Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

otthon_megoregedni

Akadálymentesítés az idősek lakásaiban

Az önkormányzat az Otthon megöregedni programmal kíván segítséget nyújtani a hetven év feletti időseknek, hogy kisebb átalakításokkal minél tovább biztonságban élhessenek lakásaikban.

Az Otthon megöregedni program keretében egy újabb lakásban végeztette el az önkormányzat a szükséges akadálymentesítési munkákat. Ezúttal Kiss Sándor és felesége svábhegyi otthonában alakítottak ki zuhanyt a kád helyett, illetve az új zuhanyfülkébe kapaszkodókat szereltek fel a biztonság érdekében. A fürdőszobában a régi padlóburkolatot is kicserélték.

„Attól féltünk, hamarosan egymást húzhatjuk ki a kádból, már ha tudjuk” – magyarázta Kiss Sándor, miért igényeltek önkormányzati segítséget a fürdőszobájuk átalakításához. Mint mondta, fiatalkorában betegség miatt amputálni kellett az egyik lábát, fél lábbal, nyolcvanévesen pedig egyre nehezebben tudott belépni a kádba, illetve kiszállni onnan. Az átalakítás az idős úr szerint zökkenőmentesen zajlott, a kivitelező rendben, kitakarítva adta át nekik a megújult helyiséget.

kiss_sandor05

Az akadálymentesítési munka átadásán Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester is részt vett. A polgármester arról beszélt, hogy a Hegyvidéken az ország más részeihez képest sokáig élnek az emberek, köszönhetően mindenekelőtt a tudatosabb életvezetésnek. Ez a szerencsés helyzet az önkormányzatra újabb feladatokat ró: arra törekednek – tette hozzá –, hogy a XII. kerületben nagy számban élő idős polgárok igényeinek egyre jobban meg tudjanak felelni.

„Az Otthon megöregedni programot azzal a céllal indítottuk el két évvel ezelőtt, hogy az idősek minél tovább a saját otthonukban élhessék életüket” – hangsúlyozta Fonti Krisztina. Az alpolgármester elmondta, hogy a pályázatok elbírálása során előnyt élveznek az alacsonyabb jövedelmű, az egyedül élő, a mozgásukban korlátozott, illetve a szociális alapszolgáltatást igénybevevő jelentkezők.

kiss_sandor09

Az Otthon megöregedni program idei felhívására több mint harmincan jelentkeztek, a pályázatok elbírálása szeptemberben várható. A 2019-es pályázati feltételek szerint az akadálymentesítési munkákat ingyenesen végzik el a hetven éven felüli idősek lakásában, ha az egy főre jutó havi jövedelem a 165 ezer forintot nem haladja meg, míg a 165 és 220 ezer forintos jövedelemsávban a költségek 50%-át vállalja át az önkormányzat. Ez utóbbi támogatási konstrukcióban, igény szerint nemcsak az önkormányzat, hanem a pályázó is megszervezheti a kivitelezést. 220 ezer forint feletti jövedelemnél is kérhető önkormányzati segítség, ez esetben a tervezési munkákat végzik el térítésmentesen.

Támogatható munka lehet lakáson belül a zuhanyzó kialakítása a fürdőkád kiszerelésével, kapaszkodók felszerelése, burkolatcsere a csúszásmentesség érdekében, a küszöbök megszüntetése, ajtók kiszélesítése, vagy például a mosogató, illetve a faliszekrények áthelyezése azok magassága miatt. Kertes házban élő idősek járda építését vagy javítását, valamint a bejárati ajtóhoz vezető feljáró, korlát kialakítását is kérhetik az önkormányzattól.