Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

„Két lábon járó vérkeringés”

„Két lábon járó vérkeringés” - Lökös Péter képzőművész kiállításával nyitott a Nemzetközi Művésztelep

A Hegyvidéki Önkormányzat és a MOM Kulturális Központ szervezésében augusztus 10-18 között kerül megrendezésre a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep alkotótábor, melynek idén a Hegyvidék Galéria ad otthont. A művésztelep kiállítását augusztus 17-én nyitják meg, de az alkotófolyamatokba is lesz lehetőség betekinteni: hétfőn, augusztus 15-én 15-18 óráig nyílt napot tartanak a Hegyvidék Galériában.

Lökös Péter és párja, Debreceni Éva "Debra" multidiszciplináris művész – az idei művésztelep résztvevői a franciaországi Sète városából érkeztek. Lökös Péter műveiből augusztus 11-én, csütörtökön 17 órakor „Két lábon járó vérkeringés” címmel nyílt kiállítás a Hegyvidéki Polgármesteri Hivatal Folyosó Galériáján, amely a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep ideje alatt, augusztus 12–18. között ügyfélfogadási időben (H 13:00–17:30; SZ 8:00–16:00; P 8:00–12:00) tekinthető meg.


06

 

Lökös Pétert alkotóként a valóság észlelése és érzékelése, a percepció foglalkoztatja, műveinek kiindulási pontját gyakran a tudományos tények és a körülöttünk zajló világ megfigyelése jelenti. – mondta megnyitójában Kallós Judit művészettörténész. Festményeit, grafikáit egyszerű képi világ, tömör fogalmazásmód jellemzi, kevés motívummal, határozott kontúrvonalakkal és azokat kiegészítő erős színfoltokkal jeleníti meg a belső világában megjelenő képeket, érzeteket. Művészete az expresszionizmussal és a konceptuális művészettel is rokon. A festészet mellett a szobrászat, illetve az installáció műfajában is alkot. A tárlat címét – „Két lábon járó vérkeringés” – Szálinger Balázs „Másikember Blues” című verse inspirálta, amelyet Kallós Judit megnyitója végén fel is olvasott.

03

A művész tárlatvezetésén megtudtuk, hogy a most látható tíz munkát tudatosan válogatta a helyszínre, az Anyakönyvi csoport földszinti folyosójára. A művekben ugyanis a létezés problematikája, az élet, születés és a halál, elmúlás kettőssége, a halál elkerülhetetlenségének felismerése, és a lét folytatása utáni vágy közötti feszültség fejeződik ki. A gesztusszerűen felvitt képi elemek a befejezetlenség érzetét keltik, az alkotó szándéka szerint a néző belső világában fejeződnek be. Lökös Péter szabadon választ technikát, eszközei: festékszóró pisztoly (airbrush), olajfesték, olajkréta, ceruza. Szimbólumokkal, mint „szókinccsel” dolgozik, egyik kedvence a szék, ami a test lenyomatát jelképezi. Foglalkoztatja a gyomor és a belek – ez a terület a második agyunk, érzelmeink székhelye. Egy dinamikusabb képén anya öleli gyermekét, ezt a témát „Nagyszülők és unokák” sorozatában dolgozta fel.

01

Que Vous Ensemble

instagram.com/art_qve/

quevousensemble.wixsite.com/qve-art

evadebreceni.wordpress.com/