Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

vizosztas06

Képviselők osztottak vizet a kánikulában

Behűtött ivóvizet osztottak az önkormányzat képviselői a Városháza téren, hogy a járókelők számára elviselhetőbbé tegyék a forróságot.

A hőség veszélye miatt péntekre az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Tegnap már megdőlt a fővárosi napi melegrekord – Újpesten 35,3 Celsius-fokot mértek, korábban 2000-ben regisztráltak 35 fokos csúcsot Budapesten –, az előrejelzés szerint pedig a következő napokban csak fokozódik a hőség, a hétvégén akár 37 fok is lehet.

Ma délben, a legnagyobb melegben Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester az önkormányzati képviselőkkel közösen osztott behűtött, zacskózott vizet a Városháza téren a járókelőknek, a megállóban várakozóknak, illetve a busz- és villamosvezetőknek.

vizosztas09

„Egyre elviselhetetlenebb a hőség, ezért éltünk a lehetőséggel és mára ötszáz adag zacskós ivóvizet igényeltünk a Fővárosi Vízművektől” – mondta el Fonti Krisztina. Hozzátette, hogy négy helyszínen, a Maros utca 2., a Fodor utca 1., a Jagelló út 30., valamint a Csörsz utca 37-39. szám előtt található tűzcsapokra ivócsapokat szereltek fel, amikből egész nyáron ivóvízhez lehet jutni. Emellett több helyen párakapukat működtetnek; kánikula idején a polgármesteri hivatal környezetében két ponton is hűsítő vízpárát permeteznek.

locsolokocsi

A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt javasolja, hogy a legmelegebb órákban, 11 és 15 óra között lehetőleg senki se tartózkodjon a tűző napon, ügyeljünk a fokozott folyadékfogyasztásra, és kerüljük a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását. A vízparton pihenők számára azt tanácsolják, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Ajánlásukban az is olvasható, hogy védjük a bőrünket naptejjel, valamint világos, jól szellőző, bő ruházattal, és még néhány percre se hagyjunk gyermekeket, továbbá háziállatokat parkoló autóban. A tartós hőség, mint írták, az egészséges szervezetnek is extrém igénybevételt jelent, és az autózók koncentrációját is negatívan befolyásolhatja.

vizosztas11