Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

lomtalanitas2-fkf

2019. évi lomtalanítás a XII. kerületben

Az FKF Nonprofit Zrt. Budapest XII. kerületében 2019 tavaszán, április 25 és 29 között végzi a szokásos évi lakossági lomtalanítást.

Tisztelt Hegyvidéki Polgárok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az FKF Nonprofit Zrt. Budapest XII. kerületében 2019. április 25 és 29 között végzi a szokásos évi lakossági lomtalanítást, a lomkikészítési időszak április 24-28-ig tart.

A kerületen belül az egyes körzetekben különböző időpontokban kerül sor a lomok elszállítására. A kihelyezésre vonatkozó időpontokról az FKF Nonprofit Zrt. tájékoztató levelet küldött a kerületi lakosoknak.

Fontos tudni, hogy az FKF Nonprofit Zrt. kizárólag az adott körzetre vonatkozó kikészítésre biztosított időpontot követő napon szállítja el a háztartásokban keletkező nagy darabos hulladékot (bútorok, ládák, dobozok, stb.).

A lomtalanítás során tilos kihelyezni:

  • a háztartásokban naponta képződő hulladékot
  • ipari, mezőgazdasági, szolgáltatási tevékenység következtében keletkezett hulladékot
  • veszélyes hulladékot
  • építési törmeléket
  • gumiabroncsot
  • zöldhulladékot (ág, nyesedék, lomb, fű)
  • szénport, hamut
  • földet
  • elkülönítetten gyűjtött üveg-, papír-, műanyag- és fémhulladékot

Veszélyes hulladékot csak és kizárólag az értesítőben megadott napon, időszakban és helyszínen lehet leadni.

A lomokat csak az FKF Nonprofit Zrt. által hivatalosan közölt napokon 18 órától szabad kihelyezni az ingatlanok elé a hulladékgyűjtő járművel megközelíthető helyre.

Ezen időpontoktól eltérő kihelyezés esetén a 2012. évi II. törvény a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről kimondja, hogy köztisztasági szabálysértés elkövetése miatt szabálysértési eljárás indítható.

A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény 43. §-a alapján a lomtalanítás során közterületre helyezett hulladék a Koordináló szerv tulajdonát képezi és egyben a közszolgáltató birtokába kerül. Eltulajdonítása értékhatártól függően lehet tulajdon elleni szabálysértés vagy esetleg bűncselekmény.

Felhívjuk figyelmüket, hogy a lomtalanítás időszakában a bűncselekmények (lopások, betörések, besurranó tolvajlások, stb.) száma megnövekedhet, ezért fokozottan ügyeljenek értékeikre, lakásaik, házaik biztonságára. Így különösen fontos, hogy a lomok kihelyezése valóban csak az elszállítást megelőző napon, 18 óra után történjen meg. (Bűncselekmény észlelése esetén hívja a 112-es segélyhívószámot, illegális közterület foglalás esetén pedig a Hegyvidéki Rendészet munkatársait a 225-0147-es telefonszámon.)

Amennyiben a lomtalanítást érintő szakaszon útfelújítás, egyéb, forgalom-akadályozó kivitelezési munka zajlik, a lomokat a legközelebbi, közúti közlekedésre alkalmas, a lomtalanító gépjármű által megközelíthető helyre kell kihelyezni.

Veszélyes hulladékok átadására kizárólag az FKF Nonprofit Zrt. tájékoztatójában megjelölt napokon, időszakban és helyszíneken van lehetőség.

Tájékoztatjuk, hogy a lomok elszállítását követően a lomtalanítást igénybevevő köteles a kikészítésre használt területet összetakarítani.

Óvjuk környezetünket, biztonságunkat, csak a kijelölt napon helyezzék ki a lomokat!


Köszönjük együttműködésüket!