy színkód és grafikai elem társul, amelyek a falakon lévő tablókon is megjelennek.

turul05

Két vitrinbe kerültek az Országos Széchenyi Könyvtártól, illetve a Hadtörténeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményéből kölcsönzött relikviák. Az egyik tárlóban a régi könyvek és folyóiratok azt a kort mutatják be, amikor a turulszimbólum még „ártatlan” volt. A másikban az I. világháborús kitüntetésektől kezdve a két világháború között működő jobboldali pártok jelvényein át a nyilaskeresztes korszakban készült kitűzőkig többféle formában is feltűnik a turulmadár.

Régi plakátok reprintjeivel is találkozhatunk a különböző korokból, amiken hol kisebb, hol nagyobb hangsúllyal, de felbukkan a szimbólum. Mindezek mellett egy sematikus térkép-installáció látható, ami világító fénypontokként ábrázolja azt a rengeteg helyet a Kárpát-medencében, ahol jelenleg is állnak turulszobrok.

turul04

A bemutató szakmai anyagát Pokorni Zoltán polgármester felkérésére egy hattagú történészbizottság készítette. Ez ad majd alapot egy, a mostaninál tömörebb állandó kiállításnak, ami a Turul-szobor mellett lesz megtekinthető a helyszín átrendezését követően.

pokorni_zoltan01

A kerületi önkormányzat az elmúlt évek kutatási eredményei alapján szembenézett az egykori átgondolatlan döntésével. 2019 decemberében felkért egy háromtagú történészi szakmai bizottságot, hogy a második világháború XII. kerületi áldozatai emlékére felállított emlékművön szereplő névsort vizsgálja felül, valamint tegyen javaslatot a turulszimbólummal kapcsolatos ellentmondások feloldására.

A szobor kapcsán az a vélemény fogalmazódott meg, hogy ebben a formában kegyeletsértő. Ezért a Hegyvidéki Önkormányzat képviselő-testülete arról döntött, hogy a második világháborús Turul-emlékművet első világháborús emlékművé minősíti át, az áldozatok javított névsora pedig a városmajori templom mellett hamarosan felállításra kerülő új, második világháborús emlékművön fog megjelenni.

turul06

Mivel a Turul-szobor körüli viták az első világháborús emlékművé történő átnevezése ellenére sem szűntek meg, Pokorni Zoltán polgármester javaslatára a szobor és környezete emlékezettörténeti kiállítóhellyé alakul, ahol mindenki megismerheti a turul mint szimbólum, valamint a hegyvidéki emlékmű történetét.