Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

tessenyi_bukodine_rimai03

A kerület egészségügyi dolgozóit köszöntötték

Minden évben Semmelweis Ignác születése napjához kapcsolódva köszönti az intézményeiben tevékenykedő egészségügyi dolgozókat az önkormányzat. A Normafa Gondozási Központban megtartott ünnepségen adták át a Hegyvidék Egészségügyi Ellátási-díjat, a polgármesteri elismerő oklevelet, valamint elbúcsúztatták a nyugállományba vonuló munkatársakat. Szóltak azokról is, akik nem lehettek jelen az eseményen, hiszen – ahogyan elhangzott – az egészségügyben 24 órás a szolgálat.

Immár 11 éve annak, hogy Semmelweis Ignác születésnapja az egészségügyi dolgozók számára munkaszüneti nap, és ez egy kiváló lehetőség arra, hogy kifejezzük az elismerésünket, a köszönetünket, hálánkat irányukba. És kiemeljük azokat a munkatársakat, akik a legkiválóbb, legkiemelkedőbb teljesítményt nyújtották az elmúlt időszakban – kezdte köszöntőjét Fonti Krisztina. Elmondta, hogy 204 éve született Semmelweis Ignác, néhány évvel ezelőtt pedig nem is gondoltuk volna, hogy felfedezése, a higiénés kézmosás a huszonegyedik században ilyen nagy jelentőséggel fog bírni, és a járványügyi intézkedéseknek egyik legfőbb része lesz. Tulajdonképpen ismét tömegeket mentett meg és menthet meg a továbbiakban is a fertőzésektől– hívta fel a figyelmet az alpolgármester, majd arról beszélt, hogy ismét kiderül, mennyi rejtett veszéllyel néznek szembe munkájuk során az egészségügyben dolgozók.

semmelweis_nap07

Ők azok, akik születésüktől fogva végigkísérnek minket az egész életükön, mindig ott vannak, ahol szükség van rájuk. Az utóbbi két és fél évben ezt a munkát megnehezítette a rengeteg járványügyi feladat. Szinte az egészségügyi központ és az alapellátás valamennyi munkatársa azon dolgozott, hogy részben a lakosságot, részben az önkormányzati intézmények dolgozóit teszteljék, aztán kivették a részüket az oltások beadásából. Csak remélhetjük, hogy a járványügyi helyzet nem fog ismét súlyosbodni, és az életünk végleg vissza tud térni a normális kerékvágásba.

Fonti Krisztina megemlítette, hogy 2019 óta zajlik a rendelőfelújítási program, ennek keretében várókat újított fel és bővített az önkormányzat, szükség esetén a homlokzatokat is renoválták vagy akadálymentesítettek. Mindez azt a célt szolgálja, hogy a betegek a Hegyvidékhez és a huszonegyedik századhoz méltó környezetben tudják igénybe venni az egészségügyi szolgáltatásokat.

A munkakörülményeket is jelentősen javító program immár a vége felé jár, eddig 16 rendelő újult meg, az utolsó lépésként jelenleg is zajlik a rendelő kialakítása a Szilágyi Erzsébet fasor 18. I. emeletén. Ha minden a tervek szerint alakul, a nyár végére a háziorvosok birtokba vehetik az új helyiségcsoportot.
Júliusban újraindul a SzívSN elnevezésű prevenciós program, amely a kardiovaszkuláris betegségek megelőzését tűzte ki célul, és a Városmajori Klinikával közös kezdeményezés. Egészen decemberig minden hónap első szombatján kerül sor a rendezvényre.

Részese a Zöld környezet és egészség című uniós programnak az önkormányzat, ennek egyik eleme a zöld recept. Lényege, hogy az orvos a páciensei számára felírhat különböző mozgásformákat, a receptet bemutatva a hegyvidéki szabadidősport központ munkatársai pedig lehetőséget biztosítanak az adott sport vagy mozgás gyakorlására. Fonti Krisztina reményét fejezte ki, hogy ezzel nemcsak a háziorvosok, hanem a kerületben dolgozó többi orvos is élni fog.
Egy régi program is megújul, ez a baba-mama csomag, amit 2017 óta kapnak a kerületi újszülött babák anyukái. Finn mintára mostantól a csomag a hasznos tárgyakon kívül egy altató dobozt is tartalmaz, ezt adják a családoknak a kerületi védőnők. Akiknek áldozatos munkáját külön is megemlített az alpolgármester felhívva a figyelmet arra, hogy június 14-én volt a 107. évfordulója a magyar védőnői hálózat létrejöttének.

Az alpolgármester szavait követően került sor a kitüntetések átadására, melyben Fonti Krisztina mellett dr. Harmos Andrea, az egészségügyi és szociális bizottság elnöke és dr. Varga-Kovács Emese, a népjóléti iroda vezetője segédkezett.

Idén Budapest XII. kerület Hegyvidék Egészségügyi Ellátási Díj-ban részesült Bukodiné Baumgartner Erzsébet, aki 1983. augusztus 1-től dolgozik területi védőnőként a Normafa úti védőnői szolgálatnál. Az elmúlt 39 év során ugyanazt a körzetet ellátva számtalan hegyvidéki család életét egyengette, segítette. Az évek folyamán nemzedékek nőttek fel gondozása alatt, ma már egykori gondozottjait, mint szülőket támogatja gyermekeik gondozásában, nevelésében.

bukodonine_erzsebet02

A napi munkáján kívül az elmúlt 20 évben rendszeresen tartott a kerületben ingyenes babamasszázs foglalkozásokat, valamint jelentős részt vállalt a kerületi lakosság számára szervezett prevenciós programok lebonyolításában.

Több évtizede segít a védőnő képzésben, számtalan főiskolai hallgatót tanított a gyakorlatok során. Jelentős érdemei vannak abban, hogy a Normafa úti védőnői szolgálat és gyermekrendelő elnyerte a „családbarát szolgáltató hely” címet. Közel negyvenévnyi szolgálata után Bukodiné Baumgartner Erzsébet szeptember 1-jével vonul nyugdíjba. Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Rimai Lászlóné Rózsika háziorvosi asszisztens. 1987-ben Nagyszalontán végzett általános ápolói egészségügyi alapképzést, a következő évben már a budapesti Sportkórházban dolgozott mint szakápoló. 1989-ben szerezte meg a felnőtt szakápolói diplomáját.

rimai_laszlone01

2001. február 1-től a Beethoven utca 8. szám alatti háziorvosi rendelőben háziorvosi szakasszisztens dr. Pártay Éva háziorvosnál, majd ugyanitt 2014-től napjainkig dr. Árky Emőke háziorvos munkáját segíti.
A díjak átadása után került sor dr. Tessényi Ildikó méltatására, aki január elsején vonult nyugállományban. A háziorvos először mentőorvosként dolgozott, majd a János Kórház tüdőosztályára került tüdőgyógyászként. Eközben - a tüdőgyógyász szakvizsga mellé – további két szakvizsgát is szerezett, belgyógyászatból és háziorvostanból.

tessenyi_ildiko01

Innen vezetett az útja a Kiss János altábornagy utcai háziorvosi rendelőbe, ahol 25 évig, 1996. május 1-től 2021. december 31-ig fogadta a pácienseket.