Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Gyorsbillentyűk listája

onvedelem_staj03

Két új önkormányzati program: önvédelmi oktatás nőknek és pánikgomb

Az aktívan sportolók védelmében a későbbiekben akár az egész országra is kiterjeszthető két programot indult el a Hegyvidéken. A nőket tanító önvédelmi oktatást és a Pánikgomb mobiltelefonos applikációt a MOM Sportban rendezett sajtótájékoztatón ismerhette meg a nagyközönség.

Mindenkit mélyen megdöbbentett a tavaly év végén elkövetett támadás Makai Viktória hétszeres magyar bajnok ultrafutó ellen. A Jászberényi út környékén egyéni futóedzést tartó 38 éves sportolót egy férfi megverte, és meg akarta erőszakolni – ez utóbbit a még éppen idejében érkező férj gátolta meg. A tettest röviddel később elfogták.
A Hegyvidéken szerencsére nem történt hasonló eset, s hogy ez a jövőben is így maradjon, arról az önkormányzat próbál gondoskodni: két programot is elindított az aktívan sportolók védelme érdekében. A három alkalmat magában foglaló, nőket tanító önvédelmi oktatást és a Pánikgomb mobiltelefonos applikációt a MOM Sportban rendezett sajtótájékoztatón mutatták be.

onvedelem_staj04

Buranits Ildikó, a MOM Sport vezetője mindenekelőtt arról beszélt, hogy nagy sikert aratott az intézmény balett-termében tartott első önvédelmi óra. Több mint ötvenen jöttek el, ami telt házat jelent, ezért a következő két alkalmat a fedett műfüves pályára költöztetik, ott ugyanis lényegesen többen elférnek. Mint elmondta, rendkívül fontos, hogy a nőknek meglegyen a kellő tudása az önvédelemről.
„Még sportolóként személyesen is megtapasztaltam, milyen az, amikor a férfiak agresszívan viselkednek” – beszélt saját tapasztalatáról Buranits Ildikó, hozzátéve, hogy aki ismeri a megfelelő fogásokat, mozdulatokat, sokkal magabiztosabban lép fel a támadóval szemben, így pedig jelentősen megnőnek az esélyei. Az oktatás a MOM Sport látogatói számára különösen hasznos lehet, hiszen a sportközpont késő estig tart nyitva.

51993486_2144630818908301_3425313272704794624_n

Sárfalvi Péter, a sportlétesítményekért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkár szerint mindenkit sokkolt a futóbajnokot ért atrocitás. Gyerekként neki is volt hasonló „élménye”, amikor megkergették, akkor a futás elég volt ahhoz, hogy elkerülje a nagyobb bajt.
„Erre azonban nem mindig nyílik lehetőség, ezért óriási segítség és lehetőség az önvédelmi továbbképzés, valamint az applikáció, amik remélhetően hamarosan kinövik a kerületet, és elterjednek az egész országban” – mondta a helyettes államtitkár, aki leszögezte, hogy a kormányzat minden hasonló kezdeményezést szívesen támogat.

onvedelem_staj12
A Hegyvidék méltán nevezhető sportos kerületnek. Az önkormányzat elsőként vezette be az általános iskolákban a mindennapos testnevelést, jól működnek a diákversenyek és a kötelező úszásoktatás, emellett különleges programokból sincs hiány, mint amilyen az „Előzd meg a fogaskerekűt!”, vagy az Erzsébet-kilátóban rendezett „Fuss a csúcsra!” lépcsőfutóverseny – sorolta a XII. kerület „sportos tulajdonságait” Váczi János alpolgármester.
A kerület büszkesége a három futókör. Az első a Városmajorban épült meg 2013-ban, ezt követte a Normafa, majd tavaly a Gesztenyés kert. Mindhárom pálya a legmodernebb, kiváló minőségű öntött gumi burkolatot kapta, szélességüknek köszönhetően kényelmesen használhatók. A Normafán intelligens lámparendszer működik, akkor kapcsol erős fokozatra, amikor érzékeli a közeledő futót.

onvedelem13
Ám nemcsak sportos, hanem biztonságos is a XII. kerület – folytatta az alpolgármester. Kiváló az önkormányzat kapcsolata a rendőrséggel, és a Hegyvidéki Rendészet, továbbá a természetvédelmi polgárőrség is sokat tesz az emberek szubjektív biztonságérzetének növeléséért. Kedvezők a bűnügyi statisztikák, a kerületi mutatók folyamatosan javulnak – szólt az eredményekről Váczi János, aki felhívta a figyelmet, hogy a Hegyvidékre jellemző a sok zöld terület, és igaz ez a futópályákra is, amelyek ligetes részeken vannak, ezért nem mindig könnyű biztosítani a tökéletes bevilágításukat.
Innen jött az új mobiltelefonos applikáció ötlete, ami nemcsak az egyedül futó nőknek, hanem azoknak is ajánlott, akik eldugottabb helyeken laknak, vagy sokat mozognak erdős szakaszokon. Az androidos és IOS operációs rendszerrel egyaránt együttműködő ingyenes alkalmazáson keresztül mindössze két gombnyomással lehet riasztani a Hegyvidéki Rendészetet.

IMG_0366
A szóbeli kommunikáción kívül a rendszer a segélykérő helykoordinátáit is elküldi (ehhez előtte be kell kapcsolni a telefonon a GPS-t), így a rendészek tudják majd, hogy honnan érkezett a hívás. Sőt további három telefonszám is beállítható, ezekre segélykérő SMS-t küld a telefon, miközben erős szirénázó hangot ad ki, egyfajta elrettentésként.
A szolgáltatás kizárólag a XII. kerület közigazgatási határán belül működik, azonban az ötlet bárhol felhasználható egy hasonló program kifejlesztésével. Éppen ezért minden települést arra biztatnak, hogy alkalmazza a hegyvidéki rendszert, akár ez alapján hozza létre saját segélyhívó applikációját – emelte ki az alpolgármester, majd mindenkit arra kért, hogy valóban csak veszélyhelyzetben nyomja meg a pánikgombot, hiszen a téves riasztással feleslegesen terhelné a rendészet munkatársait, akik adott esetben ezért nem tudnak máshol megakadályozni egy támadást.

onvedelem06
Végezetül az önvédelmi oktatás koncepcióját kidolgozó és az edzéseket Topánka Szilárddal közösen levezénylő Mezei György ismertette a foglalkozások menetét. Mint mondta, e program segítségével a magányosan futó, támadást elszenvedő nők képesek lehetnek megvédeni magukat. Először az ütések, rúgások kivédését, majd a fogásokból szabadulást, végül a biztonságos esési technikákat és a gyors földről felkelést tanítják meg a résztvevőknek.

A Pánikgomb alkalmazás letölthető az App Store-ból, illetve a Google Play áruházból.