Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

JMff

Elhunyt Jankovics Marcell, a Hegyvidék díszpolgára

Életének 80. évében elhunyt Jankovics Marcell Kossuth–díjas rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke, a Hegyvidék díszpolgára.

Jankovics Marcell 1941-ben született Budapesten, középiskolai tanulmányait a Pannonhalmi Szent Benedek-rendi Gimnáziumban végezte, majd a Pannónia Filmvállalathoz került fázisrajzolóként, öt évvel később már rendezőként dolgozott. Ekkor kezdték el készíteni Dargay Attilával és Nepp Józseffel a nagy sikerű Gusztáv című rajzfilmsorozatot, mely fordulópontot jelentett számára. 31 nemzetközi fesztiváldíja közül a két legjelentősebb a Sisyphus című munkájának 1974-es Oscar-díjra jelölése, majd az 1977-ben cannes-i Arany Pálma díja a Küzdők című alkotásáért. Munkái közül legismertebbek játékfilmjei (János vitéz, Fehérlófia, Ének a csodaszarvasról). Eddig 16 könyve jelent meg (Jelkép-kalendárium, Csillagok között fényes csillag, A Fa mitológiája és mások), számos könyvet illusztrált.

Több egyesület, civil társaság tisztségviselője volt (Magyar Művelődési Társaság), a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Magyar Iparművészeti Egyetem DLA minősítésű egyetemi magántanára, a Duna Televízió egyik alapítója volt, Érdemes Művész, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa.
Emlékét megőrizzük!