Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

halle_osztas13

Hallé a Svábhegyen

Hajdanán a Svábhegyen, pontosabban a mai Diana park területén, karácsony előtt összegyűltek a környékbeliek, a katolikus és református gyülekezet tagjai, hogy bográcsokban, nyílt tűzön, közösen készítsék el az ünnepi halászlét.

Ezt a hagyományt ébresztette fel egy évtizede Béres L. Attila, aki az önkormányzat, valamint a szervezést magára vállaló Svábhegyi Református Egyházközség és az Istenhegyi Szent László Plébánia támogatásával, idén már tízedik alkalommal hívta jótékonysági hallé vacsorára a kerületieket. Akinek kedve tartotta, hazavihette a Bajai Halászcsárdában készült finomságot, de akár a baráti társaságban – és ez különösen fontos ismérve a programnak - helyben is elfogyaszthatta, némi forralt bor vagy meleg tea kíséretében.
Erről beszélt az eseményt megnyitó Fonti Krisztina, aki kifejtette: Advent idején különösen fontos, hogy a nagy rohanásban egy picit megpihenjünk, megnyugodjunk, hiszen ennek az időszaknak éppen ez lenne a lényege.

halle_osztas17
„Pontosan ezt adja meg nekünk ez a rendezvény, hogy összejöjjünk, beszélgessünk, együtt legyünk másokkal. Ne hagyjuk, hogy a világ zaja tönkretegye az ünnepet” – hívta fel a figyelmet az alpolgármester hozzátéve, hogy mindezek mellett a kezdeményezés egyben jószolgálati cselekedet is, a bevételt ugyanis, a szokásoknak megfelelően, rászorulóknak ajánlották fel.

Berta Zsolt kifejtette, hogy okkal, vagy ok nélkül, sokan látják manapság sötétebben a jövőt. Mi, keresztények viszont tudjuk, hogy a Jézus által hozott világosság nem múlik el, minduntalan továbbadjuk egymásnak. „Egy ilyen alkalom a mostani is, ahol Jézussal lehet találkozni” – emlékeztetett a Svábhegyi Református Egyházközség lelkésze.

halle_osztas07
„Jobb adni, mint kapni” – idézte a Bibliát Kocsis István emlékeztetve arra, hogy az ajándékként kapott krisztusi fény, az emberei szeretetben él tovább. Ezért is illeti köszönet a hallé vacsora szervezőit, a segítőket, akik ismét elhozták nekünk Jézust a Svábhegyre – hangsúlyozta az Istenhegyi Szent László Plébánia lelkipásztora mindenkinek azt kívánva, hogy megtisztult szívükben szülessen meg karácsony békéje.