Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

Kampuszavató a Zugligetben

Kampuszavató a Zugligetben

Öt év alatt teljes egészében átépült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Zugligeti úti kampusza. A most átadott harmadik ütem keretében megújult a főépület, ami mellett két vadonatúj oktatási tömböt alakítottak ki, az intézmény másfél hektáros kertje pedig nyitott közparkként született újjá.

 

„A 2005 óta Moholy-Nagy László nevét viselő tudásműhely, ma már egyetem közel száznegyven éve a magyar formatervezés központjaként működik. Az itt oktató tanároknak és az innen kikerülő iparművészek sokaságának kiemelkedő szerepe volt és van Budapest látványelemeinek alakításában” – mondta Tarlós István főpolgármester a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) új kampuszának átadása alkalmából.

A főpolgármester szerint a MOME a nagyszabású fejlesztésnek köszönhetően Közép-Európa legkorszerűbb művészetoktatási intézményévé vált. Az új egyetemi központ kialakítása egyben városépítés is – tette hozzá –, hiszen teljesen megújult és a lakosság előtt is megnyílt a kampusz 16 ezer növényt magába foglaló, másfél hektáros parkja, környezetében pedig, a Zugligeti úton több mint harminc parkolóhely és közel nyolcvan kerékpártároló létesült.

mome06

„A kreatívipar a világ egyik leggyorsabban fejlődő ágazata, ennek nemzetgazdasági jelentősége is növekszik” – magyarázta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, a XII. kerület országgyűlési képviselője, miért érdemes a kormánynak ezen a területen befektetnie a tehetségekbe és az őket szolgáló infrastruktúrába.

A tárcavezető kitért rá, nem a MOME új kampusza az egyetlen jelentős, a kormány által támogatott fejlesztés a fővárosban. A napokban adták át Pokorni Zoltán polgármesterrel az egykori Fácán vendéglő iskolává alakított épületét, és a Normafa környezetének rendbetétele is zajlik. Folyamatban van továbbá a budai Vár megújítása, illetve a Liget-projekt, ami a legnagyobb kulturális beruházás Magyarországon.

csoportkep01

Az egyetem rektora, Fülöp József arról beszélt, hogy a fejlesztéssel a művészeti oktatás mellett a kutatás és az innováció területén erősítheti tovább szerepvállalását intézményük, „segítve, hogy Magyarország a XXI. század változásai közepette is élen járjon”. Emlékeztetett rá, hogy a MOME újjáépítését Reimholz Péter, Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt tervei alapján valósították meg.

Kopek Gábor, az intézmény korábbi rektora, aki az elmúlt években miniszterelnöki megbízottként felügyelte az építkezést, felidézte, hogy 2014-ben kezdődött el „Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása”, ugyanakkor közel húszévnyi munkával jutottak el a víziótól a megvalósításig. „Ami épült, az nemzetközi mércével is világszínvonal. Jó érzés, hogy ez ma Magyarországon lehetséges” – fogalmazott az egyetemi tanár.

mome14

A MOME új egyetemi kampusza határidőre és költségkereten belül, 100%-ban magyar teljesítményként készült el – hangsúlyozta a beruházást irányító Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár. Mint mondta, a kampuszon a megújult főépület mellett két vadonatúj oktatási épület jött létre nyílt közösségi terekkel, előadókkal, műhelyekkel, szemináriumi termekkel, digitális és papíralapú könyvtárral. Mindezen túl high-tech fotó-, film- és hangstúdió, digitális képalkotó műhely, és a legkülönbözőbb anyagokkal dolgozó laboratóriumok is a hallgatók rendelkezésére állnak.

auto_tervezes

„Mindaz, amit a világ képben, filmben, animációban, tárgyalkotásban, épített környezetben tud, elsajátítható a MOMÉ-n, a legkorszerűbb körülmények között. Aki itt tanul, világszínvonalon kap alapfokú és doktori, elméleti és gyakorlati képzést a dizájnipar legkülönbözőbb területein” – jelentette ki az államtitkár.

„Támogatjuk a felsőoktatás, illetve az egyik leginnovatívabb intézmény, a MOME fejlesztését. Az önkormányzat dolga ugyanakkor az, hogy ezt az építő szándékot, dinamizmust a környéken lakók nyugalomhoz való jogos igényével összehangolja” – nyilatkozta Pokorni Zoltán polgármester. Felidézte, hogy az önkormányzatot is bevonták a tervek zsűrizésébe, így volt ráhatásuk arra, hogy ne egyetlen nagy, reprezentatív építészeti jel, hanem a lakóövezeti környezetre jellemző, pavilonszerű beépítés valósuljon meg az egyetem területén. Az egyeztetések eredményeképp érték el azt is, hogy a Zugligeti út felől ne zárja le kerítés az új kampuszt, hanem szabadon bejárható pihenőhellyé váljon a MOME parkja.

mome03