*

tanevnyito04

Duplájára bővül a zugligeti iskola

Az egykori Fácán vendéglő épületének felújításával, valamint ahhoz kapcsolódóan egy új szárny felépítésével bővíti az önkormányzat a Zugligeti Általános Iskolát, aminek létszáma megduplázódott az elmúlt években.

„Évekkel ezelőtt új lendületet kapott a zugligeti iskola, ahol már jó ideje nemcsak egy, hanem két első osztály indul” – magyarázta Pokorni Zoltán polgármester, miért is nőtte ki a patinás intézmény a jelenlegi épületét. Mint mondta, ma már „szinte minden zugban gyerekek ülnek”, így elengedhetetlenné vált a bővítés.

A polgármester a tanévnyitó alkalmából arról az örömteli fejleményről is szólt, hogy a régi iskolaépülettel szemközt, a Fácán területén már javában zajlik az egykori vendéglő épületének átalakítása, valamint mellette egy új szárny építése. A felső tagozatosok számára összesen nyolc osztálytermet, két kisebb csoporttermet és két előadót alakítanak ki. Lesz továbbá egy 15x30 méteres tornaterem, ami a méretei alapján nem fért volna el a hajdani vendéglő falai között – ezért is hozzák létre az új épületszárnyat.

Pokorni Zoltán megjegyezte, hogy a tervek készítése során felvetődött egy újabb álom, az, hogy a régi és az új részeket a későbbiekben össze lehetne kapcsolni. Ezért az új szárnyat úgy alakítják ki, hogy a legfelső szintről kiindulva egyszer majd egy híd épülhessen a régi épület felé. A környezet rendezésére ugyanakkor már a mostani fázisban sor kerül, aminek részeként biztonságos átkelőhelyet építenek az intézmény jelenlegi és leendő egységei között.

A parkolási gondokat a Fácán területén létesítendő parkolóhelyekkel kívánják megoldani, ahol a szülők rövid időre – amíg a gyermeküket bekísérik az iskolába – lerakhatják járműveiket. A buszközlekedés a 155-ös járat végállomásának átépítésével válhat gördülékenyebbé. Az átalakításokkal a közlekedési csomópont valódi térré alakul át, aminek elnevezéséről szeptember második felében szavazást hirdetnek.

„Az önkormányzat a Normafa-program keretében, az államtól kapta meg a Fácán területének vagyonkezelését, és a mostani fejlesztés is állami finanszírozással valósul meg. A program fontos eleme, hogy a környék lerobbant állapotú, ám értékes épületeit új funkcióval megtöltve állítsuk helyre” – emelte ki a polgármester. Példaként hozta fel az évtizedeken át pusztuló, egykori Lóvasút-végállomás gyönyörűen rendbe tett, tavaly ősszel átadott épületét, amiben a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény lelt új otthonra.

„Nyugodt, barátságos, kiegyensúlyozott légkörben, összetartó közösségben zajlik a magas színvonalú oktató-, nevelőmunka” – Bernyák Adrienn igazgató szerint ennek köszönhető a zugligeti iskola növekvő népszerűsége. Kitért rá, hogy 2011-ben, amikor átvette az intézmény vezetését, kevesebb, mint 150 gyermek járt ide, most pedig 350-en kezdték meg a tanévet, köztük 52 kisdiák. 2014 óta indul párhuzamosan két első osztály, emiatt a jelenlegi épületük már zsúfolásig megtelt. Helyhiány miatt kellett megszüntetniük és tanteremmé alakítaniuk a tetőtéri könyvtárat, míg az ebédeltetés levezénylése komoly logisztikai feladatot jelent a kisméretű menzán.

„A 127 éves iskolánk történetében soha nem látott mértékű fejlesztés valósul meg most” – hangsúlyozta az igazgató. Elmondta, hogy az új részeken a mai igényeknek megfelelő körülmények között tanulhatnak majd a felsősök. Külön kiemelte a kísérletezésekre kiválóan alkalmas természettudományos előadót, a modern informatika termet, valamint azt a két alkotóműhelyt, ahol a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársaival közösen, a tárgyalkotás segítésével teszik kézzel foghatóvá, könnyen érthetővé a reál- és természettudományi tantárgyakhoz kapcsolódó elméleti ismereteket. Az egyetemmel együttműködve eddig az 5-6. osztályosok körében alkalmazták az úgynevezett STEAM-módszert, de a bővülést követően a 7-8. osztályosokat is bevonnák a különleges programba.