Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Bemutatta bővítési terveit a Városmajori Gimnázium

Bemutatta bővítési terveit a Városmajori Gimnázium

A kormány támogatásával közel ötszáz nyílászárót cseréltek le a Városmajori Gimnáziumban. A munka átadásán, amin Gulyás Gergely országgyűlési képviselő és Pokorni Zoltán polgármester is megjelent, bejelentették: az iskola bővítésének tervezését is támogatja a Miniszterelnökség.

Nagyszabású ablakcsereprogram fejeződött be a Városmajori Gimnáziumban: Szebedy Tas igazgató tájékoztatása szerint 464 korszerűtlen nyílászárót cseréltek le az idén harmincéves épületben. A munkát a Miniszterelnökség 111 millió forinttal támogatta, a pénzügyi lebonyolításban a Kálmán Gyula Alapítvány működött közre.

Az igazgató arról is szólt, hogy az eredetileg 480 fősre tervezett épületüket kinőtték, jelenleg 820 tanulójuk van, így a bővülés mára elengedhetetlenné vált. A bővítés tervezéséhez 191 millió forint támogatást kaptak a Miniszterelnökségtől.

ablakcsere06

Gulyás Gergely országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, Pokorni Zoltán polgármester hívta fel a figyelmét arra, hogy gyors segítségre szorul a gimnázium. A tárcavezető szerint a mai demográfiai viszonyok között a „kellemes gondok” közé tartozik, hogy egy iskolát bővíteni kell. Kiemelte, hogy a kormány mindent megtesz a szükséges források biztosítása érdekében, egyúttal reményét fejezte ki, hogy az intézményben zajló oktatás magas színvonalához hamarosan az infrastruktúra is felzárkózik.

ablakcsere05

A bővítés megvalósíthatósági tanulmányát készítő Tóth Péter építész arról beszélt, hogy a jelenlegi épületegyüttes lapos tetős részeire történő emeletráépítésekkel lehetne többlettereket biztosítani az iskolának. A koncepció szerint hat-hat újabb tantermet, illetve nyelvi labort, plusz öltözőket, mosdókat, valamint további kisebb tanári szobákat, szertárokat lehetne a ráépítéssel kialakítani. Az újabb terek kiszolgálására új lépcsőház, valamint az akadálymentesítés érdekében lift épülne.

ablakcsere08

Az építész kitért rá, hogy a bővítés során extenzív zöldtetőket alakítanának ki, a meglévő tornacsarnok felett pedig pihenőteraszt hoznának létre zöldfelületekkel. Az építkezés alkalmat adhat arra is – tette hozzá –, hogy a meglévő épületrészeket, azok elavult gépészeti rendszereit a mai kor igényei szerint korszerűsítsék.