Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Autómentes nap két keréken és „helikofferen”

Autómentes nap két keréken és „helikofferen”

Roncstelepi biciklikből épített játékcsodák, kerékpáros turmixkészítés, méhbemutató, valamint számtalan kézműves foglalkozás, ügyességi vetélkedő és zenei program várta a Gesztenye Napok és a Hegyvidéki Autómentes Nap közönségét szeptember utolsó vasárnapján.

„Van nekem egy helikofferem, / Partvis nyélen forog a propellerem. / Ha én a partvist megpörgetem, / Magasra felszáll a kofferem, / És akár hová is elrepül velem.”

A Gesztenye Napok és a Hegyvidéki Autómentes Nap legnépszerűbb fellépője idén is Halász Judit volt, akinek produkciójából a Helikoffer című, örökzöld sláger ezúttal sem maradhatott ki. A „helikoffer”, ami a kortalan kreativitás, a határtalan fantázia, a képzelet alakította valóság szimbóluma lehet mindannyiunk számára, egy autók nélküli, a közterületeket közösségi területként hasznosító, fenntartható módon működő városba repített el bennünket a Hegyvidéki Önkormányzat rendezvényén.

halasz_judit07

„Saját környezetünk hasznára válik, ha nem ülünk autóba” – mondta köszöntőjében Pokorni Zoltán polgármester. Kitért rá, hogy az önkormányzat néhány évvel ezelőtt azért hozta létre a Zöld Irodát, hogy összefogja a Hegyvidéken a klíma- és környezetvédelmi kezdeményezéseket. Az iroda ma már nemcsak a XII. kerületben, hanem fővárosi szinten is úttörő szerepet játszik a jó gyakorlatok terjesztésében: ezt szolgálja az a rendszeres egyeztető fórum, amin a főváros és a kerületi önkormányzatok környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozó szakemberei osztják meg egymással tapasztalataikat.

A polgármester arról is beszélt, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat az elsők között csatlakozott a Klímabarát Települések Szövetségéhez, aminek elnöki tisztét Kovács Lajos alpolgármester tölti be. Ez a szervezet is a kölcsönös tapasztalatszerzésről és átadásról szól: a XII. kerületi önkormányzat sokat tanul a többi településtől, de másoknak is tud újat mondani. Be tudja mutatni például, hogyan lehet a megújuló energiaforrások alkalmazásával fenntarthatóvá tenni a közintézmények működését, vagy a magánépítkezéseknél kedvező változásokat elérni a helyi szabályok alakításával.

Pokorni Zoltán megemlítette, hogy az esővízgyűjtő ciszternák építését is szabályozással segítik elő. A helyben maradó esővíz ugyanis nagy érték, nemcsak a drága ivóvizet kiváltó öntözési lehetőség, hanem a hűtő, párologtató hatása miatt is, ami az éghajlatváltozással összefüggésben egyre gyakoribbá váló hőhullámokat teheti elviselhetőbbé környezetünkben. A ciszternák olyankor is jól jönnek, amikor a hirtelen lezúduló csapadékot kell megfogni – erre szintén egyre gyakrabban van szükség a szélsőségesebbé váló időjárás miatt.

A kora őszi autómentes napon szerencsére hőhullámokkal, vagy hirtelen lezúduló csapadékkal nem kellett megküzdeniük a szervezőknek, csak arra kellett odafigyelniük egy-egy erősebb széllökésben, hogy a standokra kihelyezett szóróanyagok – elnevezésükkel ellentétben – ne repüljenek szerteszét. A Zöld Iroda sátra egyike volt azoknak a helyszíneknek, ahol sokféle tájékoztató anyagot találhattak az érdeklődők, köszönhetően az önkormányzat szerteágazó környezetvédelmi tevékenységének.

csorsz_utca02

„Kedvezményes gyümölcsfa-vásárlási lehetőség, a zöldhulladék helyben történő hasznosítása ágaprítással és komposztálással, méhbarát környezet kialakítása” – sorolta a teljesség igénye nélkül a jelenleg is zajló programokat Rózsa Zoltán, a Zöld Iroda vezetője. Elmondta, hogy az Európai Mobilitási Héthez tizennegyedik alkalommal csatlakozik a XII. kerület, a Csörsz utca egy szakaszának lezárásával pedig harmadik éve rendezik meg a Gesztenye Napokat kísérő Hegyvidéki Autómentes Napot.

A rendezvény célja az irodavezető szerint az, hogy az emberek átérezzék, nemcsak globálisan, vagy az államok szintjén, hanem egyénileg is lehet tenni az éghajlatváltozás ellen, leginkább úgy, hogy átalakítjuk életmódunkat, megváltoztatjuk szokásainkat. Például a közlekedés terén: az autózás helyett választhatjuk a gyaloglást, a közösségi közlekedést, a kerékpározást, vagy a különböző, kis hely- és energiaigényű, árammal táplált kétkerekű járgányokat, legyen az elektromos gördeszka, roller vagy e-bicikli.

siraly_setany01

„Cseréljünk!” – kérlelte a kerékpárokkal hajtott játékautók versenyén a hatéves Marci a nyolcéves testvérét, Bálintot, hogy a következő körben végre ő nyerhessen. Cseréltek, és nyert is, igaz, szerencséje volt, bátyjának kisautója ugyanis olyan gyorsan ment, hogy kisodródott a kanyarban és leesett a pályáról.

