Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Fuss a csúcsra, egy kicsit másképp

Fuss a csúcsra, egy kicsit másképp

Alaposan átírta a koronavírus a jól megszokott forgatókönyvet Hegyvidék egyik legnagyobb sporteseményén, a Fuss a csúcsra! kilátófutáson. De nem a kárára! A verseny ugyan kikerült a kilátó lépcsőházából a szabad levegőre, azonban ez nem szegte a kedvét a sportbarátoknak, akik idén is nagyszámban, és még jobb hangulatban teljesítették a minden eddiginél nehezebb feladatot.

start02

A szervező Hegyvidéki Szabadidősport Nonprofit Kft. folyamatosan figyelte a járványhelyzet alakulását, és amikor látták a terjedés felgyorsulását, úgy döntöttek, hogy módosítanak a kiíráson. A versenyzők egészségének megőrzését szem előtt tartva, kivitték a versenyt a kilátóból. És most először, de remélhetően utoljára, a Libegő felső állomásától a kilátóig vezető, szabadtéri lépcsőn rendezték meg a futást – tudtuk meg Fonti Krisztinától. Elmondta, hogy az eredetihez lebonyolításában és sportértékében hasonló versenyben gondolkodtak.

fuss_a_csucsra01

„Ez egy hosszabb és nehezebb táv, ezért is nagyszerű, hogy nyolc kategóriában közel kétszázötvenen próbálták ki magukat. Ráadásul a családi szám részvételi csúcsot hozott, ami külön rangot ad az eseménynek. Ez is azt mutatja, hogy itt tényleg nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos” – tette hozzá az alpolgármester.
Azért a díjakról sem kellett lemondani, sőt, idén minden eddiginél több ajándék várt a futókra. A kategóriákhoz tartozó szintidőket teljesítők a mindenkinek járó befutócsomag – a gyümölcsöt a programot évek óta támogató Neked Terem biztosította - és egyedi póló mellett sportszer utalványt kaptak. Ami pedig újdonság volt, hogy a leggyorsabbak még egy plusz utalványt is hazavihettek. A verseny abszolút női és férfi győztesét, Kutos Alexát és Birovecz Jordánt pedig 30-30 000 forint értékű kuponnal jutalmazták.

birovecz_jordan03

Utóbbira nagy esélye volt az összes Fuss a csúcsra! versenyét megnyerő, és a kilátócsúcsot tartó Hirling Márknak, aki ezúttal azonban egy hajszállal – vagy inkább egy apró egyensúlyvesztéssel a végén – lemaradt, és ezért át kellett adja az első helyet.
Idén tehát új bajnokot avattak, méghozzá Birovecz Jordán személyében, aki elmondta, hogy bizony profi futóként is alaposan megizzasztották a lépcsők.

„Az UTE versenyzőjeként 200 és 400 méteren szoktam indulni, felnőtt országos bajnokságon váltóban két bronzérem az eddigi legjobb eredményem. Van már néhány komolyabb verseny mögöttem, de meg kell mondjam, most a végére mégis alaposan bezsibbadtam. Egyáltalán nem volt egyszerű, a sprintszámokhoz tudnám hasonlítani a feladatot, amit nem is annyira a meredek pálya, hanem a lépcsőzés tett igazán nehézzé” – foglalta össze versenytapasztalatait a 43,15 másodperccel pályacsúcsot felállító összetett győztes. Annyit még elárult, hogy a lépcsőkiosztás neki nem jött igazán lábra, kicsit lelassította, ezért ahol lehetett, a lépcsők melletti földes részen futott. Ez pedig jó taktikának bizonyult.

fuss_a_csucsra06

Azt már tudjuk, hogy aki felért a lépcsősor tetejére egy kellemes élménnyel és ráadás ajándékokkal is gazdagodott, de azok is jól érezhették magukat, akik kísérőként vagy éppen kirándulóként érkeztek a hegytetőre. Természetesen az Erzsébet-kilátóba bárki felmehetett, hogy megcsodálja a panorámát, míg a Libegő felső végállomásánál felállított színpadon egymást váltották a szórakoztató produkciók. Fellépett Szécsi Böbe, az Afronauta, a Hegyvidék Sport Egyesület a Szivárvány Táncszínháza, a Zumba Gold, a bemelegítésről Ujhelyi Irma gondoskodott. A gyerekeknek arcfestéssel és játékokkal is kedveskedtek.

szivarvany_tanc01