Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Újra kinyithat a sashegyi kisbolt

Újra kinyithat a sashegyi kisbolt

A rendszerváltás utáni spontán privatizáció idején kezdődött annak a sashegyi kisboltnak a különös története, amely néhány éve bezárt, s amelynek a helyén nemsokára új közért nyílhat majd.

Az egykori Állami Vagyonügynökség 1991-ben úgy értékesítette az üzlet épületét, hogy az külön nem is szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban, így a közterületként nyilvántartott ingatlan – sok más közterülettel együtt – az állami vagyonátadás keretében az önkormányzathoz került, ám hosszú ideig senkinek nem tűnt fel, hogy a felépítmény nincs magántulajdonban.

Tizennégy évvel ezelőtt a bolt üzemeltetője elbirtoklási pert indított az önkormányzat ellen a földterületre, de a perben kiderült, hogy valójában annak épülete sem képezi az üzemeltető tulajdonát. A bíróság érvénytelenítette az 1991-ben az állammal kötött adásvételi szerződést és jogerősen kimondta, hogy a tulajdonjog az ingatlan egészére az önkormányzatot illeti.

Sok évnyi pereskedés követően a lakosság újra üzemelő boltot szeretett volna a Sashegyi úton látni, ám a volt üzemeltető nem szolgáltatta vissza az épület birtokát, így az Önkormányzat 2019-ben kénytelen kiürítést kérni a bíróságtól. A vállalkozó azonban ismét pert indított – ezúttal a Magyar Állammal szemben – és a kisbolt tulajdonjogát is újfent per tárgyává tette és perfeljegyzéssel terhelte meg.

A lakossági ellátás mielőbbi biztosítása érdekében az önkormányzat – a folyamatban lévő peres eljárások terhével is – az üzlet értékesítése mellett döntött, s 2020 nyarán nyilvános árverésre bocsátotta az ingatlant. A licites vevő 84.000.000,- forint vételár fejében szerezte meg az ingatlan tulajdonjogát és örökölte meg a peres helyzetet.

Bár a per még ma is folyamatban van, a vevő már birtokba lépett és meg is kezdte a 2018 óta zárva lévő bolt átépítését. Az épület állaga leromlott, s persze az élelmiszerbiztonsági szabályok is megváltoztak időközben, így az üzlethelyiségben jelenleg nem lehet élelmiszerboltot üzemeltetni. A mai igények jelentős átalakítást tesznek szükségessé, miközben a beépítettség lehetséges mértéke nem változott. Az új tulajdonos élelmiszerboltot kíván üzemeltetni, s mivel hosszú távra tervez, vállalta az átalakítással járó többletkiadásokat.

A korábbi üzemeltető miatt sokáig kellett várni, hogy rendeződhessen a kilencvenes évek elején privatizált sashegyi közért ügye. Emiatt a környéken élőknek még ma is a messzebb lévő szupermarketekig kell „elzarándokolniuk”. Ám nem csak nekik hiányzik a kis üzlet, hanem az Arany János iskolába járó diákoknak is, akik korábban a forgalom jelentős részét adták. A hosszú pereskedés sok bosszúságot, kellemetlenséget okozott a helyi közösségnek, de a jelek szerint most már belátható időn belül újra lesz kisboltja a sashegyieknek.

sashegy_kozert