Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

arva_ilona03

Árva Ilona a G12 Galériában

Régi ismerőst üdvözölhet a G12 Galéria közönsége a Hajnóczy József utcai kiállítóhely legújabb tárlatán, amelyen Árva Ilona különleges munkái varázsolják el a látogatókat.

Erről beszélt a kiállítást megnyitó Borza Teréz is, aki elmondta, hogy a grafikus- és könyvművész alapítója és egyben törzstagja a hegyvidéki művészeket tömörítő Galéria12 Egyesületnek. 1967-ben a lipcsei grafikai és képzőművészeti főiskolán diplomázott, majd többek között az Európa és a Móra kiadónál dolgozott grafikus könyvillusztrátorként – hívta fel a figyelmet az egyesület elnöke emlékeztetve arra is, hogy Árva Ilona számos kiállításon szerepelt már a kerületben, a művészetbarátok több alkalommal találkozhattak munkáival a Jókai Klubban és a polgármesteri hivatal folyosógalériájában.

kiallitas04

Merhán Orsolya művészettörténész mindenekelőtt kifejtette, hogy a kiállító személyében egy érzékeny és sokszínű alkotót üdvözölhetünk. Általában irodalmi, természeti vagy biblia ihletésű munkáinak átszellemült légiessége, ihletett tisztasága bravúros szakmai profizmussal párosul. Mindez visszaköszön a mostani kiállításon, amelyet a különböző eljárások felszabadítóan könnyed alkalmazása tesz kivételesen izgalmassá. Árva Ilonára egyszerre jellemző a kiadók kötelékében, könyvművészként végzett műhelymunka, a könyvfedelek, borítók tervezése, és az egyedi képiség, ami a művészi individuum, a saját hang még hangsúlyosabb kifejezésének színtere. Találó, levegős, hivalkodás nélküli könyvborítóiban meghatottan ismerhetünk rá kedvenc irodalmi műveink megkapó foglaltára, ezek a munkák bizonyítékai annak, hogy az igazi művészet, bizonyos korokban, képes olykor hátrébb lépni, megelégszik a finom, de biztos jelenléttel a lángoló önmegvalósítás helyett. A művészkönyv tervezés már sokkal inkább individuális tevékenység, az író és a képzőművész szoros kapcsolatát, értékeik összeadódását feltételezi. Így válhat a szó jellé, kalligráfiává, a tartalom vizuális élménnyé. Keveseknek sikerül ezt megvalósítani, Árva Ilona azonban ilyen: hittel, alázattal, tisztelettel, egyfajta különcséggel és lelki gazdagsággal dolgozik. Az önálló alkotás vágya mellett megvan benne a legnagyobbak ismerete és szeretete, a magát alá- és mellérendelni való képesség. Művészkönyvei az áhitatos, mégis emberléptékű vallásosság jegyében születnek, árad belőlük a szépirodalom és Isten szeretete.

kiallitas01

Egyedi műveit a dolgok belső, titkos lényegének feltárása vezérli, alapvetően a vers- és irodalmi élmények, természeti invenciók, vallásos érzések kivetülései. A nyomdai, alkalmazott világ fegyelme is egy szabadabb, színesebb világban oldódik fel, benne a tenger, a lenyomatok, a kagylók, csigák, tollak megmintázásával. Kedveli a természetes és élénk színeket, amelyek segítségével szinte kinyílnak a képei. Természetről, panteisztikus rajongásról, Istenről, költészetről szólnak ezek a művek – zárta köszöntőjét Merhán Orsolya, aki szerint érdemes elidőzni a képek előtt, hiszen ezeken keresztül is sok mindent tanulhatunk Árva Ilonától: önfegyelmet, békességet, önmagunk belső magjának megőrzését és okosságot.