Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

zebrafest26

Gyalogosbaleseteket segít elkerülni Zizi, az okos zebralány

„Kövesd, figyeld, keresd a zebrát!” szlogennel újabb, a gyerekeket, illetve a járművezetőket megszólító közlekedésbiztonsági kampányt hirdetett a Hegyvidéki Önkormányzat.

Zizi, a tinédzser zebralány a központi figurája az önkormányzat által most elindított szemléletformáló kampánynak, amely az óvodák, iskolák előtt, interaktív szórólapokon és internetes csatornákon, valamint a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban LED-kivetítőkön szólítja meg a gyerekeket, illetve a járművezetőket, hogy a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemmel közlekedjenek a gyalogátkelőhelyeknél.
zebrafest12

A kampány első napján a németvölgyis diákok találkozhattak az okos zebralány karakterével, aki az iskola bejárata elé állított színes kapuról mosolygott a gyerekekre. Az iskolások a kapu oszlopaiba épített interaktív kijelzők segítésével tehették próbára tudásukat: a gyalogátkelőhelyen történő biztonságos közlekedés szabályaival kapcsolatban tettek fel nekik kvízkérdéseket. Aki helyesen válaszolt, megnézhette a kérdést érintő rövid oktatóvideót, majd pedig átvehette ajándékát, egy divatos tornazsákot, benne a közlekedésbiztonsági kampány szórólapjával, valamint nassolnivalóval – stílszerűen egy kis zizivel.

„Pár évvel ezelőtt a ZebraFest-programmal, a színes, gyerekek által kifestett műanyag zebrákkal hívtuk fel a közlekedők figyelmét arra, hogy fokozott óvatossággal közlekedjenek a gyalogátkelőhelyeknél – ismertette a tanévkezdettel együtt elrajtolt új kampány előzményeit Pokorni Zoltán polgármester. – Sikeres volt az előző program, csökkent a zebráknál bekövetkezett balesetek száma, ám a téma változatlanul aktuális. Az utóbbi időben is történtek személyi sérüléssel járó balesetek a Hegyvidéken, tavaly például a Csaba utca és a Maros utca kereszteződésénél egy kezében gyermeket tartó édesanyát ütöttek el a kijelölt átkelőhelyen.”
zebrafest19

A polgármester elmondta, hogy a Németvölgyi Általános Iskolánál elsőként felállított interaktív kaput a kerület összes oktatási intézményéhez el fogják vinni az elkövetkező hetekben, ezt követően pedig más kerületeknek, városoknak adják kölcsön a kampány kellékeit. Óbuda, Zugló, Csepel, Kispest és Pécs már jelezte, hogy ők is szívesen csatlakoznának a Hegyvidéki Önkormányzat kezdeményezéséhez.

Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a gyerekek a nyári szünet után, a tanév kezdetekor vannak kitéve a legnagyobb veszélynek, mert ebben az időszakban hirtelen megnő a forgalom. Ilyenkor a kapitányság munkatársai a hegyvidéki rendészek és polgárőrök közreműködésével az iskolák környékén személyes jelenlétükkel segítik a diákok biztonságos közlekedését. Emellett azonban a szemléletformálásra is nagy szükség van, és ebben a kiemelkedő szerepet vállal az önkormányzat. A rendőrkapitány megjegyezte, hogy a most bemutatott oktatóvideókat a rendőrség is be fogja építeni az iskolákban zajló tájékoztató munkájába.

„A gyermekem születése óta sokkal óvatosabban közlekedek” – mondta el a kerületünkben élő Nagy László kézilabdázó, aki közismert sportolóként népszerűsíti az országosan meghirdetett kampányt. Megemlítette, hogy tizenkét évig Barcelonában lakott, ahol óriási a forgalom és az autósok mindenért dudálnak, ezzel együtt a zebráknál tiszteletben tudják tartani a gyalogosok elsőbbségét.