Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

A Fővároson múlik a Béla király út felújítása

A Fővároson múlik a Béla király út felújítása

A XII. kerület egyik legrosszabb állapotban lévő útja a Béla király út, ahol se szeri, se száma az utólagos javításoknak, a kisebb-nagyobb felületi hibáknak. Fontos útszakaszról van szó, amely közvetlen és egyedüli összeköttetést biztosít a Zugliget és Istenhegy között.
Hiába kérte már többször a kerület vezetése a felújítást az út fenntartójától, a Budapest Fővárosi Önkormányzattól, erre évek óta nem kerül sor. Pedig 2019-ben már úgy tűnt, megkezdődnek a munkálatok, ám hiába szerepelt az útpálya és a járda felújítása a Budapesti Közlekedési Központ éves tervében, hiába voltak meg az elfogadott kiviteli tervek, mégsem történt semmi.
A rekonstrukció átcsúszott a következő évre, ráadásul közben esedékessé vált az ott futó vízcső cseréje is. A Hegyvidéki Önkormányzat ezért arra kérte a fővárosit, hogy hangolja össze a két feladatot. Ez a közlekedők érdeke, mert így csak egy lezárást kellene átvészelniük, és a nyomvonalas burkolatjavításra sem lett volna szükség. Hiába azonban a józan gondolkodás, megint nem változott semmi: az elöregedett gerincvezeték a helyén maradt, és az aszfalt sem lett simább.

Telt-múlt az idő, a Hegyvidéki Önkormányzat több levelet írt a fővárosinak, ám a munkák elindítása helyett egy felkérés érkezett, hogy a kerület jelölje meg, melyik fővárosi kezelésű utak felújítására lenne szükség a Hegyvidéken. Természetesen a leadott lista élén a Béla király út állt, így ismét felcsillant a remény a beruházás megkezdésére. Ám a Budapest Fővárosi Önkormányzat ezúttal sem lépett, olyannyira, hogy a 2023-ig terjedő időszakban egyelőre nincs szó a felújításról, miként még a vízművek sem végezte el a szükséges fejlesztést.
A korábbi tapasztalatok alapján mindez korántsem meglepő, mivel az utóbbi években egyetlen fővárosi kezelésű hegyvidéki út rekonstrukciója sem valósult meg. Az önkormányzat rendszeresen jelzi az illetékeseknek az áldatlan állapotokat, és továbbítja a beérkező lakossági panaszokat. Kátyúzások ugyan történnek, ám azok minőségével is akadnak problémák, gyakori az úthibák ismételt megjelenése.