Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

csaladi01

Hegyvidéki Napok: nem lehet nem szeretni

Ismét osztatlan sikert aratott kerületünk egyik legnépszerűbb kulturális rendezvénysorozata, a Hegyvidéki Napok. Június első hétvégéjén igényes produkciók, színes kirakodóvásár és izgalmas kalandok várták a szórakozni vágyó családokat.

Sokan a MOM Kulturális Központban, a Hegyvidéki Egészségnapon kezdték a szombatot. Az emeleten egyebek mellett szemészeti vizsgálat, alsóvégtagi érvizsgálat, EKG, nyaki ultrahang, allergiavizsgálat és szaktanácsadások várták az érdeklődőket.

„A kerületben tizennyolc egészséggel kapcsolatos programunk van, amit rendszeresen látogathatnak a hegyvidékiek. A prevenció és az egészséges életmódra nevelés nagyon fontos az önkormányzat számára, hiszen így az emberek olyan betegségekről is időben értesülhetnek, amiknek a tüneteit még nem érzik. Évről-évre igyekszünk újabb vizsgálatokkal bővíteni a programot – a szokásosak mellett több újdonság bekerült a kínálatba. Egyebek mellett ilyen a nyaki ultrahang és az Írisz-diagnosztika” – fogalmazott Fonti Krisztina alpolgármester, aki azt is kiemelte, hogy az egészségnapon a család minden tagja pontos képet kaphat az állapotáról – a gyerekeket külön szűrésekkel várják.

„Az itt kiszűrt betegek tájékoztatóeredményt kapnak, ezzel, ha szükséges elmehetnek a háziorvoshoz, aki majd beutalót adhat a megfelelő szakellátó intézménybe. A Szent Ferenc Kórház előjegyzési naptárt is hozott magával, így, ha az EKG eredménye indokolttá teszi, akkor a páciens a vizsgálat után időpontot is kaphat” – mondta Dezső Tünde, a Hegyvidéki Egészségközpont vezetője.

egeszsegnap11

A Gesztenyés-kertben mindeközben hatalmas mulatság kerekedett: Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar kellően megalapozta a hangulatot. A koncert után több csemete is a színpad előtt maradt – már mindenki kíváncsi volt a XII. kerületi rendőrkapitányság gyerekek körében meghirdetett rajversenyének eredményére.

farkashazi_reka_es_tintanyul04

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, hiszen ezúttal is nagyon sok ifjú művész pályázott. A 3-6 évesek „Gyalogosan, szabályosan!” témában alkottak: Ruthner Szonja (Hegyvidéki Mesevár Óvoda) harmadik, Bándi-Törcsvári Zille (Mackós Óvoda) második, Kecseti Szilvia Etel (Mesevár Óvoda) első helyezést ért el. Az internet veszélyeit a 7-10 évesek mesélték el képekben: Monostori Márk (Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola) harmadik, Ormándlaky Zsolt (Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskola) második, Ágoston Hanna (Tamási Áron Általános Iskola és Gimnázium) első helyezést ért el. A 10-14 évesek a szabályos kerékpározásról alkottak: Osztatni Tamásé (Sashegyi Arany János Gimnázium és Általános Iskola) a harmadik, Bohus Kara (Sashegyi Arany János Gimnázium és Általános Iskola) a második, Bellák Anna pedig (Sashegyi Arany János Gimnázium és Általános Iskola) az első helyet szerezte meg. A Budapesti Rendőr-főkapitányság - Fővárosi Balesetmegelőzési Bizottsága által szervezett közlekedésbiztonsági verseny fővárosi döntőjének díjait is itt osztották ki: a Ki a mester két keréken? című versenyben harmadik helyezést ért el az ötödikes Kiszel Balázs és Piller Viktória, a Kerékpáros Iskola Kupában a hatodikos Kovács Alexandra és Maekawa Hirósi brillírozott a harmadik helyig. Mindannyian a Németvölgyi Általános Iskola tanulói. A díjazott versenyzők ajándékaikat Fonti Krisztina alpolgármestertől és Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetőjétől vehették át.

rajzpalyazat05

„Nagy hagyomány az életünkben, hogy a Hegyvidéki Napokon rendvédelmi napot tartunk. Itt lehetőségünk van bemutatni az eszköztárunkat, a hagyományőrző rendőrszázaddal pedig a múltunkat” – magyarázta Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője, aki azt is elmondta, hogy a rendezvényen kívül is nagy hangsúlyt fektetnek a kicsik bűnmegelőzési felvilágosítására.

A nyomozós játék mellett a csemeték testközelből is betekintést nyerhettek a rendőrség munkájába: a rendőrcsónak, a rendőrmotor, illetve a régi fegyverek is sokakat lenyűgöztek.

motoros01

„Nehéz a tömlő, csak nem akar eloltódni” – állapította meg a tízéves Kiszel Szabolcs, aki öccsével, a hétéves Csabával együtt tűzoltónak állt. „Ha tényleg baj van, akkor szólok a felnőtteknek és hívom a 112-es telefonszámot. De remélem, hogy nem lesz ilyen soha! – mondta Csaba, aki azzal is elbüszkélkedett, hogy a legnagyobb testvére szép helyezést ért el a KRESZ-versenyen.

tuzolto02

Kalandokból a nap hátralévő részében sem volt hiány: a programok során ráadásul kiderült, hogy az internetezéssel is csúnyán „megégethetjük” magunkat.

