Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

TT_Monspart_20190507_010

A Hegyvidék díszpolgára lett Monspart Sarolta

Matematika-fizika szakos tanár, sportvezető, mesteredző, egészségfejlesztő, tájfutó világbajnok, magyar bajnok sífutó, maratonista, az Idősek Tanácsának tagja: ez mind Monspart Sarolta, aki mostantól a Hegyvidék Díszpolgára kitüntető címet is büszkén viseli.

„Miért csak a férfiak futhatnak? Amelyik nő akar, az hadd fusson – mondtam, és beálltam a fiúk közé. Nem akartak engedni a rendezők, de végül én voltam az első »flúgos nő« Európában, aki három órán belül lefutotta maratont” – mesélt az egyik, de nem az egyetlen kiemelkedő sportsikeréről Monspart Sarolta abban a Hegyvidék Televízió által készített riportfilmben, amit díszpolgárrá avatása alkalmából vetítettek le a MOM Kulturális Központban.

TT_Monspart_20190507_024

A bámulatos eredményeket felmutató versenyző 1964 és 1977 között sorozatban tizennégy magyar egyéni bajnoki címet nyert tájfutásban. Ezen felül kilenc váltó és tizenegy csapat bajnoki címet szerzett, így összességében harmincnégyszeres tájfutó magyar bajnok. Telente sem pihent, sífutásban a Vasas SC versenyzőjeként hat magyar bajnoki címet gyűjtött be.

1972-ben a Csehszlovákiában rendezett tájfutó világbajnokságon, 1976-ban pedig a svédországi ötnapos tájfutó versenyen úgy lett első, hogy azokon korábban kizárólag skandináv versenyzők nyertek. 1978-ban maratoni futóként jutott el a világbajnoki ezüstéremig. Időközben két diplomát is szerzett: elvégezte az ELTE matematika-fizika szakát, valamint a Testnevelési Főiskola sportvezető és szakedző szakát.

Élsportolói karrierjét egy kullancs okozta agyvelőgyulladás szakította meg. Részleges felépülését a nem sokkal később megszületett fia, Feledy Botond segítette, a versenyzés helyett pedig az egészségvédelem területén talált magának új kihívásokat.

TT_Monspart_20190507_018

„Valaki kitalálta, hogy te vagy a futás nagyasszonya. Szerény voltál mindig, de ezt elfogadtad, s örültünk neki, mert nélküled nem tartana itt a magyar futóélet; ma már 800 ezer ember fut rendszeresen Magyarországon” – méltatta Kocsis Árpád, a Budapesti Sportiroda versenyigazgatója Monspart Sarolta munkásságát. Megemlítette, hogy 1989-ben, a Budapest Maraton szervezésekor kezdődött a munkakapcsolatuk, aztán 1995-ben elindították a Spuri futómagazint, amiben „Saci” edzésterveket írt. Ezek voltak a legnépszerűbb írások, körülbelül egymillió példányban jelentek meg.

Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata néven jelenleg nyugdíjasok körében népszerűsíti a rendszeres mozgást, kerületünkben a Hegyvidéki Gyalogló Klubot vezeti. Születése óta, 74 éve él a Hegyvidéken. „Kis birodalmának” nevezi közvetlen környezetét, a Városmajort, valamint a Normafát és a szép, zöld budai hegykoszorút. „Itt majdnem minden bokor köszön nekem: »Na, mi van öregasszony, már megint itt vagy?«” – fogalmazott öniróniával a környékhez való kötödéséről a díjazott.

„Az életvidám, örömteli megjegyzések jutnak eszünkbe róla, az életörömet szeretjük benne” – mondta Monspart Saroltáról a díszpolgári oklevél átadása alkalmából Pokorni Zoltán polgármester. Kiemelte, hogy a kitüntető címet az önkormányzat képviselő-testülete szavazta meg a korábbi díszpolgárok javaslata alapján, akik ezúttal egyhangúlag, vita nélkül döntöttek a díjazott személyéről.

TT_Monspart_20190507_002