Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

arkay_dij05

Átadták az Árkay pályázat díjait

A Hegyvidéki Önkormányzat még 2003-ban alapította a kiemelkedő színvonalú diplomamunka elismeréseként, a végzős MOME-s építészhallgatók részére adományozható Árkay-díjat, majd 2014-ben elindította az Árkay pályázatot is, amelyen minden évben valamilyen kerületi aktuális fejlesztési tervhez vagy koncepcióhoz várják a hallgatók terveit, ötleteit. Idén arra kérték az egyetemistákat, mutassák meg, hogyan jelenítenék meg a Böszörményi úton, a Hegyvidék főutcáján utcabútorok, grafikai elemek és QR kódos táblák segítségével a környék épített és kulturális értékeit.

arkay_dij08

A három legjobbnak ítélt pályamunka értékelésére és a díjak kiosztására a Hegyvidéki Kulturális Szalonban került sor, ahol Hapszné Tarcsafalvi Eszter köszöntötte a meghívottakat. A Hegyvidék főépítésze mindenekelőtt örömét fejezte ki, hogy egy ilyen nehézségekben bővelkedő évben is mennyi kiváló pályamunka készült. Csupa előremutató elképzelés, amelyek a gyakorlatban is hasznosítható ötleteket vetnek fel. A bírálat során az egyediséget, a művészeti értékek mellett a megvalósíthatóságot vették elsősorban figyelembe.

arkay_dij03
A zsűri elnöki tisztét elvállaló Fonti Krisztina alpolgármester asszony az elmúlt évek egyik legsikeresebb pályázatának nevezte az ideit. „Úgy láttuk, hogy valamennyi pályázó megértette és magáévá tette a témát, ráéreztek arra, mi is a szerepe a Hegyvidéknek a fővárosban. Mert nekünk nem szabad másokat utánozni a Hegyvidék főutcájával sem, hanem azt kell megmutatnunk milyenek vagyunk valójában. Ehhez komoly kutatómunkát végeztek a különböző hallgatói csoportok, amit különösen nagyra értékeltünk” – hívta fel a figyelmet az alpolgármester, hozzátéve, hogy mindhárom terv tartalmaz olyan elgondolásokat, amiben az Önkormányzat is lát fantáziát és megvizsgálja, hogy be tudja-e építeni a programjaiba. Ilyen például a „szomszédünnep”, a belső kertek megnyitása, vagy az épületkvíz. Fonti Krisztina külön kiemelte a Királyhágó tér bevonását érintő „nappali” ötletét, ami további kidolgozásra érdemes. Izgalmas elképzelés a járdába épített mozaik QR kód, azonban a gyakorlati megvalósítás nem biztos, hogy működőképes. A pályázaton első díjat kiérdemlő Kovács Zsófi, Fülöp Szabi, Kaparelisz Aszterinosz és Répás Janka csapata pedig multifunkcionális utcabútorok telepítését tervezte, többek között egy, a Böszörményi út vonulatát követő hullámot formázó padot.
Ők 250 ezer forintos díjazásban részesültek, míg a megosztva kiadott két második helyezett (Bokor Kata, Füleky Dorottya, Halmos Anita, Molnár Zsófi Helka, valamint Balogh Enikő, Wallner Gábor, Csizmazia András, Füzesi Dorottya) pályamunka alkotóit 100-100 ezer forinttal jutalmazta az önkormányzat.

arkay_dij11

Az Árkay-díj az idén a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diplomaosztó ünnepségén került átadásra. Az építész diplomadíjat a kerületi főépítész, Hapszné Tarcsafalvi Eszter adta át, Horváth Krisztina - Gubó könyvtár és otthon című diplomatervéért, aki ezért Árkay-díjban és 150 000 Ft pénzjutalomban részesült. A diplomázó a hosszú kórházi kezelés után felépült gyerekek számára tervezett rehabilitációs, terápiás utógondozó központot Veszprémbe. A Zsűri értékelte az érett témaválasztást. A bizottsági tagok dicséretesnek tartották, hogy hallgató olyan beépítést hozott létre, ami a környező városszövet jellegzetességeire érzékenyen reagál.