*

dijatadasok02

Díjakat adtak át nemzeti ünnepünkön

„Csak rajtunk múlik, hogy jóra fordítjuk-e az örökül kapott szabadságot” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a Hegyvidéki Önkormányzat által rendezett március 15-i megemlékezésen.

„Március 15-e a szabadság és a polgári demokrácia győzelme Magyarországon. Ez az ünnep nemcsak történelmi sorsfordulónk, de történelmi örökségünk máig hatóan identitásformáló része. Bár ma is sokan sokféleképpen emlékezünk, mégis március 15-e jelentősége azon kevés nemzeti közös nevező egyike, amely politikai, hitbeli, világnézeti különbözőségekre való tekintet nélkül fogja össze Magyarország polgárait, amely a jogos nemzeti büszkeség által a népből nemzetet teremt” – mondta Gulyás Gergely országgyűlési képviselő a MOM Kulturális Központban megtartott hegyvidéki megemlékezésen.

gulyas_gergely03

A politikus emlékeztetett rá, hogy a szabadságharc ugyan elbukott, ám „az 1848. március 15-én kiszabadult szellemet semmilyen erőszak nem zárhatta újra palackba”, szűk két évtized elteltével a kiegyezéssel a forradalom követeléseiből mindaz valóra vált, amely a Habsburg-ház trónfosztása nélkül megvalósulhatott. Hozzátette, hogy a XX. század hazánkat többször térdre kényszerítő tragédiái után a megmaradt Magyarország ma szabad és független, mi dönthetünk a saját jövőnkről.

„Mi, a mai szabad Magyarország polgárai szerencsés korban születtünk. Oly korban, (…) amikor a fegyveres harc korszakát magunk mögött hagytuk, a szabadság adott, és csak rajtunk múlik, hogy jóra fordítjuk-e az örökül kapott szabadságot. Ha igyekszünk így tenni, akkor erőt meríthetünk nemzeti szabadságküzdelmeink áldozatainak hősies helytállásából és mércét találhatunk bennük” – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy a nemzeti közösség tagjaiként egyéni felelősséggel tartozunk közös ügyeinkért, nemzeti sorskérdéseink előmozdításáért. Mint mondta, „a hazánk közös, az érte viselt közös felelősségünk azonban egyéniesíthető, ezért mindenkinek saját magának kell megválaszolni a kérdést, hogy amit tesz, az a nemzeti közösség javát szolgálja-e”.

Az önkormányzat által szervezett március 15-i megemlékezés Gulyás Gergely ünnepi beszédét követően díjazásokkal folytatódott. Pokorni Zoltán polgármester, Váczi János alpolgármester, Sztanyó István rendőrkapitány és Veres Péter, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság észak-budai kirendeltségének vezetője a Hegyvidék Közbiztonságáért díjat adta át Beréti Beatrix rendőr főtörzszászlósnak, valamint Wittmann Péter tűzoltó zászlósnak.
dijatadasok05A Hegyvidéki Közösségépítő díjat Bernáth-Lukács Zsuzsanna diplomás ápoló, kardiológiai asszisztens, az önkormányzat és a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika együttműködésével megvalósuló kardiovaszkuláris szűrések szervezője, illetve Jeges Judit testnevelő és gyógytornász, a „jegestornaként” emlegetett népszerű kismamatornák vezetője vehette át Pokorni Zoltán polgármestertől és Fonti Krisztina alpolgármestertől.
dijatadasok06A „XII. kerület Sportjáért” pályázat keretében, a 18 év alattiak kategóriájában – akik nemzetközi és országos bajnokságon 1–3. helyezést értek el, emellett az iskolában 4,0 feletti tanulmányi átlaggal teljesítettek –Apjok Réka és Szemes Réka Luca ritmikus gimnasztika versenyző, Horváth Gergő karatés, Istenes Jolán Zsuzska kosárlabdázó, Kassa Dóra szinkronúszó, Király Réka kézilabdázó, Koppa Sára Borbála szörfös, Laczkovics Botond kickbokszoló és Stipsicz Orsolya floorball játékos részesült elismerésben. A 18 év feletti sportolók mezőnyében Molnár Rita szenior úszót és Riemer Alexandra szinkronúszót, míg a kiemelkedő munkát végző sportvezetők közül Osvald Adriennt, a Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola testnevelőjét, a Megathlon SE triatlon-, duatlon- és öttusa-versenyzőinek edzőjét jutalmazták.
dijatadasok08A Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria által meghirdetett vetélkedőn sikerrel szereplő gyerekek is reflektorfénybe kerültek az ünnepségen. Az 1848. március 15-i eseményeket rajzokon felidéző óvodások közül Kaltenbacher Nóra, Kérszigeti Zsuzsanna, Pandi Máté és Tóth Lili (I. helyezés – Táltos Óvoda), Dobos Nikolett, Piry Blanka, Pőcze Karolina és Szigeti-Böröcz Blanka (II. helyezés – Mackós Óvoda), valamint Horváth Melina, Lobenwein Stefi, Tamási-Kiss Márk és Zlatarov Anna (III. helyezés – Süni Óvodák) kapott könyvjutalmat.

