Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

kiallitas03

Képemlékek

Szamos Iván grafikusművész kiállítása nyílt meg április 29-én a Galéria 12 Kávézó és Borbárban, amelyet május 25-ig naponta 16-22 óráig tekinthet meg az érdeklődő közönség. (cím: 1122, Budapest, Hajnóczy József u. 21. A kávézó vasárnap zárva tart.)

Kovács Lajos alpolgármester köszöntőjében elmondta, minden egyes alkalommal meglepik a galéria kiállító művészei, mindig valami új műfajjal találkozik, ezért elsősorban nem is a művekről szólt, hanem a kerületi közösségről, amely a művészet területén példaértékű. A Hegyvidéki Önkormányzat amatőr művész pártoló, nem a magas művészetet finanszírozzák, hanem a legtöbb kerületi polgárhoz eljutó, kézzelfogható kultúrát, ennek jegyében nem is egy galériát nyitottak. „Büszkék vagyunk rá, hogy az elmúlt évtizedben a Galéria 12 is a kulturális lánc élő elemévé vált, hónapról-hónapra megújulva megtölti élettel, energiával a Hajnóczy utcát.” – szólt, majd hozzátette, nagyon sokan látogatják, feszegetik ennek a galériának a falait. Annyi érték fordult meg itt az évek során, hogy úgy gondolja, bővíteni kellene a kiállítási lehetőségeket, keresni új helyszíneket, akár szabadtéren is, hogy még több művészetkedvelő gyönyörködhessen az alkotásokban. Gratulált Szamos Ivánnak, megköszönte az inspiráló erejű műveket, a résztvevőknek pedig még sok ilyen kiállítást kívánt.

megnyito01

A Képemlékek című kiállítás képei teljesen újak, az utóbbi három hónapban készültek. Tóth József Füles fotóművész megnyitóját számos humoros részlettel, anekdotával tarkította. Szokásához híven, minden kiállításon kiválasztja kedvenc képét, ezúttal nehéz dolga volt, mert nagyon szereti Szamos Ivánt és a művészetét, most a Játékos térre esett a választása. A grafikusművész egyébként figyelemfelkeltő címeket ad műveinek, például Handlé, Kofa, Macskajaj, Jampec – és még egy Oké, Néró! című képe is van, amely egy fergeteges olasz filmvígjáték volt az 50-es években.

macska_jaj

A megnyitón továbbá, a művész nevének betűivel kezdődő szavakat hallhattunk, olyanokat, amelyek jellemzik őt: Sz, mint szerény; A, mint alapos; M, mint múzsa, („ez a legfontosabb, úgy hívják, hogy Magdi!”) O, mint Oké, Néró!; S, mint sokoldalú. „Sokoldalú, mert tipográfus, grafikus, keramikus, kiállítás tervező és tanár” – egészítette ki fejtegetését Tóth József Füles. A jó hangulatú, családias programon Károlyi András festő és grafikusművész szintetizátorozott. Ritmusos, mozgalmas improvizációi kellemesen illeszkedtek a képek világához.

szamos_ivan