Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

earth_2581631_1280_1200x900

Elérhető az éghajlatvédelmi akcióterv

Már elérhető honlapunkon az önkormányzat Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve (Sustainable Energy-Climate Action Plan, SECAP).

Az akcióterv az éghajlatvédelem érdekében 2030-ig legalább 40%-kal kívánja mérsékelni a XII. kerületben keletkező üvegházhatású gázok, elsősorban a szén-dioxid kibocsátását. A képviselő-testület által elfogadott dokumentum részletesen bemutatja a kibocsátás forrásait és mértékét, elemzi kerületünk sérülékenységét az éghajlatváltozás várható következményei szempontjából, valamint javaslatokat fogalmaz meg a célkitűzések eléréséhez és az eredmények nyomon követéséhez.

A Hegyvidéken a szén-dioxid-kibocsátás legfőképpen a lakóépületek fűtéséből, a lakossági villamosenergia-felhasználásból, a közlekedésből, valamint a szolgáltató- és középületek – különösen az elavult kórházi épületek – üzemeltetéséből származik. A kibocsátáscsökkentésre számos megoldást felvonultat az akcióterv: ezek közé tartozik az épületek energetikai korszerűsítése, a napelemek telepítése, az elektromos meghajtású járművek mind szélesebb körű használata, illetve a szemléletformálás.

Péter Mihály, az önkormányzat Zöld Irodájának munkatársa elmondta, hogy a SECAP végrehajtása érdekében tervezett intézkedésekről hamarosan a képviselő-testület fog dönteni. A javasolt intézkedések között szerepel például egy lakossági tájékoztató kiadvány összeállítása, valamint fórumok szervezése, amiken a Hegyvidéken élők, illetve a középületek üzemeltetői számára mutatnák be az energiahatékonyság javításával és a megújuló energiahordozók alkalmazásával kapcsolatos jó gyakorlatokat.

Az önkormányzat Fenntartható Energia- és Klíma Akcióterve (Sustainable Energy-Climate Action Plan, SECAP) ide kattintva érhető el.