A Kezes-Lábas Játszóházban járunk épp, ahol kiszuperált kerékpárokkal hajtott, ötletesebbnél ötletesebb játékok vonzzák mágnesként a gyerekeket. A versenyzős játékok mellett alkothattak is a kicsik és szüleik a meglepő gépezetekkel – fára gravírozhattak, vagy megpörgetett papírokon készíthettek festményeket, amiket az izgalmas alakzatokban szétfolyó, színes festékcseppek tettek igazán látványossá.

kezes-labas03

A XII. kerületi rendőrkapitányság és a Közlekedéstudományi intézet által felállított KRESZ-pályán szintén a kétkerekűek játszották a főszerepet: biciklire pattanva mutathatták meg a gyerekek, mennyire ismerik jól a közlekedési jelzéseket. Aki tudta, mit kell tenni a STOP és az „elsőbbségadás kötelező” táblánál, vagy helyesen jobbra tartott a körforgalomban, fényvisszaverő matricákat, karpántokat és más, praktikus dolgokat kapott ajándékba.

kresz03

A MOM Sport sátránál is hasznos ajándékok várták az ügyességi játékokat eredményesen teljesítő családokat, míg a Bringaturmix-standnál minden egyes pedálfordulat jutalma egy-egy ízletes korty volt, az áramtermelő állóbringákkal ugyanis turmixgépet lehetett hajtani. Aki kitartóan pedálozott, felhajthatta az előre kiválasztott gyümölcsökből készített koktélját.

bringa_turmix01

Apropó, gyümölcsök! Legfontosabb beporzóink fontosságára irányítja rá a figyelmet „A mi méheink” című programsorozat, ami a Gesztenye Napokhoz és az Autómentes Naphoz kapcsolódóan indult el a MOM Kulturális Központban. Az első előadást Alfons Wirth méhész és Radics Helga pedagógus, oktatásszervező, az Iskolaméhészet-kezdeményezés alapítói tartották, akik énekkel, játékkal, mesével segítenek a gyerekek számára megérteni, miért rendkívül hasznosak a méhek, illetve hogyan lehet velük problémamentesen együtt élni. A programon a családok természetes lépépítményeket tekinthettek meg, kezükbe foghattak egy méhanyabölcsőt, a legnagyobb érdeklődést azonban az a vizsgálóláda váltotta ki, aminek üveglappal fedett ablakán bekukucskálva lehetett megfigyelni egy kis méhközösség életét.

A MOMkult rendhagyó méhbemutatójáról kirajzó gyerekek közül sokan a kézműves foglalkozásokat keresték fel. A Tündérkert Galéria és Közösségi Tér asztalainál újrahasznosított alapanyagokból készítettek a résztvevők apró kis csodákat: vécépapír-gurigából elefántot és baglyot formáztak, irodai papírhulladékból, a merítés ősi technikájával új papírdíszeket alkottak, míg a sörös dobozokból, kiürült fémtubusokból ékszerek és szélcsengők születtek.

kezmuves01

Az Otthon Segítünk Alapítvány munkatársai rongyokból készítettek babákat a családokkal. Amíg a gyerekek kézműveskedtek, a szülők megismerhették a már tizennyolcadik éve működő civil szervezet tevékenységét. „Kisgyermekesek nyújtunk segítséget, ha kérik, például amikor ikrek születnek” – beszélt a munkájukról Bereczkiné Bodnár Klára, a II. és a XII. kerület önkéntes koordinátora. Önkénteseik, mint mondta, korábban főleg nyugdíjasok voltak, az utóbbi időben azonban egyre több fiatal szülő is csatlakozik hozzájuk, akik családjuk és munkájuk mellett vállalnak segítő munkát másoknál.

A Csörsz utcai családi rendezvény közösségi programjait kerékpáros ügyességi bemutatók színesítették, illetve a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is ki lehetett próbálni különféle újszerű járműveket. Ha „helikofferre” nem is, Segwayre, monster rollerre, hoverboardra és más, kiforrott magyar elnevezéssel még nem rendelkező, az utcákon azonban egyre sűrűbben felbukkanó elektromos közlekedési eszközökre ülhettek a felnőttek, míg a gyerekek elektromos kisautókban foglalhattak helyet, amiket szüleik távirányítóval vezéreltek a pálya széléről.

elektromos_kisauto06

A Gesztenye Napok és a Hegyvidéki Autómentes Nap zenével, tánccal is várta a kikapcsolódásra vágyókat. A magyar költők verseit megzenésítő Halász Judit mellett fellépett az Újbudai Babszem Táncegyüttes, míg Gubik József néptáncot tanított Csernók Klári és zenekara kíséretében. Bencze Alma énekesnő jazzkvartettjével szerepelt, a Folkfonics Akusztik, valamint Agócs Márton és Fejér Mihály pedig a népzenét könnyűzenei műfajokkal ötvöző muzsikájával szórakoztatta a közönséget.

tanctanitas_gubik_jozseffel04