Az alsó tagozatos diákok számára kiírt 1848-as történelmi magyar zászló pályázaton az első és a második helyezett a Virányos Általános Iskola 1/b, illetve 4/b osztálya lett, míg a harmadik helyre a Zugligeti Általános Iskola 3/b osztályába járó György Zénó, Németh Barni és Zólomy Levente alkotását rangsorolta a zsűri. A felső tagozatosok esszéíró pályázatán sorrendben Kincses Bálint (Virányos, 8/b), Kincses Barnabás (Virányos, 5/a) és Zólomy András (Zugligeti, 6. osztály) végzett az első három helyen.

A kerületi óvodások és általános iskolások ezúttal is bemutatták ünnepi produkcióikat: idén a KIMBI Óvoda nagycsoportosai, valamint a Tamási Áron iskola 3/c osztályos tanulói szerepeltek nagy sikerrel a MOM Kulturális Központ színpadán. Felléptek továbbá Berecz István és barátai, akik a Kárpát-medence legszebb néptáncait elegyítő műsorukkal tisztelegtek a szabadságvágyó hősök emléke előtt. Az ünnepség előtt és után a Mogyoródi Sándor-huszárok és Történelmi Lovas Hagyományőrzők Egyesülete tartott bemutatót a Sirály sétányon.
huszarok01Az önkormányzat által meghirdetett március 15-i program a Gesztenyés kertben, a ’48-as obeliszknél ért véget, ahol a pártok, nemzetiségi önkormányzatok, egyházközségek, oktatási és művelődési intézmények, a rendőrség, a polgárőrség, valamint a helyi kulturális egyesületek, hagyományőrző szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés virágait. A Hegyvidéki Önkormányzat nevében Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester koszorúzott.

Kovács J. honvéd Pethényi úti sírjánál a hagyományokhoz híven Ráday Mihály szervezett egy családias hangulatú összejövetelt nemzeti ünnepünkön. Ezen a jubileumi, harmincadik alkalommal megtartott rendezvényen fellépett Kovács István és Németh Kristóf színművész, a Földessy Margit Színjáték- és Drámastúdió több növendéke, valamint a Kós Károly iskola alsó tagozatos énekkara, a Mitók Mónika vezette Kicsinyek Kórusa, amellyel együtt énekelték a megjelentek a legkedveltebb ’48-as nótákat. Ünnepi gondolatait Romsics Ignác történész osztotta meg a közönséggel, felszólalt továbbá Pokorni Zoltán, aki a helyszínhez kapcsolódóan számolt be két érdekes aktualitásról.

Egyrészt arról adott hírt a polgármester, hogy az önkormányzat támogatásával hamarosan megjelenik Marczell Katalin legújabb könyve, amelyben a gondos levéltári kutatások alapján Kovács J. honvéd nagy valószínűség szerint beazonosított személyéről tudhatnak meg részleteket az olvasók. Megemlítette továbbá, hogy a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény és Galéria esszéíró pályázatán ezúttal Kovács J. helyébe képzelhették magukat a diákok. Nagyszerű írások születtek, amelyek közül a legjobbakat a Hegyvidék újság fogja közzétenni.