A Hegyvidéki Önkormányzat 2016-ban indította el az ONvédelmi programot, melynek célja a gyerekek tudatos médiafogyasztására való nevelés, a figyelem felkeltése a digitális világ veszélyeire. A többlépcsős, társadalmi célú kampánynak köszönhetően a fiatalok nemcsak az internet helyes használatával, de annak árnyoldalaival is megismerkedhetnek. A Hegyvidéki Napokon is fontos szerepet kapott a téma: Ábel Anita, Dobó Kata, Peller Anna és Epres Panni szülőként meséltek arról, hogy mennyire fontos odafigyelni a gyerekek virtuális védelmére. A kerekasztal beszélgetés mellett interaktív programok várták a családokat. A többi között egy hacker irodájába is betekintést nyerhettünk.

kerekasztal03

A gyerekzsivajt lassan a koccintások csilingelő hangja váltotta fel, miközben a Paso zenekar igazi karibi hangulatot varázsolt a Gesztenyésbe. A késő estig tartó mulatságon valahogy mindenkinek sikerült maga mögött hagynia a rohanó hétköznapokat.

paso01

„A Hegyvidéki napok olyan rendezvény, ahol mindenki megtalálja a számára legkedvesebb programot. Az árusok kedvesek és szép portékákat hoztak, itt könnyen beszerezhetjük a szokásos vásárfiákat. Ez a két nap arra való, hogy együtt legyünk, beszélgessünk, a családok jól érezzék magunkat. Külön öröm, hogy a szülők, nagyon hálásak voltak az ONvédelmi programért” – magyarázta Pokorni Zoltán polgármester, aki nem sokkal ezelőtt a színpadon, a vasárnapi mulatsághoz kívánt jó szórakozást a Gesztenyés kert népes vendégseregének. A polgármestert már várták a Mesesátorban, ahol egymást váltották a lelkes mesélők. „A gyerekeimnek nagyon sokat meséltem. Benedek Elek történeteit mindannyian ismerjük és szeretjük, de minden alkalommal jó újra meghallgatni’ – számolt be élményeiről Pokorni Zoltán, aki az Élet vizét és a Kerek követ olvasta fel.

csaladi13

Mindeközben már serényen dolgoztak a hagyományos főzőverseny résztvevői – ezúttal tíz csapat mérte össze gasztrotudását. A nevezőknek ezúttal bensőséget tartalmazó ételt kellett készíteniük. „Idén is mindenki komolyan készült, látszik, hogy mindannyian szeretnek enni és főzni is. Igazi vendéglátásban volt részünk. Szép magyar kifejezés ez. Mi nem csak egy tál ételt kaptunk, hanem kedvességet is. Mert az ember azért főz, hogy lássa a vendége szemében a csillogást. Most is libabőrös leszek, ha arra a szeretetre gondolok, amit a versenyzőktől kaptunk” – méltatta a kulináris élményt Bereznay Tamás mesterszakács, aki lapunknak azt is elárulta, hogy ezúttal különösen nehéz volt a döntés. A zsűri végül a különdíjat Verának és csapatának ítélte, a harmadik helyezést a Sport ínyencek érték el, második helyen a Kulturális Szalon Ízőrzők csapata végezett, míg a legjobbaknak járó címet a Duna House-nak sikerült megszereznie.

fozoverseny02

A főzőverseny alatt egymást váltották a jobbnál-jobb színpadi produkciók. Sokak mellett az aradi Csiky Gergely Főgimnázium is fellépett. „Immáron kilenc éves Araddal a kulturális kapcsolatunk. Az elmúlt esztendőkben folyamatosan vendégül láttuk egymást kiállításokkal, helytörténeti előadásokkal, koncertekkel. A kapcsolat részeként a Csiki Gergely Főgimnázium és az Arany János gimnázium diákjai rendszeresen ellátogatnak egymáshoz. A kapcsolatunk négy évvel ezelőtt teljesedett be, amikor testvérvárosok lettünk. Örülünk, hogy ezúttal is igényes produkcióval ajándékoztak meg minket az aradi fiatalok” – fogalmazott Fonti Krisztina. Borbély Hunor Attilával a tánc után beszélgettünk, kiderült, hogy a tizedikes fiú többször is járt már a Hegyvidéken. „Erdélyi magyarként nagyon fontos számomra a nemzeti öntudat. A néptáncnak és ezeknek a közös programoknak köszönhetően ápolni tudjuk a hagyományainkat, és ami a legfontosabb: megélhetjük magyarságunkat” – beszélt érzéseiről az aradi néptáncos.

aradi_neptanc02

Délután azonban bekövetkezett az, amitől mindannyian féltünk: egyik-pillanatról a másikra lecsapott az eső. A kövér vízcseppek kegyetlenül söpörtek végig a Gesztenyés-kerten. Szerencsére a Hegyvidéki Napok miliőjét a néhányperces égszakadás ezúttal sem tudta megzavarni. Török Ádám és Fehér Ádám duója sokakat maradásra bírt, csakúgy, mint a Noémo és a Vintage Dolls. Este, a Zenevonat Szuperkoncertjén az LGT jól ismert slágerjeit szinte mindenki egy emberként énekelte. „Sokadik alkalommal járunk itt. Most is minden tökéletes és családias volt!” – mondta Kiss Szilvia, aki férjével és lányával együtt vett részt Buda egyik legszerethetőbb rendezvényén, a Hegyvidéki Napokon.

vintage_dolls02