Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

together_normafa05

Energiatakarékosságra tanítanak Hümér kalandjai

Hümér egy kedves, de pazarló kis troll, akinek a gyerekek taníthatják meg, hogyan kell takarékoskodni az energiával. Erről szól a Hegyvidéki Önkormányzat Zöld Irodája és a Budai Rajziskola együttműködésében készült foglalkoztató füzet.

A „Hümér kalandjai a Zöld Óvodában” című foglalkoztató füzetet – amely a közép-európai Together-projekt keretében hét ország gyermekeihez jut el magyar, olasz, horvát, lengyel, cseh, szlovák, szlovén, illetve angol nyelven és ingyenesen letölthető az önkormányzat, valamint a Together-projekt honlapjáról – elsőként a Normafa Óvoda nagycsoportosai vehették át Kovács Lajos alpolgármestertől. Az óvodások lelkesen vetették bele magukat a játékos feladatok megoldásába: egy téli jelenetet ábrázoló képen például megkereshették azokat az eszközöket, amelyekkel energiapazarlás nélkül tehetik melegebbé a szertelen Hümér által kihűtött szobát, míg a következő, nyári képet szemügyre véve azon gondolkodhattak el, miért nem jó ötlet, ha a rosszcsont troll nyitott ablak mellett szeretné maximális fokozatra kapcsolni a légkondicionáló berendezést. Az égve felejtett villany, vagy a fogmosás közben zubogni hagyott víz esete szintén az energiatakarékosság lehetőségeire irányította rá a Hümér huncutságaival foglalkozó gyerekek figyelmét.

together_normafa01

„A Together-projekt részeként elkészült kiadvány a tudatos energiafelhasználásra vezeti rá a gyerekeket. Az egész program arról szól, hogy jelentősebb beruházás nélkül, elsősorban szemléletváltással számottevő energiamegtakarítást lehet elérni a középületekben” – magyarázta az alpolgármester.

together_normafa02

A Zöld Iroda vezetője, Rózsa Zoltán arról számolt be, hogy a Hegyvidéken kilenc, különféle funkciójú önkormányzati tulajdonú épületet, köztük óvodákat vontak be a Together-projektbe. Az épületekbe „okosmérőket” telepítettek, amelyek folyamatosan rögzítik a gáz- és villanyfogyasztás változásait. A kinyert adatokat a munkahelyi közösségek „energiakommandói” elemzik ki szakértők segítségével, majd az eredmények alapján lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a felhasználói szokások alakításával csökkentsék az energiafogyasztást. A dolgozók motiválásához egy játékos versenyt is hirdetnek: jutalomban részesítik azokat a közösségeket, amelyek a legjobban tudnak spórolni az energiával.

Szavazhatunk a Hegyvidék energiahatékonysági projektjére
A közösségi energiamegtakarítást megvalósító hegyvidéki Together-projekt bekerült az Energy Globe Magyarország döntőjébe, amelyen a leginnovatívabb fenntarthatósági kezdeményezések versenyeznek. A versenyen hat kategóriában keresik hazánk kiemelkedően okos, fenntartható megoldásait. A beérkezett pályázatokból szakértő zsűri válogatta ki a legjobb indulókat, a kategóriák győzteseit pedig a közönség tudja kiválasztani a www.energy-globe.hu/szavazas oldalon. A szavazók között négy darab Iphone X mobiltelefont sorsolnak ki a szervezők.