Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Felavatták Dr. Mészáros István Mindszenty József életműdíjas neveléstörténész emléktábláját

Felavatták Dr. Mészáros István Mindszenty József életműdíjas neveléstörténész emléktábláját

A Magyar Tudományos Akadémia doktora, Mindszenty József bíboros életművének első magyarországi kutatója tiszteletére egykori lakóházán, a Csaba utca 8-as szám alatt szeptember 8-án emléktáblát helyeztek el.

gidofalvy_lambert01

„Ha egyetlen szóval kellene illetni Mészáros István életművét, akkor talán mindnyájan a tanítót választanánk” – mondta ünnepi beszédében Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője és Mindszenty József bíboros szentté avatási ügyének felelőse. Ezt a krisztusi hivatást választotta, művelte, és tette sajátosan személyessé, a lélek és a szellem művelésének levegőjét árasztva maga körül, sokak nevelője, mestere, példaképe, bíztatója és inspirálója lett.

„Halála pillanatáig mindig a jót kereste, a jót értékelte, a több jót, a nagyobb jót és a legkisebbet is, ami jó. Ezt tarom az ő legszentebb és legértékesebb örökségének.” – summázta beszédében a Mindszenty Alapítvány képviselője, majd hozzátette, hogy a Bölcsesség könyvével szólva kedves volt ő Isten előtt. Korán eljutott a bölcsességre és nagy kort ért meg. Az Úr kedvét lelte az ő lelkében. Mindezért érezték úgy, hogy méltó az a mondat, amit Mészáros István emléktáblájára az önkormányzat felelőseivel egyetértve választottak, és amely szintén egyszerre vonatkozik őrá és az ő szeretve tisztelt Mindszenty bíborosára: „Vixit et vivat Pannoniae Sacrae” – azaz „Élt és éljen tovább a szent Pannóniáért”

emlektabla06

Az emléktáblát Lambert Zoltán protonotárius kanonok, a Városmajori Jézus Szíve plébánia emeritus plébánosa, és dr. Gidófalvy Dénes, a Hegyvidéki Önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke leplezte le. Elsőként dr. Gidófalvy Dénes helyezte el a Hegyvidéki Önkormányzat koszorúját. A Mindszenty Alapítvány nevében Kovács Gergely és Nagy Brigitta koszorúzta meg az emléktáblát, majd a család, a lakóközösség is elhelyezte az emlékezet virágait. Végezetül a Mika Sándor Egyesület nevében Bojtos Anita koszorúzta meg Mészáros István emléktábláját.

emlektabla01

Különleges hangfelvételek is elhangzottak a program elején és végén, Mészáros István hangján elhangzott két imádság: először a „…Csendüljön ajkamon a hálazsoltár” kezdetű, végezetül pedig Mindszenty bíboros családfelajánló imája.

Szombaton, szeptember 17-én reggel fél nyolckor a Csaba utca 8-as számú lakóházon lévő emléktáblától indul el az a hagyományos Városmajor-Máriaremetei gyalogos Mindszenty zarándoklat, amelyen Lambert plébános atyával korábban együtt bábáskodott Mészáros István; ő írta Mindszenty atya életútjáról azt az összegzést, ami a zarándokok kezébe került. A zarándoklat nyitányán Cserháti Ferenc segédpüspök, a külhoni magyarság főpásztora megáldja az emléktáblát.